Северна Македония – по-близо до НАТО, отколкото до ЕС

3767
Северна Македония – по-близо до НАТО, отколкото до ЕС
Снимка: iStock/Guliver

Докато несигурността дали Северна Македония ще получи дата за започване на преговори за присъединяване към ЕС е факт, процесът на ратифициране на Протокола за присъединяване към НАТО продължава. Още две държави - Италия и Великобритания - вчера дадоха зелена светлина на Северна Македония за присъединяване към Алианса, предава БГНЕС.

Британският външен министър Доминик Рааб обяви в Twitter, че е подписал Протокола за присъединяване на Северна Македония към НАТО, с което вече 24 от 29 държави-членки са го ратифицирали. Рааб заяви, че очаква с нетърпение официалното присъединяване на Северна Македония към НАТО на срещата на лидерите на Алианса в Лондон.

Аврамопулос: Северна Македония и Албания заслужават започване на преговори

"Сега Съветът е този, който трябва да вземе окончателното решение. Позицията на Комисията е много, много ясна - и двете страни са заслу...

Няколко часа по-рано протоколът беше ратифициран от италианския Сенат.

Парламентът на Франция предстои да гласува протокола тази седмица, а процесът трябва да приключи и в Холандия и Исландия. Засега е обичайна практика Сенатът на САЩ да го ратифицира последен, но поради ситуацията в Испания все още не се знае за кога е предвидено заседанието на Камарата на представителите на САЩ. Очаква се протоколът да бъде ратифициран и по този начин членството в НАТО ще бъде официализирано преди срещата на върха на Алианса, насрочена за 3 и 4 декември в Лондон.

Остава отворен само въпросът дали това ще се случи преди срещата на върха в испанския парламент. Двете камари на парламента са разпуснати. Изборите са насрочени за 10 ноември и ако всичко върви както трябва, той ще бъде съставен на 3 декември.

За разлика от НАТО, изходът за датата на преговори с ЕС остава несигурен. Досега Франция не се отклонява от позицията, че е прекалено рано да се водят преговори със Северна Македония и Албания. Френският президент Макрон след среща с германския канцлер Ангела Меркел снощи заяви, че Скопие и Тирана трябва да изчакат още малко, преди да получат одобрение за преговорите за присъединяване към ЕС. Той каза, че двете страни са постигнали значителен напредък във вътрешната реформа, но засега това не е достатъчно. За разлика от него, Меркел коментира, че има още малко време до заседанието днес следобед на Съвета на ЕС двете страни да се съгласуват за преговорите със Северна Македония и Албания.

"Споделям същата геополитическа и стратегическа визия с германския канцлер. Искам да изпратя положителен сигнал до тези лидери, но сериозно погледнато сега трябва да им кажа - този път имаме нужда от още малко време, за да подредим нещата", каза Макрон.

Заев: Ако не получим дата за преговори, правителството пада

Ако лидерите на ЕС в четвъртък и петък вземат негативно решение за започване на присъединителни преговори, или ако отново решат да отло...

Очевидно е, че има конфликт между двете страни за перспективата на Албания и Северна Македония. И Берлин, и Париж са съгласни, че страните от Западните Балкани се нуждаят от европейска перспектива. Процесът трябва да стане по-прозрачен и обратим, съгласна е Меркел, но добавя, че остават само няколко "различни нюанса".

Двете страни имат време преди началото на срещата на върха на ЕС да обмислят как да намерят обща позиция, която, както каза Меркел, трябва да бъде приемлива и за други членове на ЕС.

В навечерието на днешната среща на лидерите на ЕС премиерът Зоран Заев се обърна към тях.

"След всичко, което направихме, ние сме убедени, че трябва да получим решение за започване на преговори с ЕС сега и незабавно. Ние сме подготвени за това политически и институционално. Всяко забавяне ще бъде счетено като отрицателно решение и ще има много негативни ефекти, високо ниво на разочарование сред гражданите и сред всички, които подкрепиха прилагането на Договора от Преспа", заяви Заев на съвместна пресконференция в Брюксел с еврокомисаря по разширяването Йоханес Хан.

"Искам да предупредя добросъвестно, че ако не бъде прието очакваното заслужено положително решение за преговори, надеждността на ЕС и доверието на нашите граждани могат да бъдат поставени под въпрос. Това ще засили регресивните сили в страната и интереса на трети страни към региона. Ето защо, лидери на ЕС, не угасвайте блестящите звезди, към които се стремим, не ставайте наша пречка, бъдете наши герои", подчерта Заев.

Euractiv: Франция спира разширяването на ЕС заради Русия

„Макрон вече мисли за президентските избори през 2022 г.“ , пише в анализ на Euractiv .”Той е разтревожен и да не пр...

Съвместният апел към лидерите на държавите-членки на Европейския съюз за постигане на консенсусно решение за началото на преговорите за Северна Македония беше отправен и на среща на Заев с председателя на Европейския съвет Доналд Туск. Беше констатирано, че Република Северна Македония и гражданите ѝ са изпълнили всички условия за решение за започване на преговори, правейки смели стъпки и сериозни реформи.

Междувременно продължават многобройните предупреждения за последиците от евентуално забавяне на решението за преговори със Северна Македония и Албания.

Председателят на Европейския парламент (ЕП) Давид Сасоли, Партията на европейските социалисти, ЕНП, Партията на Зелените, бившият шведски премиер и специален представител за бивша Югославия Карл Билт, външният министър на България Екатерина Захариева, германският държавен министър за Европа Михаел Рот, политическият анализатор и експерт по Балканите Флориан Бийбър и други настоящи и бивши политици предупредиха, че отказвайки да определят дата за започване на преговори със Скопие и Тирана, ЕС е изправен пред възможен крах на своите политики и доверие на Балканите. Те изтъкват, че това би бил лош пример за всички в региона, който може да доведе до дестабилизация и отваряне на пространство за трети страни, предимно Русия, Китай и Турция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Плюс за Путин: В Турция се намери кой да брани папата за "мира в Украйна" от "алчния западен капитализъм"

Анализ: Докато Путин говори за семейни ценности, войната му създава хиляди сираци

Германската ракета Taurus е най-исканото оръжие от Украйна - защо? (ВИДЕО)

Пет извода от изборната "победа" на Путин

Изкуственият интелект на война: Докъде стигнаха дроновете на Русия и Украйна (ВИДЕО)

Тревожен доклад за Европа: Ще се сбъднат ли катастрофални сценарии?

В Саудитска Арабия анализират: ЕС се подготвя за война с Русия

Русия се справи с 3 танка "Ейбрамс": Как го направи - анализ на Forbes (ВИДЕО)

Страданията по света и отговорите: Визията на Европейския съюз*

Foreign Affairs: Без помощ времето за Украйна изтича

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com