Кметът на Харманли иска извънредно положение заради бежанците

108323
Кметът на Харманли иска извънредно положение заради бежанците
Снимка: БГНЕС

Кметът на Харманли Михаил Лисков поиска извънредно положение заради бежанците. Идеята на градоначалника е да се даде законова възможност на кметовете на населени места, в които има бежански центрове, да могат да обявяват извънредно положение. Според него по този начин ще се осигурят по-ефективни начини за подпомагане на имигрантите по места.

Михаил Лисков обясни, че в момента администрацията му няма как да прави законно разходи, свързани с бежанския лагер в града. Според градоначалника, ако има възможност кмет или областен управител да обявят извънредно положение, тогава в сила ще влезе законът, действащ при управление на кризи, по който ще може да се реагира адекватно.

МВнР: Проблемът с бежанците изисква решения на европейско равнище

Проблемът с бежанските потоци е сериозен хуманитарен въпрос, изискващ решения на европейско равнище, включително и значителен финансо...

В Харманли днес се провежда дискусия за бежанския проблем, в която участва и президентът Георги Първанов /2002-2012 г./.

В същото време стана ясно, че бежанците, настанени в старите казарми в Харманли, палят огън между фургоните, за да се стоплят, предаде Стандарт нюз.

Центърът е без ток, а проблемът със ел. захранването ще се реши едва когато се прехвърли собствеността на терена от Министерството на отбраната към Агенцията за бежанците, която е към Министерския съвет.

Прехвърлянето може да стане с решение на правителството. Тогава и EVN ще може да изгради трафопост вътре в лагера. В момента дружеството подава само ток до границата на имота. За разпределянето на ел. енергията вътре в него отговаря собственикът, потвърдиха от пресслужбата на дружеството.

Фандъкова: Хората, живеещи до бежанските центрове, имат основателни притеснения

Хората, които живеят близо до бежанските центрове, имат основателни притеснения, трябва да се разговаря с тях, да се вземат предвид пре...

Заради липсата на топла вода и отопление във фургоните бежанците в лагера се вдигнаха на бунт. Хората негодуват от това, че децата им вече боледуват от пневмонии заради ниските температури във фургоните.

„Имам пари да си платя хотел. Имам пари да живея при нормални условия. Искам само статут, за да изляза час по-скоро от тук. Тук условията са нечовешки. Мислехме като идваме в България, че става въпрос за Европейска държава, но отношението към нас е нечовешко", жалва се доктор Мухамед Алкасо от Сирия. Той е във временния бежански лагер в Харманли от 4 дни.

Домуващите в центъра вече са 350. А се очаква капацитетът му от 450 души да бъде изпълнен още утре и лагерът да бъде затворен за прием на нови бежанци.

Днес всички домуващи в центъра, който е от затворен тип, получиха и топла храна, осигурена като дарение от частна фирма в Хасково.

Коалиция за България: Президентът да свика КСНС за бежанците

"Искаме премиерът Пламен Орешарски да свика извънредно заседание на МС по проблема на бежанците с България". Това заяви днес на брифи...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество