Путин иска мобилизация, Киев или Харков е целта: "От кухнята" на Кремъл

9067
Путин иска мобилизация, Киев или Харков е целта: "От кухнята" на Кремъл
Снимка: Kremlin.ru

Руските "политически елити" не очакват непредсказуеми, глобални и драстични промени в страната по време на новия президентски мандат на Владимир Путин. Това пише независимата рускоезична медия "Медуза", базирана в Латвия, цитирайки двама събеседници, близки до Кремъл, източник от руското правителство, както и един от висшите членове на "Единна Русия" - партията на Путин.

Припомняме, че издирваният от съда в Хага диктатор си осигури пети президентски мандат след убедителна победа на вота по-рано през март. Нямаше как обаче руснаците да скрият колко фалшиви са "изборите", провеждащи се включително в окупираните територии на Украйна и без реална опозиция на Путин.

Още: Путин спечели изборите срещу Путин: Невероятният резултат на диктатора

Още репресии и ескалация със Запада

Цитираните от "Медуза" източници са единодушни, че по време на новия мандат на Путин репресиите срещу опозиционери и активисти ще продължат да се затягат, а основният личен интерес на диктатора ще остане войната с Украйна, която той подпали през февруари 2022 г.

Още: Politico: Путин няма да ходи никъде, какво следва?

"Това не е нещо ново. Новият мандат на Путин, от гледна точка на събитията и обратите, не започва тази година. Той започва през февруари 2022 г.", казва един от източниците, близки до президентската администрация на Русия.

Според него "сценариите за по-нататъшно затягане на гайките и ескалация (със Запада - бел. ред.) са програмирани от началото на войната". "Това е воюваща държава, която живее под лозунга "Всичко за победата". Или по-скоро президентът би искал тя да живее по този начин. В нея няма място за дисиденти, представители на LGBT общността и т.н. Всичко е подчинено на войната".

В този смисъл, според източниците, терористичният акт в "Крокус Сити Хол" не би трябвало да промени сериозно ситуацията.

Още: Путин се фиксира върху Украйна и пренебрегва опасността от радикалния ислям (ВИДЕО)

"В началото аз бях шокиран от терористичната атака, а след това от възможните последици - например сериозна ескалация до използване на тактическо ядрено оръжие на украинския фронт. В днешно време висшето ръководство не изказва ясни решения, а по-скоро успокоява (гражданите). Формулата вече е отработена - ако не се налага да правиш резки движения, не го прави", добавя един от източниците, близки до Кремъл.

Още: Шолц спасил Украйна и Европа от руски ядрен удар?

"Някакви нови контури" на руската политическа система могат да се появят едва след края на инвазията в Украйна - или след сключването на "поне някакво примирие", сигурен е друг събеседник, близък до Кремъл. "Докато се води война, няма смисъл да се чакат каквито и да било промени", подчертава той.

Още: Путин внушава: Украйна използва ислямисти за атаката в "Крокус Сити Хол" (ВИДЕО)

Мобилизация и война: Киев или Харков е целта?

Всички източници на "Медуза" са уверени, че Путин възнамерява да продължи войната. Оценките им за това какви цели си поставя сега в подобно отношение, обаче се различават. Един от събеседниците на изданието, близък до Кремъл, смята, че след неуспешната контраофанзива на Киев през лятото и есента на 2023 г. Путин "е усетил слабостта на Украйна и е готов да тръгне към победа - дори към Киев - и няма да устои на цената".

Снимка: Kremlin.ru

"Ако се наложи мобилизация, той ще я обяви. Ако е необходимо да прехвърли икономиката още повече на военна основа, ще го направи", сигурен е източникът.

Друг събеседник, близък до президентската администрация, изказва различно мнение. Той смята, че висшето ръководство на страната си поставя "по-реалистични цели", а именно превземането на Харков и постепенното прекратяване на дейността на "специалната военна операция" (както в Кремъл наричат войната) след това.

Още: Голяма мобилизация в Русия за атака на Харков: Руска медия предупреждава (ВИДЕО)

Путин вече открито заяви, че за да се прекрати редовният обстрел на Белгородска област, извършван от украинските сили и руските доброволчески формирования, нахлули в граничните райони, е необходимо да се създаде "санитарна зона". Този регион на Руската федерация граничи именно с Харковска област на Украйна.

Още: Русия се кани да прави санитарна зона в Украйна, а евакуира хиляди русначета от Белгород (ВИДЕО)

Според източниците на "Медуза" сред "руския елит" - високопоставени представители на службите за сигурност са убедени, че руската армия е в състояние да превземе Харков, но по-нататъшното навлизане по-навътре в Украйна е "трудно". "От символична гледна точка, това също е победа. Град с едномилионно население, в който има многобройно рускоезично население", казва един от събеседниците за втория по големина град в Украйна.

В същото време всички източници отбелязват, че не разполагат с информация, че вече е взето решение за мащабна атака срещу Харков. Въпреки това са съгласни, че е "доста вероятен сценарий", който на теория може да изисква нова вълна на мобилизация. Според източниците на "Медуза" терористичният акт в "Крокус" няма да окаже никакво влияние върху решението за мобилизация - "почти всичко е готово за нея отдавна, въпросът е само в ситуацията на фронта".

Още: Под счупените стъкла - усмивка и топло кафе. Ето защо Украйна никога няма да се предаде (ВИДЕО)

Харковска област беше частично окупирана от руските войски още в първите дни на пълномащабното нахлуване. През есента на 2022 г. Украйна започна контранастъпление и освободи повечето градове и села в региона. Руската армия така и не успя да превземе Харков, но продължава редовно да обстрелва града.

Още: Как руските служби проспаха касапницата в Москва: Говори Милен Керемедчиев (ВИДЕО)

Русия върви към "еднопартийна система". А сега как е?

Източници, близки до президентската администрация, са уверени, че на този фон ще се стигне до "пълно ограничаване на политическата конкуренция" в Русия, включително на регионално ниво. По отношение на федералните избори прогнозите са още по-песимистични. Според един от събеседниците, близък до Кремъл, "Единна Русия" ще печели все по-уверено, набирайки до 80% от гласовете. Приблизително поравно гласове ще си поделят Комунистическата партия на Руската федерация, Либерално-демократическата партия и "Новият народ".

Още: Отговорността за атентата в Москва е на Путин: Говори журналистът Чавдар Стефанов (ВИДЕО)

Друг източник - политически консултант, който работи както с президентската администрация, така и с регионалните администрации - е уверен, че в Русия "вече се очертават контурите на еднопартийна система". "Разликите в програмите на партиите не са толкова големи и най-важното е, че всички са за президента", добавя той.

В същото време събеседникът отбелязва, че официалните 87%, които Путин "спечели" на президентските избори, са получени чрез мобилизация на служители от публичния сектор и служители на големи компании, близки до държавата, както и чрез директни фалшификации. Затова той смята, че руската политическа система може напълно да "загуби своята адекватност".

"Вече е ясно, че (на чиновниците и членовете на "Единна Русия") не им пука за нищо - само и само да се харесат на шефа. Но това означава и нещо друго: всякакъв вид протестно изявление в рамките на системата е невъзможно, то по същество вече е несистемно. Такива истории понякога завършват зле, а понякога - не. Но сега никой не мисли за рисковете - те се радват на победата", констатира източникът.

Още: Пали свещи и мълчи: Какво прави Путин, докато терористите подготвяха атентат и убиваха руснаци (ВИДЕА)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украинците поразиха руската радарна система "Подльот" за 5 млн. долара (ВИДЕО)

Как ще се развие войната: Украйна иска Patriot, но засега Гърция и Испания не дават

Русия продължава да пробива на запад от Авдеевка (ВИДЕО)

Германски изтребители прехванаха руски Ил-20 над Балтийско море, Полша два пъти вдига самолетите си заради руски атаки

Парчета навсякъде: Руско военно летище изглежда е сериозно ударено с дронове (ВИДЕО)

Русия стреля с "Кинжал" и пак удари украински ТЕЦ-ове

Какво следва: Крал Чарлз III с ограничени публични изяви по време на лечението си

Невиждана украинска атака с дронове срещу Русия (ВИДЕО)

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа