КНСБ против фирми нарушители да участват в обществените поръчки

5878
КНСБ против фирми нарушители да участват в обществените поръчки

Без фирми нарушители на трудовото законодателство в процедурите по обществените поръчки, призоваха от КНСБ, предаде БГНЕС.

Във връзка с внесения от Министерски съвет законопроект за изменение и допълнение на Закона за обществените поръчки (ЗОП), КНСБ намира за необходими голяма част от предложените промени в ЗОП, в т.ч.: намаляване на необходимия документооборот за участие; улесняване достъпа на малки и средни фирми до обществените поръчки; ограничаване възлагането на поръчки без конкурс; недопускане до участие в процедурите на свързани фирми.

За синдиката са особено важни текстовете за недопускане до участие в търговете на фирми, имащи задължения по вноски за социалното осигуряване, както и на фирми, осъдени по смисъла на Наказателния кодекс за престъпления, свързани със здравословните и безопасни условия на труд или с трудовите права на гражданите (свързани с постъпване или принуда за напускане на работа поради народност, религия, социален произход, членуване или нечленуване в синдикална организация, в политическа партия и др.).

По наше мнение, въпреки заложените положителни промени, проектозаконът все още има значителни пропуски. За нас е крайно недостатъчно до търговете по ЗОП да не се допускат само фирми, които не са внасяли дължимите осигурителни вноски. Недопустимо е поръчки да се печелят от фирми, които не изплащат работни заплати и не спазват законови и договорени трудови стандарти. Това задължение трябва да съществува, както към участниците в процедурите, така и към подизпълнителите на обществената поръчка.

Категорично трябва да се отхвърли възможността за кандидатстване на офшорни фирми, какъвто запис не виждаме в проектозакона.

Не трябва да се допуска (освен в строго определени случаи) процедурите да се печелят с дъмпингови цени и съкратени срокове, а в последствие чрез анекси да се договарят условия, силно различаващи се от първоначалните и с много по-голяма полза за изпълнителя.

Ако не се влиза в противоречие с европейското законодателство, с предимство да се смята участието на български фирми и то пряко свързани с предмета на обществената поръчка, а не толкова фирми, които просто могат да я изпълнят – търговци, финансови дружества и др.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com