Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Материалните щети са огромни след градушката": Кметът на Нова Загора с подробности за бедствието

14 юни 2024, 08:55 часа • 2226 прочитания

"Нямаме щети по отношение на хората. Материалните щети са огромни за града", каза кметът на Нова Загора Галя Захариева в сутрешния блок на БНТ. 

"Няма къща, няма сграда, която да не е засегната от тежката градушка, която снощи удари града в продължение на 20 минути. Цялата растителност е унищожена - всички дървета. В момента листата вместо по короните, са на земята. За съжаление дъждът, който започва да вали от сутринта, ще ни попречи по-активно да започнем с разчистването", каза Захариева. 

Бедствено положение

"Обявила съм бедствено положение за цялата община, защото освен града има 9 села, които са тежко засегнати от стихията. И там нямаме жертви, но материалните щети са много тежки. 

"Паднали дървета, много листа, запушени шахти, непроходими улици. Кметовете ме информираха, към 6.30 няма населено място без ток", каза Захариева. ОЩЕ: "Страшно много приличаше на торнадо": Изстреляха 94 противоградни ракети над Нова Загора

Неучебен ден в общината

"Обявила съм за неучебен днешния ден. Оказа се, че в голяма част от сградите на училищата и детските градини на територията на града има счупени прозорци, керемиди по покривите и течове в някои части на сградите", каза Захариева.

Спасено семейство

Кметът разказа, че екипът на пожарната са спасили семейство. Те се намирали на една от улиците в ниската част на града, която е била изклчително наводнена. 

"Снощи работиха и допълнително екипи освен нашите, на ВиК и "Притовопожарна безопасност" - Нова Загора. Към тях се присъединиха и колегите им от Сливен, за което благодаря", каза още Захариева. 

"Благодаря на всички граждани, на доброволците, които се включиха снощи в почистването. Има готовност от страна на земеделци и частни фирим да ни помогнат с техника. Надявам се в рамките на няколко дни да успеем да се справим с пораженията от тази невероятна и страшна природна стихия", добави още кметът на Нова Загора. ОЩЕ: Бедствено положение: Градушка удари Нова Загора (ВИДЕО)

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес