От началото на войната: Четири мини са унищожени в наши териториални води

1740
От началото на войната: Четири мини са унищожени в наши териториални води
Снимка: iStock

От началото на военния конфликт в Украйна българските Военноморски сили са унищожили четири плаващи мини в наши води, каза днес пред журналисти командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов. Броят на получените сигнали за плаващи обекти надхвърля вече 60. По всеки от тях ВМС са реагирали незабавно и са изпращани кораби, вертолети, обясни Михайлов. По думите му голяма част от сигналите на практика са били за части от зенитни ракети, стартови двигатели, понякога дори за торби за боклук, но моряците са реагирали.

Следим непрекъснато и атмосферните условия в северозападната част на Черно море, допълни Михайлов. Той уточни, че симулациите показват, че при голямо вълнение и силен вятър в тази зона, мините, носени от теченията, могат да доплават до нашите брегове за 10 до 12 дни. Когато има такива условия, се извършват контролни обследвания, за да бъдат открити евентуалните мини по най-бързия начин, посочи Михайлов.

Още: МО реагира след взривената мина на плаж в Румъния

Морските мини, използвани в конфликта, и до този момент пристигнали до нашите брегове, са с диаметър 53 сантиметра, допълни командирът на ВМС. Той разказа, че особено когато вълнението е над един бал, откриването им е изключително трудно - основно с визуални способи и локационни станции.

Контраадмирал Михайлов коментира ситуацията в Черно море при брифинг за провеждащото се у нас водолазно учение „Тритон 23“. В него участват ВМС на България, Румъния, Турция, Италия и САЩ. Михайлов подчерта, че Варна е за трети път домакин на учението, което позволява съвместна подготовка на водолазните специалисти, които трябва да разчитат един на друг и да имат еднакви тактики и процедури, според стандартите на НАТО. От страна на България в „Тритон“ участват дълбоководна водолазна група, три водолазни групи за подводно взривяване, спасителният кораб „Протео“, две лодки и три катера. Един от акцентите в учението е наблюдение за плаващи мини и за прикрепени взривни устройства към корпусите на корабите, квалифицирането на подводни апарати и унищожаването на дънни мини, предава 24 часа.

Още: Румъния не откри плаващи морски мини след експлозията в Костинещи

До началото на военния конфликт в Украйна процедурата при наличие на плаваща мина беше да се подхожда с лодка и да се поставят взривни вещества за унищожаването ѝ от борда, разказа Михайлов. По думите му сега се използват водолазни специалисти. Те отиват до мината, закрепват върху нея каквото е необходимо, и след това се отдалечават. По този начин са унищожени всички открити в морските пространства на България мини, допълни Михайлов. И уточни, че при този подход на риск е изложен един човек, а не целият екипаж на лодката.

Роботизираните системи, приложими за унищожаването на взривни устройства на сушата, в морето не са приложими, там всичко трябва да бъде свършено от човека, каза още Михайлов. Той подчерта, че все още няма открити и защитни средства за водолазите, особено като се има предвид, че мините в морето са с много голямо количество взрив. Дори в малките това вещество е 20 килограма, а обикновено е над 100 килограма, допълни Михайлов. И обобщи, че всичко в морето опира до уменията, подготовката, знанията, смелостта и хладнокръвието на водолазите.

Още: Русия е поставила допълнителни мини в Черно море, обяви САЩ

Пред журналисти днес бе показано модерно водолазно оборудване. Бе направена и демонстрация на дълбоководно спускане на водолази с беседка. Капитан втори ранг Калин Караколев, командир на военно формирование, поясни, че това оборудване се ползва за дълбочини над 60 метра. По думите му през тази година българските водолази са достигнали при експериментално спускане до дълбочина от 72 метра, като възможностите на „Протео“ позволяват да се достигнат 100 метра. При работата с водолазна беседка дейностите са по-скоро в аварийно-спасителен аспект, например за спасяване на екипаж на подводница, допълни Караколев. Той уточни, че при спускане екипите и оборудването на тежките водолази надхвърлят 80 килограма. При леководолазите тежестта може да стигне до 40 килограма.

Още: Още открити мини в Черно море

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com