Какво знаем и не знаем за витамин В12 и витамин D? (ВИДЕО)

6921
Какво знаем и не знаем за витамин В12 и витамин D? (ВИДЕО)
Снимка: Видимо и невидимо

В днешното предаване „Видимо и невидимо: Хапка по хапка“ Росица Коцева ни припомня ползите от витамините В12 и D и как можем да си ги набавим, но и ни запознава с някои не толкова известни факти, свързани с тях.

Витамин В12 е изключително полезен за защитата на централната и периферната нервна система. Той поддържа активността на имунната система и се грижи за здравето на нервните клетки. В12 е нужен и за производството на червени кръвни тела.

Човешкият организъм не може да произвежда витамин В12. Той се набавя само чрез определени храни – месо и млечни продукти.

Росица Коцева споделя, че дневната доза витамин В12 може да се набави със 100 г. телешко месо, 200 г. пилешко или свинско месо. За да се усвои витаминът е нужно да се създаде киселинна среда. Това може да се постигне с малко ябълков оцет и морска сол, разтворени във вода. А най-добрата и полезна комбинация с месото е салата с ябълков оцет, сол и орехи, заради съдържанието на йод. Още: Защо закуската е най-важното хранене за деня? (ВИДЕО)

Витамин D играе важна роля в редица функции на тялото - изграждането и поддържането на здрави кости, взаимодействайки си с калция в организма, участва в укрепването на имунната система и клетките. Има противовъзпалителни, антиоксидантни и невропротективни свойства, които поддържат имунитета, мускулната функция и активността на мозъчните клетки.

Нашето тяло получава само 20% от витамин D от храната, а останалите 80% - от слънчевата светлина. „Бих избрала здравословна диета с ниско съдържание на въглехидрати, богата на листни зеленчуци и броколи и да използвам лятото за плаж, а през зимата - солариум.“, съветва Росица Коцева.

В края на предаването Роси Коцева ще ни предложи страхотна рецепта за домашна шунка, в която има витамин В12, а приготвена вкъщи няма нужда от консерванти и захар.

Дали мускулните крампи се дължат на магнезиев дефицит или на недостиг на В12, каква е връзката на В12 с диабета и болестта на Хашимото, защо витамин D е важен за отслабването - отговорите на тези и други интересни въпроси ще намерите във видеото:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Търговците се обявиха срещу тавана на надценката на хляба

Децата на бездетните се раждат първо в молитвите и сънищата

Най-важните новини за деня: 12 май 2024 г.

Прогноза за времето - 13 май 2024 г. (понеделник)

Седмична прогноза за времето за 13-19 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Кой има имен ден днес, 12 май, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 12 май, 2024 г. (неделя)

Новинитe: Най-важното за деня, 11 май

Хаос, гафове и протести: новата транспортна схема в София

Пренасят тленните останки на цар Фердинанд в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество