ГЕРБ и ДПС бламираха бурно заседанието на комисията за "Нотариуса" в парламента (СНИМКИ)

5912
ГЕРБ и ДПС бламираха бурно заседанието на комисията за "Нотариуса" в парламента (СНИМКИ)
Снимка: БГНЕС

Депутати от ГЕРБ и ДПС бламираха поредното заседание на временната комисия за проучване на фактите около кръговете, свързани с Мартин Божанов - Нотариуса в съдебната система.

Това стана известно при проверката на кворума, при която се оказа, че в залата са 8 от 17 членове на комисията. "Правилникът, а и моето тълкуване на него позволява при липса на кворум да се откриват заседания и да се провеждат изслушвания", заяви председателят на комисията Никола Минчев от "Продължаваме промяната - Демократична България".

"Ивайла Бакалова е търсила Божанов, а не той нея"

По време на заседанието бе изслушан градският прокурор на София Илиана Кирилова. 

"От вчера има разпитани двама свидетели, които разказват, че именно Ивайла Бакалова е потърсила връзка с Емил Писков и Мартин Божанов", каза тя преди изслушването ѝ във временната парламентарна комисия. По думите на прокурора Бакалова е разговаряла от чужд телефон с Мартин Божанов и е търсила правна помощ. Свидетелите застават с имената си, не са анонимни или защитени, казва Кирилова.

Припомняме, че Ивайла Бакалова беше в основата на разследването на Антикорупционния фонд (АКФ) - "Списък за бързо реагиране", което през юни 2021 г. освети дейността на Божанов, а повод за него стана задържането на приятеля й Веселин Денков. Преди това той получава оферти колко да плати, за да не бъде арестуван. Докато е в ареста от септември 2020 г., Бакалова получава оферта срещу каква сума може да бъде освободен, а вече цената скача двойно. Денков беше пуснат под домашен арест в деня, в който АКФ пусна трейлър за разследването.

Още: Майката и жената на Нотариуса арогантно към журналисти: Вие знаете ли в какво състояние сме цялото семейство? (СНИМКИ)

Според Кирилова предстои проверка дали записът на АКФ не е манипулиран. От думите й се разбра още, че адвокат Писков отива в този дом, но свидетелят твърди, че адвокатът не е искал да се среща с Бакалова. Посочил е някакъв висок хонорар с цел да се откаже г-жа Бакалова, каза още градският прокурор Кирилова, цитирана от "Дневник".

"Има жалба от Емил Писков и Мартин Божанов до районната прокуратура срещу Ивайла Бакалова за незаконни записи, които тя е изготвила", каза още Кирилова. По думите й свидетелите са притеснени от тези записи, защото са правени от техния дом. Бакалова ги е уверила, че това няма да бъде излъчено. Действително не е излъчено, но имаме запис, на който се виждат лицата, чийто дом е посетила Ивайла Бакалова, каза още Кирилова.

Градският прокурор на София и други магистрати от разследването на Антикорупционния фонд "Осемте джуджета" са били разпитвани от специалния прокурор за разследване на главния прокурор Даниела Талева, каза още Кирилова по време на заседанието.

Още: Градският прокурор на София и Петьо Еврото: Показания какво става зад кулисите

"Въпросът, който задавате за кръговете - самата прокуратура, на всички брифинги го казах, с този сюрреалистичен брифинг, който се разигра в тържествената зала на съдебната палата - това до голяма степен допринесе за отношението към прокуратурата и омаскаряване. Това е проблем на прокуратурата. В последните социологически проучвания вие сте на предпоследно място, ние сме на последно", коментира Илиана Кирилова, след като започна нейното изслушване.

Тя вероятно реферира към пресконференцията на бившия главен прокурор Иван Гешев, който през май миналата година скъса оставката си. Още веднъж в своето изявление тя направи връзка с това, като каза, че прокурорите тогава са преживели "ужас".

"Ако е имало ужас, ще го нарека ужас, който изживяхме миналата година с различни изяви, на различни представители на прокуратурата, които се бореха за своето его. Направете анкета, отидете в градска прокуратурата, аз не съм оказала влияние на нито един прокурор. По кое дело е казано отиди, направи нещо, не съм правила такова нещо", заяви още Кирилова.

"Редно ли е да бъдат народни представители, чиито съпрузи, роднини са членове на определена партия, или определена организация, която твърде много накланя везната към вземане на решения към определена партия. Може би греша, но това, което се разигра преди малко. Аз ви разбирам, може би и народът ви разбира, всеки се бори за електорат", каза още Кирилова, цитирана от същата медия.

Още: "Саботират заседанието ни": В комисията "Нотариуса" не са доволни, че прокурор им върза тенекия

ГЕРБ и ДПС в общ хор

В общ залп депутатът от ДПС Хамид Хамид и депутатът от ГЕРБ-СДС Маноил Манев възпротивиха провеждането на заседание. 

Хамид настоя заседанието да бъде прекратено, Минчев отказа, а депутатът от ДПС го предупреди, че още утре ще внесе в пленарната зала искане за освобождаване от председателския пост и напусна.

На този фон Манев обвини ПП-ДБ, че правят предизборна кампания и нарече случващото се "предизборен цирк". Той предложи на залата, в която заседава комисията, да пише "Предизборен щаб".

Според Мирослав Иванов от ПП-ДБ преди да настъпи разломът в отношенията между управляващите, от ГЕРБ са намирали за много важна работата в тази комисия.

Още: „Заплашват ме, че съм следващата“: Говори дъщерята на Нотариуса

Снимки: БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Симеон Славчев ще води листата на ляво-патриотичната коалиция „БСП за България“ в Разград

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика