Защо всъщност си тръгна Тръмп от срещата с Ким Чен Ун?

4419
Защо всъщност си тръгна Тръмп от срещата с Ким Чен Ун?
Снимка: Getty Images/Guliver

Защо президентът Тръмп си тръгна от срещата с Ким Чен Ун? Защото Тръмп предизвиква севернокорейския лидер да отхвърли вътрешните сили, които са скептични за постигането на голямо споразумение с Америка, пише американското издание The Washington Examiner в авторски материал.

Разбира се, Тръмп не можеше да каже това открито. Вместо това, когато напусна Виетнам в четвъртък, президентът предположи, че решението му да напусне срещата на върха на ранен етап е мотивирано от по-основната загриженост: нереалистичните изисквания на Ким за пълно облекчение на санкциите и неговото възмущение за ядрено разоръжаване. Да, тези въпроси са истински притеснения в САЩ, но в крайна сметка те се отнасят единствено до отражението на по-широката севернокорейска пречка пред едно споразумение: текущата философия на преговорите в севернокорейския вътрешен кръг.

Тръмп: Ким ще спази обещанието си да не тества повече ядрени ракети

По време на пресконференцията след срещата си със севернокорейския лидер Ким Чен Ун, американския президент Доналд Тръмп бе попитан дал...

Ким остава между собствения си интерес от разоръжаване и икономическо отваряне срещу висши служители от режима, които вярват, че могат да получат нещо като победа, без да жертват основните елементи на своите ядрени и балистични ракетни програми. В крайна сметка, Тръмп и държавният секретар Майк Помпео знаят, че Ким трябва да се възползва от инициативата тук. Те знаят, че той все още не е решил как да балансира това уравнение.

Засега, по думите на севернокорейския външен министър Ри Йонг Хо Северна Корея е предложила "постоянно и напълно да унищожи всички ядрени съоръжения" в основния си комплекс в Йонгбьон в присъствието на американски експерти, ако САЩ отменят санкциите, "които затрудняват икономиката и поминъка на нашия народ". Това според КНДР не значи обезателно всички санкции и изявлението се различава от твърдението на Тръмп, че КНДР поискала отмяна на всички санкции.

Това не означава, че трябва да губим надежда, пише американската медия. Американската разузнавателна общност и поне още един близък американски съюзник смятат, че Ким може да се съгласи на сделката, която е адресирана към много американски проблеми (макар и вероятно да изисква новаторско мислене за ядрените бойни глави). Проблемът е, че висшите държавници около Ким са по-малко заинтересовани от тази сделка.

Водени от висшия съветник Ким Йон Чол, други висши служители смятат, че американските санкции могат да бъдат намалени с течение на времето, а с тях и изискванията на САЩ за пълна денуклеаризация. Стимулите за това убеждение са значителни. В крайна сметка, стратегията на Северна Корея отдавна се фокусира не върху икономическите реформи, а по-скоро върху намаляването на американския военен отпечатък в Южна Корея, извличането на икономически отстъпки от Южна Корея и САЩ и изграждането на гаранция за оцеляване на режима под формата на ядрена интерконтинентална програма за балистични ракети.

Въпреки очакванията - Тръмп и Ким не се споразумяха за ядреното разоръжаване

Втората среща между севернокорейския лидер Ким Чен Ун и американския президент Доналд Тръмп завърши без споразумение, съобщиха от Белия...

Това ни връща към решението на Тръмп да си тръгне. Това действие означава, че Тръмп е хвърлил топката на Ким Чен Ун. Докато Тръмп, с основание, е отправял комплименти към севернокорейския лидер в своите коментари, президентът също така признава, че Ким Чен Ун трябва да направи скока тук. Само той може да избере между одобряването на истинска голяма сделка или отлагането на старата стратегия за концесиониране на натиска от страна на хардлайнерите. Като се отдалечи по такъв явен, макар и учтив начин, Тръмп показва на Ким Чен Ун, че е дошло времето да се вземе решение.

Разбира се, това е рискован натиск. Ким Чен Ун може да се върне у дома и да чуе съвета на Ким Йон Чол, че новите тестове за ракети могат да принудят Америка да се върне на масата по-приятелски. Тук обаче си струва да се отбележи, че Тръмп твърди в четвъртък, че Ким Чен Ун е обещал да не провежда нови тестове. Това лично обещание е важно: той инжектира принцип на доверие в отношенията между двамата мъже. Ако Ким Чен Ун сега наруши това доверие, Тръмп ще знае, че хардлайнерските стратези са спечелили и е време да обмислят други средства за севернокорейската денуклеаризация.

Независимо от това, Тръмп вече е показал на севернокорейския върховен лидер, че този процес ще работи само ако е на борда. Срещата на върха в Сингапур миналата година беше срещата на високо равнище, Ханой беше "времето за Ким Чен Ун да се справи с реформите, или да продължи с военните програми и да посрещне последствията".

Освен резултата от срещата на върха, Тръмп попадна под кръстосан огън и у дома, защото заяви, че Ким Чен Ун не е знаел за изтезанията на американски студент в затвора в Северна Корея. Ото Уормбиър, който беше арестуван по обвинения в свалянето на плакат, беше върнат у дома в кома през 2017 година и почина скоро след това, а американски съдия постанови, че 22-годишният е починал вследствие на изтезания. Председателят на Камарата Нанси Пелоси заяви, че смята, че има нещо нередно с американски президент, който избира да вярва на "бандити" като Ким и руския президент Владимир Путин, вместо на американската разузнавателна общност.

Тръмп и Ким Чен Ун започнаха същинските преговори, не пуснаха знакови репортери на вечерята им

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун започнаха втората си среща в рамките на двудневните преговори в Х...

Превод и редакция: Юлиян Марков за "Фокус"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари