Най-важните новини за деня: 26 март 2024 г.

3002
Най-важните новини за деня: 26 март 2024 г.
Снимка: Народно събрание

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 26 март 2024 г.

ПАРЛАМЕНТЪТ ПРИЕ ОТКАЗА НА МАРИЯ ГАБРИЕЛ ДА Е ПРЕМИЕР (ВИДЕО)

Народното събрание прие отказа на посочената за премиер от ГЕРБ Мария Габриел да изпълни приетия първи проучвателен мандат за формиране на правителство, с което той се обявява за неуспешен.

БОРИСОВ: ЧУЖДИ МИНИСТРИ МИ ЗВЪНЯХА ОТ ИМЕТО НА КИРИЛ ПЕТКОВ ДА МЕ НАТИСКАТ ЗА МВР

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов даде да се разбере, че партията му няма как да седне отново за преговори с ПП-ДБ за втория мандат след провала на преговорите с първия. Пред медиите в Народното събрание на 26 март той заяви също, че министри от други държави са му звънели от името на Кирил Петков, за да го "натискат" да смени министъра на вътрешните работи Калин Стоянов.

ОТИВАМЕ ЛИ НА ИЗБОРИ? ГЕРБ ОТГОВОРИ НА ПОСЛЕДНАТА ОФЕРТА НА ПП-ДБ

ГЕРБ няма да участва в опити за съставяне на правителство с втория и третия мандат. Това става ясно от позиция на партията, изпратена до медиите, след като по-рано днес от "Продължаваме промяната - Демократична България" предложиха вторият мандат да бъде разглеждан като "национален и общ" между двете формации.

МОЖЕ ЛИ ДА ОСТАНЕМ БЕЗ СЛУЖЕБЕН ПРЕМИЕР: ГОВОРИ ДОЦ. БОРИСЛАВ ЦЕКОВ (ВИДЕО)

Може ли, ако се стигне до назначаване на служебно правителство, всички петима възможни според новите промени в Конституцията служебни премиери, да откажат? На този въпрос отговори в “Студио Actualno“ бившият депутат от НДСВ, юрист и доктор по конституционно право доц. Борислав Цеков

ЦИК ТАКА И НЕ РЕШАВА ЕДИН ОТ ПРОБЛЕМИТЕ С МАШИННОТО ГЛАСУВАНЕ

Сред най-сериозните казуси, изникнали на последните избори, бяха отпечатаните дефектни бюлетини от машините за гласуване. Това заяви Веселин Тодоров - изпълнителен директор на "Сиела Норма".

ГЕРБ И ДПС БЛАМИРАХА БУРНО ЗАСЕДАНИЕТО НА КОМИСИЯТА ЗА "НОТАРИУСА" В ПАРЛАМЕНТА (СНИМКИ)

Депутати от ГЕРБ и ДПС бламираха поредното заседание на временната комисия за проучване на фактите около кръговете, свързани с Мартин Божанов - Нотариуса в съдебната система.

КАК ЩЕ ЗАКРЪГЛЯВАМЕ ЛЕВОВЕТЕ: ПУБЛИКУВАХА ЗАКОНОПРОЕКТА ЗА ЕВРОТО

Законопроектът за въвеждане на еврото е публикуван за обществено обсъждане. Това съобщиха от Министерството на финансите. Целта на документа е да осигури безпроблемното въвеждане на еврото в Република България и да повиши прозрачността и информираността за процеса на приемане на единната европейска валута в страната. Крайният срок за получаване на становища е 24 април 2024 година.

НОВИЯТ ЗАКОНОПРОЕКТ ЗА ЕВРОТО: ОБЯСНЯВА ИКОНОМИСТЪТ МИХАИЛ КРЪСТЕВ (ВИДЕО)

Законопроект за въвеждане на еврото в България беше публикуван за обществено обсъждане, като целта на документа е да осигури безпроблемното въвеждане на валутата у нас и да повиши прозрачността и информираността за целия процес. Кога, как и какво ще се промени? В Студио Actualno отговорите даде икономистът Михаил Кръстев, член на Съвета по икономически и публични политики.

THE ECONOMIST: ОРЕЛ, РАК И ЩУКА - СЪЮЗЪТ РУСИЯ, КИТАЙ И ИРАН НЕ ПЛАШИ САЩ

 

Руският президент Владимир Путин и неговият ирански колега Ебрахим Раиси имат няколко общи неща: и двамата принадлежат към малка група световни лидери, които са били лично обект на американски санкции. Въпреки че са по-скоро "домошари", и двамата са посещавали Китай през последните години. Освен това се отнасят един към друг все по-топло. Срещнаха се в Кремъл през декември, за да обсъдят войната в Газа. На 18 март Раиси побърза да поздрави Путин за "убедителната" му победа на изборите.

ГОЛЯМАТА ВОЕННА ПОУКА ЗА ЗАПАДА ОТ АВДЕЕВКА

Изкуството на войната не е само способността да атакуваш и да се защитаваш. То включва и възможност за отстъпление с минимални загуби в жива сила и техника, пише Business Insider.

ФРАНЦИЯ МОЖЕ ДА ВЛЕЗЕ В ПРЯК СБЛЪСЪК С РУСИЯ ПРИ СРИВ НА ФРОНТА В УКРАЙНА: ФРЕНСКА ТЕЛЕВИЗИЯ (ВИДЕО)

Франция може да влезе в директен сблъсък с Русия в случай на разпадане на украинския фронт. Това твърдят анализатори от френската телевизия LCI TV, която е част от TF1 Group. В нейния ефир военният експерт полковник Винсент Арбарез вече показа къде точно в Украйна страната му може да прати свои военни в бъдеще, ако се стигне до такава заповед: Френска телевизия показа къде страната може да разположи войниците си, ако отидат в Украйна (ВИДЕО).

ПУТИН СЕ ФИКСИРА ВЪРХУ УКРАЙНА И ПРЕНЕБРЕГВА ОПАСНОСТТА ОТ РАДИКАЛНИЯ ИСЛЯМ (ВИДЕО)

 

Биологично оръжие – Украйна го развива във финансирани от САЩ и НАТО биолаборатории. Тази позабравена пропаганда отново се изля от устата на официален руски държавен представител – руският посланик в Хага Владимир Тарабин. Той го направи в интервю пред руското издание "Известия".

ПУТИН ИСКА МОБИЛИЗАЦИЯ, КИЕВ ИЛИ ХАРКОВ Е ЦЕЛТА: "ОТ КУХНЯТА" НА КРЕМЪЛ

 

Руските "политически елити" не очакват непредсказуеми, глобални и драстични промени в страната по време на новия президентски мандат на Владимир Путин. Това пише независимата рускоезична медия "Медуза", базирана в Латвия, цитирайки двама събеседници, близки до Кремъл, източник от руското правителство, както и един от висшите членове на "Единна Русия" - партията на Путин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com