Коментар №1 на седмицата: Тримата от запаса - експремиер, екскасиер и ексуспешен млад мъж

12286
Коментар №1 на седмицата: Тримата от запаса - експремиер, екскасиер и ексуспешен млад мъж

Публикуваме най-четените и харесвани коментари тази седмица. Този коментар събра над 30000 ваши прочитания в Actualno.com.


Напоителните телевизионни обяснения на Владислав Горанов могат да се тълкуват в две направления. Първото е, че Пеевски ще продължи да поддържа Борисов, защото конструкцията иначе няма да издържи. Второто е, че страхът от "Барселонагейт" е докарал до тремор бившия премиер и той мобилизира де що може.

Контранастъплението се опитва да изкара премиера Петков неграмотен, защото не знаел кои папки на кого да занесе и това не се правело точно така. Цялата кохорта на ГЕРБ е впрегната в тази битка, а ДПС на моменти се изживява като централен нападател.

Познавайки риториката на Борисов, той най-вероятно е изкомандвал Горанов: "Отивай и се оправяй там". И той се оправя, доколкото е възможно.

Но е много вероятно Горанов вече да е изгубил предишната си стойност за Борисов, а и за Пеевски, след като му се налага да си наруши спокойствието. В случая обаче просто нямаше как - ситуацията е пожарно-аварийна, защото на фона на горещите испанските папки Васил Божков потвърди за пореден път, че Горанов е бил човекът, на когото е носил пари. Уж за Борисов. Но дали само за него? Или по-точно колко за него и колко за други лица?

Божков написа дословно следното: "Влади Горанов продължава с признанията в национален ефир. Призна си, че съм ходил в кабинета му и има свидетели за това. Как съм носил рекета вече съм обяснявал, кой е ръководил Комисията по хазарта е видно от СМС-ите, които съм показал. Много добре знае, че няма нарушение на закона и неплатени такси. Всичко бе измислено, за да унищожат компаниите и да заграбят пазара. Единственото, което не каза Влади, е колко е прибирал за себе си и колко е дал на Борисов. Крайно време е и Борисов да отговори на този въпрос."

Но нещата далеч не свършват само с това. Лесно е да се провери срещу кои фирми и лица НАП се е вихрила, докато Горанов е бил финансов министър. Ето това е също сред нещата, за които днешното управление трябва да потърси сметка на предишното.

И ако имахме нормално действаща прокуратура, отдавна би трябвало тя да е на ход. Вместо това имаме Тримата от запаса, които обаче отказват да минат съвсем в запас. Факт е, че никога досега Пеевски не е скачал да се кара с някого в Народното събрание, както направи с премиера Петков - може би с лекото изключение на репликите срещу Цветан Цветанов след падането на ГЕРБ от власт след първия мандат на Бойко Борисов като премиер. Какъвто и да е бил поводът, реакцията му е красноречива, че новото управление е на прав път.

Още през лятото на 2020 г. Васил Божков обяви, че в рамките на три години е предал 67 млн. лв на Владислав Горанов и Бойко Борисов чрез посочени от него лица. По този повод финансовият ексминистър и пазител на държавната каса коментира: "Вие виждали ли сте 60 млн.? Вероятно сте виждали 100 лева на цяло? Опитайте се да ги мащабирате. Това са едни огромни количества хартия, която трябва да е дошла в Министерството на финансите със саковете на господин Божков. Има камери в министерството, има служители, които са виждали как влиза той в министерството".

Само че Божков никога не е твърдял, че е занесъл милионите накуп. Работата на прокуратурата обаче е да пресметне колко са в чекмеджето и чак след това ще стане ясно колко се губят между касиерските пръсти.

Без никакви последствия за Горанов приключи проверката на Специализираната прокуратура за престъпление по служба и търговия с влияние преди пандемията. Информацията, че Горанов живее безвъзмездно в чуждо луксозно жилище стана ясна тогава, но проверката не установила данни за престъпление. Тогава Горанов обясни, че той и семейството му се нанесли там заради земетресението в Перник от 2012 година. Преди него те са живеели на някакъв десети етаж, но трусът така изплашил съпругата му, че високите етажи завинаги отпаднали от плановете на семейството за жилище. Притесненият Горанов споделил това с кръстника си Иван Сариев и той му е предложил свой апартамент.

Някои хора имат чудното свойство да попадат в смешни скандали и Горанов май е точно такъв случай. Да те хванат на ГКПП с автомобил, обявен за издирване, би било драма за всеки. В случая с Горанов обаче не се знае дали е драма, смешка или обикновено накисване. Макар че самият той определя случката като манипулация. "Колата не е моя, аз съм ползвател на лизинг. Тя не е открадната, обявена е за общодържавно издирване. Експертизите показаха, че автомобилът не е манипулиран”, обясни Горанов.

Каквото и да обяснява обаче, за публиката е все по-ясно, че неслучайно е отстранен от Борисов през 2020 г. Причината може да е наистина прекалена зависимост от Пеевски. А може и да е в резултат от нечия непремерена лакомия. Едва ли ще разберем със сигурност чия лакомия е била по-непремерена. Но бидейки в списъка с 19-те на Петков, Горанов трябва не просто да се притесни, а да се опита да вземе завоя към собственото си оцеляване и да се спаси от безславния принудителен запас.

Защото ако той проговори, свършено е!

Автор: Евелина Гечева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com