„Книги за смет“ завършва обиколката си из страната със „зелен“ празник в София

1071
„Книги за смет“ завършва обиколката си из страната със „зелен“ празник в София
Снимка: Кауфланд

Есенната обиколка на най-голямата национална екоинициатива, която поощрява едновременно рециклирането и четенето –  „Книги за смет“, достигна финалната права. 11-ото издание на инициативата, на която Kaufland традиционно е основен партньор, ще завърши в София на 1-ви октомври на паркинга на хипермаркета на веригата на бул. „Ген. Тотлебен“ 36 в квартал „Крива река“.

Освен традиционната размяна на пластмасови отпадъци срещу нови книги, за събитието в София организаторите са подготвили разнообразие от съпътстващи инициативи - детска работилница с известната художничка Мила Лозанова за изработка на красиви фигури от ненужни пластмасови отпадъци; възможност за участие в световноизвестната игра „Климатична фреска", която ще напомни за важността на борбата срещу климатичните промени, както и в куиз „Нашата планета“ с награди за победителите. В рамките на събитието ще има и фотографска изложба „Бъдещето на планетата“, която показва последиците от замърсяването по различни места по света и неотложната нужда от поддържане на чиста околна среда.

Тази есен „Книги за смет“ мина през паркингите на Kaufland в Бургас на 9 септември и в  Пловдив на 10 септември, където участниците получаваха безплатна книга по избор срещу предадени за рециклиране пластмасови отпадъци. По същия регламент ще протече и финала на тазгодишното издание на „Книги за смет“ в София. Всички събрани пластмасови отпадъци ще се рециклират от „ЕКОПАК България“, които са партньори на инициативата от самото й създаване.

Събитията от тазгодишното издание на инициативата започнаха през април и май със събития на паркинга на хипермаркети Kaufland в Карлово, Казанлък, Враца, Велико Търново, Шумен и Варна. В първия етап на кампанията бяха събрани над 5 тона пластмаса.

Kaufland България подкрепя каузата на фондация Credo Bonum и издателство Smart Books, които са създатели на „Книги за смет“, като част от своя дългосрочен ангажимент за ограничаване на пластмасата за еднократна употреба, предотвратяване на нейното използване, повече рециклиране и по-устойчиви опаковки.

Повече информация за „Книги за смет“ може да откриете на страницата във FB/knigizasmet.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com