X
 
 

Проучване: Българите виждат в ЕС гарант за качеството на живот

725 3
Проучване: Българите виждат в ЕС гарант за качеството на живот
Снимка: Getty Images / Guliver
Българските граждани отново се открояват като едни от еврооптимистите в Европейския съюз (EС). Всеки втори българин смята, че ЕС се развива в правилната посока - процент доста над средноевропейското равнище.

Това сочат резултатите от допитването "Евробарометър", проведено в края на миналата година, информират от Отдел "Преса и медии" на представителството на Европейската комисия в България.

ЕС пощади Турция от влизане в черния списък на Общността

Турция беше пощадена от влизане в черния списък на ЕС. Това съобщиха дипломатически източници, цитирани от световните агенции. Това ст...

Като цяло, нараства делът на българите, които се чувстват граждани на ЕС (56%, с 4 процентни пункта повече, в сравнение с пролетта на 2019). Делът на българите, които имат положителна представа за ЕС се увеличава от 59% на 61% и е с 19 пункта над средното ниво за Съюза. България е сред трите страни членки, за чиито граждани ЕС е с най-висок позитивен имидж – редом до Ирландия (63%) и Португалия (59%).

Мнозинството от българите одобряват осъществяването на общи европейски политики в сфери като сигурност, търговия, енергетика, отбрана, социални въпроси. 54% от запитаните споделят възгледа, че повече решения трябва да бъдат взимани на ниво ЕС.

На средноевропейско равнище най-значимите проблеми пред ЕС са рисковете за околната среда и климатичните изменения (36% на ниво ЕС27), имиграцията към Съюза (35%) и икономическата ситуация (17%). Българите считат, че най-важните проблеми пред ЕС са имиграцията (48%), тероризмът (32%) и рисковете за околната среда и климатичните промени (19%).

На средноевропейско ниво се приема, че основни приоритети на Европейския зелен пакт трябва да бъдат разработването на възобновяеми енергийни източници, борбата срещу пластмасовите отпадъци и разрешаването на въпроса за еднократната употреба на пластмасата. Според извадката за България водещите цели пред Пакта трябва да бъдат борбата срещу пластмасовите отпадъци и подпомагането на фермерите за справедливо възнаграждение, за да осигуряват на европейците достъпна и безопасна храна.

Кметове на четири европейски столици искат пари от ЕС за битка срещу популизма

Кметовете на четири столици в Централна Европа имат предложение за Брюксел: Дайте ни пари за борба с популизма. Градоначалниците на Бр...

Делът на българите (76%), които считат, че всяко ново търговско споразумение, сключено от ЕС, трябва да гарантира най-високи стандарти за защита на климата, околната среда и труда, е близък до средния на ниво ЕС (80%).

Още европейски теми ще откриете в специалната ни секция.

Actualno.com

Етикети:

  • Euromebel 3 Euromebel преди 1 седмица Профил на трол?
    Голям гарант, няма що!
  • Стъкмистика 2 Стъкмистика преди 1 седмица Профил на трол?
    У нас няма "проучване", което да не е постигало целта на тези, които го извършват. Чисто хибридна стъкмистика
  • Анонимен 1 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
    Да,гарантирано качество само ако си се устроил в ЕС от Виена на запад...а тези дето все още са в българия са удавници за сламки