Борисов: Чужди министри ми звъняха от името на Кирил Петков да ме натискат за МВР

7593
Борисов: Чужди министри ми звъняха от името на Кирил Петков да ме натискат за МВР
Снимка: БГНЕС

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов даде да се разбере, че партията му няма как да седне отново за преговори с ПП-ДБ за втория мандат след провала на преговорите с първия. Пред медиите в Народното събрание на 26 март той заяви също, че министри от други държави са му звънели от името на Кирил Петков, за да го "натискат" да смени министъра на вътрешните работи Калин Стоянов.

Според ГЕРБ именно това е било последното условие на "Продължаваме промяната - Демократична България", което е преляло чашата. Така се стигна до пресконференцията на Мария Габриел в неделя, 24 март, когато тя заяви, че се отказва от първия мандат и от кандидатурата си за премиер.

Още: Не се разбраха: Няма да има правителство на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ (ВИДЕО)

Бойко Борисов: Направих компромиси

"Задрасках голямата част от това, за което се бори преговорният екип", каза Борисов, уточнявайки, че е "оставил" Министерството на отбраната и на енергетиката за ПП-ДБ във финалния вариант на проектокабинет, предложен от ГЕРБ.

Още: ПП-ДБ с последен призив към ГЕРБ: "Да подпишем споразумение с премиер Мария Габриел" (ВИДЕО)

"Казах на Асен Василев – искам отговорът да е кратък, да или не. Вечерта се чухме да го видя как е след катастрофата, той ми каза, че за МВР и за електронното управление държат да са други хора. Помолих го отново за кратък отговор – да или не. Генерал Атанасов ми се обади, казах му същото. Той предложи зам.-министър в МВР да стане министър и един човек от ЛИДЛ за министър на електронното управление. Ясно се изразих на лидерската среща с Асен Василев. И ви напомням, че в МВР – нека Калин (Стоянов) да сме го избрали заедно с Кирил Петков, но ПП-ДБ имат трима зам.-министри, имат главен секретар. Имат 4 възлови фигури в МВР", каза Борисов.

"Това няма да се случи. И няма да допусна да се разграждат системите и в службите за сигурност, и в правосъдието, без да бъде дълбоко обмислено, реализирано, за да няма въпроси по Конституцията, която аз и ГЕРБ само сме подкрепили това, което Христо Иванов е написал", добави лидерът на ГЕРБ.

Още: Борисов се връща на власт: Кой ще помага - анализ на Иван Бакалов

Как са протекли преговорите до последно според Борисов?

"Исках да има правителство. В събота премиерът Денков кани Мария Габриел в Министерски съвет. Тя казва: "Ние не можем да отстъпим. Преговорният екип не е съгласен, особено за енергетиката, но окей – щом Борисов го е решил на своя глава, нека си действа". Тогава Денков ѝ казва: "Без МВР не става. Без електронното управление – не"", заяви Борисов, давайки да се разбере, че все пак е участвал в преговорите с финални решения от страна на ГЕРБ: Рая Назарян: Борисов няма пръст в преговорите за коалицията.

"В неделя в 2 ч. отново изпратих Мария Габриел при Денков, за да му каже, че приключваме. Тогава той ѝ казва: "Без МВР няма да стане, сложете Румяна Бъчварова". Мария се върна, ние дадохме пресконференцията", добави той за изявлението, с което преговорите официално приключиха за първия мандат.

Още: Соломон Паси посочи грешките в преговорите на ГЕРБ с ПП-ДБ, довели до провал

"Чужди министри ми звъняха от името на Петков"

"В този промеждутък започва: телефон, телефон, телефон... Нещо недопустимо, нещо излагащо България. Защото започват уважавани хора, включително от държави, които не са членки на ЕС, но поради голямото ми уважение няма да им споменавам имената, да се обаждат от името на г-н Петков да ме натисне за вътрешния министър. Министри от други държави. Така окончателно взехме нашето решение да защитим институциите, да защитим хората, да защитим демокрацията", каза Борисов.

Колаж: Actualno.com

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков все още не е коментирал думите му.

Още: Пеевски: Кабинет без ГЕРБ не може, ДПС няма да подкрепи втория мандат

Има ли път назад?

"И сега колегите от ПП-ДБ имат своя шанс, имат огромни възможности. За вас може да е тайна, но аз знам за личните им отношения с ДПС, (ПП-ДБ) молиха „Възраждане“ за „Уестингхаус“, а във Варна играха срещу нас", заяви Борисов, който неведнъж е действал в координация със съпредседателя на ДПС Делян Пеевски в 49-ото Народно събрание (примери тук, тук и тук).

Няма път назад за преговори с втория мандат, разбра се от думите му. Вчера Кирил Петков обяви, че ПП-ДБ ще опитат да направят "правилните ходове" с мандата, а днес в Народното събрание на извънредно заседание се гласува оттеглянето на Мария Габриел като кандидат-премиер. Това ще отвърже ръцете на президента Румен Радев да връчи втората папка за съставяне на кабинет.

"Не ви ли се струва нахално след всички тези преговори да се върнат и да кажат: "Всички министри са наши, дайте ни и регулаторите, и службите"", попита той. "До последния момент бяха нахални, искаха да узурпират цялата власт. 4 компромиса – електронно управление, енергетика, МВР и отбрана, какъв компромис повече искате? Свърши. В неделя този разговор го проведохме и те ни казаха „не“. Нали не мислите, че моето влияние върху избирателите е безгранично, че днес да се върна и да кажа „дайте отначало“", завърши Борисов.

За "Турски поток", Бойко Борисов, ГЕРБ и БСП: Пълен запис на всички разкрития (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика