X
 
 

Проф. Николай Овчаров: Македонски език няма, без компромиси със Северна Македония

15472 21
photo of Проф. Николай Овчаров: Македонски език няма, без компромиси със Северна Македония
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com
България в никакъв случай да не отстъпва от червените линии, които постави на Северна Македония като условия за присъединяването й към ЕС, категоричен е археологът проф. Николай Овчаров. Научната общност да не мълчи, настоя той на пресконференция в БТА по повод отправеното от т. нар. македонски интелектуалци „Кърваво писмо“ до ЕС, изпълнено с неверни твърдения и упреци към България.

Писмото беше реакция от страна на Северна Македония срещу условията и червените линии, които постави България за приемането на съседите ни в ЕС. В македонското издание "Нова Македония" е публикувано писмо на "македонски интелектуалци", в което на първо място се обръща внимание как имало македонски език и той се говори от 3 млн. души. Твърди се, че Кирил и Методий превеждат гръцки богослужебни книги първо на македонски език от Солунската област. Отделно въпросните интелектуалци са категорични, че македонско малцинство има и че българският натиск да се изменяла историята за фашистките години т.е. България да не се счита за "фашистки окупатор" е "изнудване".

Жозеп Борел ще се изправи срещу центробежните сили на Балканите

Заради динамичната среда на Балканите предизвикателствата пред бъдещия първи дипломат на Европа Жозеп Борел са много и различни в същин...

Професорът обърна внимание на неверните факти в „кървавото писмо“ и съдържащите се в него обвинения към българската държава.

Според авторите на писмото македонският език е историческа реалност и на него говорели 3 млн. души. „Всеки филолог може да ги обори и не само български филолог“, коментира Овчаров. „Не можем да кажем „македонски език“, защото няма такъв. Абсолютно всички лингвисти признават, че македонският е направен на основата на българския“, заяви Овчаров и отбеляза, че изкуствено в македонския са вкарани архаични български думи и чуждици, които да отдалечат езика от говоримия в България. Затова там като влезеш в асансьора няма етажи, а има първи кат, втори кат, посочи Овчаров. „Реагирали сме многократно, изписано е много. Българската позиция е ясна. Проблемът е, че трябва да се съгласува с тяхната. Не виждам място за компромиси от наша страна“, добави той.

Коментирайки твърденията на северно-македонски археолог, че славяните залели Македония точно 99 години преди Аспарух да стъпи Дунавския Онгъл, проф. Очваров подчерта, че славянизацията на тези земи обхваща целия Балкански полуостров не 99 години преди идването на Аспарух, а много по-рано – още към V – VI век византийските автори казват, че целият Балкански полуостров се пославянчи чак до Пелопонес.

Историците в Северна Македония ползват клише за историческите личности - че те са си македонци, обаче им се лепвал етикета „българи“. Овчаров посочи като примери за такива внушения – че Самуил си е бил македонец, но за да се легитимира пред останалия свят приел титлата български цар, т.е. той си бил македонец, но се пишел български цар. „Същото нещо стана сега за Гоце Делчев. Очевидно става въпрос за клише. Той си е македонец според тях, но се пишел българин, защото по този начин се легитимирал. Би изглеждало смешно, ако не беше тъжно“, добави проф. Овчаров.

Заев: Идентичността не е въпрос, по който може да се преговаря през XXI век

Министър-председателят на Северна Македония Зоран Заев очаква София да подкрепи начало на преговорите за членство в ЕС, което е част от...

„Съзнанието на хората в Северна Македония е много увредено – над 80 години промиване на мозъка… учебниците са изпълнени с твърдения срещу България, няколко поколения са минали през това и не можем да искаме това да стане изведнъж. Наистина тези червени линии трябваше да бъдат казани много по-рано“, коментира още археологът, който има дисертация, посветена на средновековието във Вардарска Македония, имал е множество експедиции там и познава добре същността на македонизма. Овчаров припомни, че още при създаването на смесената историческа комисия се е усъмнил в успеха й и сравни работата й с „тупкане на топката“.

Проф. Овчаров видя в очертаващото се отлагане на поканата към Северна Македония за присъединяване към ЕС шанс за историческата истина. От снощи е факт че Франция, а и други страни от ЕС няма да приемат разширяването, тъй като имат претенции към Северна Македония и Албания. Тогава именно се появи това „кърваво писмо“, излязло в „Нова Македония“, изпратено до ЕС, отбеляза проф. Овчаров и подчерта, че не става ясно кои са тези интелектуалци, тъй като единственото име в него е на негов колега археолог Зоран Георгиев. „Очевидно писмото е предизвикано от твърдата позиция на България за червените линии, които не могат да бъдат преминавани и очевидно нашите съседи още не са узрели за присъединяване в ЕС“, коментира той. „Не мисля, че е правилно българските учени да мълчат. Има политически момент, но на такива писания би следвало да реагира и самата историческа комисия, която беше създадена между двете страни“, заяви професорът. Според него с предмета на историческата комисия трябва да се заеме по-широка научна общност и да има повече публичност. По думите му „няколко човека, били те и най-добрите, не са достатъчни за такава тежка схватка, особено когато нещата са максимално забавени към идването на т.нар. час на истината – поканата за присъединяването към ЕС“.

При положение, че се отлага поканата, което до 2 – 3 дена ще е факт – тогава може да се говори и от други позиции, смята Овчаров. Неговата препоръка е на по-широка основа да бъде поставена темата, да бъдат поканени и други историци и българската позиция да бъде по-твърда. „Да не се толкова радват на дребни победи, защото както виждаме много бързо съседите ни могат да се отрекат“, препоръча още той на преговарящите от наша страна. „Писмото е щрих от цялостната македонска политика, то е като някакъв танц напред, назад - в един момент се признава историческата истина - Пендаровски казва Гоце Делчев е българин, после се отмята и казва, той си е македонец… Засега комисията е в ситуация да няма нито едно решение, за което да се твърди, че северно-македонското правителство стои зад него“, отбеляза Овчаров. Той настоя: „Крайно време е да започнат да излизат документи с подписи, зад които да стои правителството на Северна Македония. Засега има само подхвърлени приказки, а реално погледнато Северна Македония като държава не стои зад тях“, заключи професорът. Той е категоричен, че поне това, което до момента е взето като решения трябва да бъде публикувано и да не се отстъпва от червените линии, приети от българския парламент.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • ПОРЕДНИЯ РУСКИ ИБРИКЧИЯ 10 ПОРЕДНИЯ РУСКИ ИБРИКЧИЯ преди 1 месец Профил на трол?
  що не го казахте това преди 1989-та или преди Македония да иска покана за ЕС = КЪДЕ БЕШЕ ДЪРЖАВНИЯ ИСТОРИК КОГАТО СВАЛИХА ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ФИЛИП ДИМИТРОВ, ЗА ДА НЕ ОТВОРИ ГРАНИЦАТА С МАКЕДОНИЯ
 • Ставрю 9 Ставрю преди 1 месец Профил на трол?
  Не трябва да се отстъпва отстъпим ли отстъпваме българщината. Трябва да им се обяснява и разяснява с фактите които са на масата. Братя сме и колкото по бързо се изясним толкова по добре и за двамата. Да живее обединена България дано бог е с нас.
 • Анонимен 8 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  макетата като не искат да са българи /каквито са/, ще станат албанци - хитрата сврака с двата крака
 • Македонецъ 7 Македонецъ преди 1 месец Профил на трол?
  Че е така, така е! Езика е български защото като такъв е признат и легитимиран не само от останалите държави, но и от Ватикана. Преди признаването, християнско богослужение е можело да се извършва само на иврит, латински и гръцки. След признаването и на български. Основното е да се уточни, че говорим на един език, а не кой се чувства българин и кой македонец.
 • Анонимен 7.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  лайнарко, ти вече сам си приказваш, подписвайки се по различни начини - след колапса на ссср останахте без идеология и сте готови да се правите на какво ли не, включително и на религиозни
  : 8 !
 • Македонецъ 7.2 Македонецъ преди 1 месец Профил на трол?
  Трябва да те разочаровам, но сравнявай текстовете и тогава си прави изводи. Аз не съм този който си представяш. Нрочно ползвам неговите подписи, защото ми писна да чета глупостите му.
  : 2 !
 • Октомври 6 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
  Другарят Октомври пише ТАКА. Признайте АБСОЛЮТНО ВСИЧКО , което иска Р.България В ИСТОРИЯТА. А , пък след ТОВА Р.България да бъде 1 Държава признала език с документ. Пиша само език. И Македонският език да се изучава най нормално тук. Защо , не и табелите на улиците , както и те там по същият начин. Зашо да не се изучава и в училище ?
 • Анонимен 6.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Може ли да си коригирате неправилно поставените запетаи и останалите правописни грешки, моля?
  : 0 !
 • Македонецъ 6.2 Македонецъ преди 1 месец Профил на трол?
  Първа октомврийска задача! Да направиш пълен списък с имената на всички улици в България и Македония, на български и на македонски, а после ще влязат в учбниците, за да ги изучават децата в училище. Подчертавам, ПЪЛЕН! Ако пропуснеш нещо, ще се наказваме!
  : 7 !
 • Октомври 6.3 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
  към 6.1 Не! Не може!
  : 2 !
 • Октомври 6.4 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
  към 6.1 Не! Не мога! Ако можех, щях да пиша правилно! Малограмотен съм! Аз съм Македонецъ!
  : 1 !
 • Аналните боклуци ! 5 Аналните боклуци ! преди 1 месец Профил на трол?
  До Акащия на actualno.com Ивайло - откакто по някаква глупава заповед кьопавите програмисти ограничиха втори коментар (с new_ajax), коментарите драстично намаляха, след което намаляха и посещенията в сайта ! Та вашия чорбаджия не ги ли следи тези данни или е баламурник и ви плаща за ала бала ?
 • Анонимен 4 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Браво професоре, ти си истински българин ! Ама националният предател Тиквения Мафиот и разкрачената Мастия Екатерина правят точно обратното !
 • Анонимен 4.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Браво на професора но ти си пий хапчетата мравояд позитански.
  : 13 !
 • Анонимен 3 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Ванче Михайлов пред Кеворк/Всека неделя/"...кащво ще кажете за македонската нация"..."Това са си чисти Българи"!
 • Македонецъ 3.1 Македонецъ преди 1 месец Профил на трол?
  ВАНЧО ВАНЧО ВАНЧО / ИВАНЪ/ МИХАЙЛОВЪ БРЕГАЛНИШКИЯ. Ами той е казал това което казва и Георги Делчевъ и в наши времена и Другарят Октомври. Е , това го казва и един Зоре/ прякор/ мой познат от Скопие.Нещата не са толкова механични и са 2 странен процес. Една огромна вина за днешното положение за нещата освен тези от Скопие има и управляващата Клика10111989
  : 0 !
 • Октомври 2 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
  Абсолютно точно , но проблема не е в македонският език , а в цялостното фалишифициране и манипулиране на Историята на Р.С.Македония. Доказателства премного , но най вече Млн Българи/ки наследници/ки на Македонските бежанци/ки и от Север и от Юг. Тоест и аз. Иначе македонският език в момента същества и ако в Скопие признаят Истината такава каквато е невиждам пречки пред този език /нов/ Език или 2 ф виж още ›› орма на Български език най точно.
 • Октомври 2.1 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
  Р.С.Македония въведе нов феномен в Света. Признаване на език и Народ. Аз нямам данни например Р.Унгария да е признала с някакъв документ чешкият народ и език или Р.Португалия италянският народ и италянски език. Обаче поради тъпотия , невежество или съвсем умишлено Р.България е влезнала в тази феноменална полемика.
  : 6 !
 • Анонимен 1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Прав е професора! И македонския и руския са диалектни форми на българския език - "Русский язык — диалект болгарского" - http ://politiko.ua/blogpost98286
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Бедата на Русия е, че нейната имперска политика е изградена върху нейната паразитна култура на подражанието, която няма да ги отведе далеч - руската сауна, автомата Калашников /зле прекопиран Суомен/ и коктейла молотов са финландски; руската салата е френска; матрьошката е японска; руската архитектура е италианска; руската азбука е българска, руският език е диалект на българския език; название виж още ›› то Русия е украинско; руската литература е - средновековната 100% на български, а "класическата" литература е 46% на френски и немски. – „Калинка-малинка и културата на подражанието“ - https ://www .dw.com/bg/калинка-малинка-и-културата-на-подражанието/a-4868519
  : 16 !
 • ciklop50 1.2 ciklop50 преди 1 месец Профил на трол?
  1. и 1.1 - - Пак е Плювачът Циклоп, той е психо-темерутин, „прост на биологично ниво”, ГМО продукт със зоологическа ненавист ! >> ... Циклопа : "Православието е последното убежище на комунизма”. Збигнев Бжежински ! Същото го казва и Соломончо : "Майната му на православието" ! Ето до къде стига омразата на психара Циклоп !
  : 7 !
Нагоре
missing image
Дневен хороскоп за 19 ноември

Овен През този ден е моментът да кажете ясно какво точно желаете. Не че няма да има друг път, но моментът ще отмине. Сега ще бъдете разбрани, при...