Отиваме ли на избори? ГЕРБ отговори на последната оферта на ПП-ДБ

10767
Отиваме ли на избори? ГЕРБ отговори на последната оферта на ПП-ДБ
Снимка: БГНЕС

ГЕРБ няма да участва в опити за съставяне на правителство с втория и третия мандат. Това става ясно от позиция на партията, изпратена до медиите, след като по-рано днес от "Продължаваме промяната - Демократична България" предложиха вторият мандат да бъде разглеждан като "национален и общ" между двете формации.

От ПП-ДБ поискаха да бъде излъчен "взаимно приемлив" кандидат за министър-председател и заявиха, че ако ГЕРБ откажат това предложение, няма да използват втория мандат и ще го върнат веднага на президента Румен Радев. Малко по-късно през деня парламентът гласува решението, с което мандатът за образуване на правителство с кандидат за премиер Мария Габриел се обявява за неуспешен.

По време на дебатите от БСП също заявиха, че няма да участват в преговори за правителство, което на практика прави опитите за реализирането му с втория или третия мандат безсмислени. Още: Борисов: Чужди министри ми звъняха от името на Кирил Петков да ме натискат за МВР

Позицията

В позицията си от ГЕРБ припомнят техния прочит на събитията от последния месец и половина.

В нея се казва още, че партията намира за неуместно след всичко случило се до момента, да се предлага реализация на втори мандат с участието на ГЕРБ и с предложения за министър- председател в лицето на Мария Габриел или Росен Желязков

"Мария Габриел беше поставена във фактическа и обективна невъзможност да реализира правителство в мандата, който принадлежи на партията, която я е номинирала по Конституция и която е спечелила изборите. Нещо повече - тя беше групово бламирана от министрите, излъчени от ППДБ. Не на последно място, беше направен опит за публичното дискредитиране на Мария Габриел, която съвестно и отговорно изпълняваше функциите на вицепремиер и министър на външните работи, която е първи заместник-председател на ЕНП и успешен български еврокомисар, при това от лице, което настоява да бъде неин финансов министър", пишат от ГЕРБ.

От партията на Борисов твърдят, че Росен Желязков е бил отхвърлен за министър от коалицията, която обаче нямала против той да е министър-председател. Още: Кой печели от избори 2 в 1? Елена Дариева в Студио Actualno (ВИДЕО)

"След като съзнателно взривиха крехкото равновесие, потъпкаха доверието, което се опитахме да изградим с тях и се опитаха да ни поставят в условия на тежък международен натиск, ППДБ не може да очаква от нас, че ще помагаме в тази безочлива злоупотреба на справедливите обществени очаквания за сигурен, стабилен и достоен живот в България. Затова заявяваме, че ние няма да участваме в опити за съставяне на правителство с втория и третия мандат. Нека българските граждани, чрез избори решат кой и как трябва да управлява България", категорични са от ГЕРБ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика