Заев: Идентичността не е въпрос, по който може да се преговаря през XXI век

2619
Заев: Идентичността не е въпрос, по който може да се преговаря през XXI век
Снимка: БГНЕС

Министър-председателят на Северна Македония Зоран Заев очаква София да подкрепи начало на преговорите за членство в ЕС, което е част от ангажиментите в Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, съобщава агенция МИА, цитирана от БГНЕС.

„Българският и македонският народ са приятелски народи. Ние, политиците, трябва да им служим. Вярвам, че България ще подкрепи даването на дата за начало на преговорите с ЕС, очаквана вече 15 години”, заяви Заев. Той подчерта, че този ангажимент е залегнал в Договора за приятелство, за чието изпълнение трябва да отговарят и двете държави.

Според премиера Договорът е затворил важни теми. В момента има за решаване не толкова лесен въпрос, за който трябва да се погрижат създадени от двете страни комисии. Зоран Заев счита, че идентичността не е въпрос, по който може да се преговаря през XXI век, и България разбира добре това.

Заев: Не очаквам България и Гърция да блокират евроинтеграцията ни

"Ние нямаме план "Б", ако някой премине към блокиране, план "Б" е да се върнем на план "А", защото вярваме, че всички аргументи в свет...

„Вярвам, че чрез решаването и прилагането на Договора с Република България ще намерим решения и на тези въпроси, защото идентичността е усещане”, подчерта Заев и припомни, че по време на посещението си в Скопие българският министър-председател Бойко Борисов, който е европейски политик, е споменал в своето изказване „македонския народ”.

Заев сподели, че разбира желанието на България за по-бързо решаване на всеки един от въпросите, но смята, че договорите трябва да бъдат осъществявани, а не да се ползват като бариери.

Интересът на Северна Македония да започне преговори с ЕС не е само неин, а и на целия регион - и на България. Това е гаранция за мир, стабилност, сигурност, бъдеще, икономика, сътрудничество и т.н. и се очаква всички да бъдат водени от този интерес.

„Ние ще отваряме преговорните глави паралелно с напредъка през годините”, подчерта Заев. Трябва да бъде прилаган и изпълняван договорът с България и този с Гърция. Но това е ангажимент и право и на двете страни по договора, така че се очаква изпълнение на насрещните ангажименти от страна на България и Гърция. Посредством прилагането на тези договори се заздравява приятелството и се създават условия за напредъка на сътрудничеството.

Пендаровски: България няма да блокира преговорите на Македония с ЕС

Няма сигнали, че България ще блокира получаването на дата за започване на преговори на Македония с Европейския съюз. Това заяви македон...

Според македонския премиер играта на думи и на формулировки в изявленията е нещо, за което трябва да се внимава. Тъй като България се намира в година на избори, съществува известен натиск при вземането на решение. Той заяви, че очаква България и Гърция да бъдат авангард на подкрепилите решението за преговори с ЕС.

В отговор на журналистически въпрос Заев беше категоричен, че македонският език ще бъде защитен, тъй като е вписан в ООН и е признат навсякъде.

По отношение позицията на Франция, министър-председателят заяви, че уважава позицията на всяка държава поотделно и че този дебат е свързан с методологията на бъдещи преговори за присъединяване, но не очаква да възникне проблем с получаване на дата за преговори. Подчертано беше, че Франция е голям приятел на Северна Македония.

Според Заев в момента се търси метод за ускоряване на преговорите, но и за тяхното връщане назад, ако държавата кандидат не се справя. Това е справедлива позиция, защото Северна Македония иска не само да отваря и затваря преговорни глави, но и да провежда нужните реформи вътре в страната. „Няма друга страна член на ЕС, която да е направила повече от Северна Македония, за да получи заслужено решение за начало на преговорите”, заяви Заев и подчерта, че е оптимист и не иска да прави прибързани заключения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Народът ни наказа: Ковачевски след президентските избори

Пендаровски разочарован от резултатите на президентските избори

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com