Разширяват обхвата на тол системата у нас

5253
Разширяват обхвата на тол системата у нас
Снимка: БГНЕС

Камионите плащат тол такси за преминаване само по 15% от пътищата в страната. Това каза министърът на регионалното развитие Гроздан Караджов на дискусия за тол таксите, в която участваха представители на превозвачите. От над 20 хил. километра пътна мрежа в страната, превозвачите плащат тол такса за 3115 км, каза Караджов. Причината за това е, че камионите не плащат за пътища втора и трета категория, предава Труд.

В страните от ЕС от тол такси са 70% от приходите от използване на пътищата, а 30% са от винетки на граждани, каза министърът. У нас нещата са обърнати - 65% от приходите са от винетки. За 2021 г. от винетки са събрани 267 млн. лв., а от тол такси - 111 млн. лв.

С над 117 милиона лева въвеждат нови функционалности в тол системата

Тол системата, която бе пусната в експлоатация през март т.г., ще бъде надградена с нови функции, като държавата в лицето на Агенция &l...

Според Караджов, който използва повече пътищата и ги руши повече трябва да плаща повече, но у нас не е така. Има много отсечки, които са второкласни пътища с натоварено движение на камиони, за ползването на които превозвачите не плащат нищо. Такива са например пътищата Видин-Монтана, Оряхово-Враца, Силистра-Добрич-Варна. Не е справедливо шофьорите на коли да плащат винетка за всички пътища, е превозвачите, които генерират приходи и печалба, да не плащат, каза министър Караджов. Затова обхватът на тол системата вероятно ще бъде разширен.

Много камиони, за да не плащат, не използват първокласните пътища, а минават по тези втора категория, стана ясно по време на дискусията. Тези пътища не са проектирани за големи камиони и не могат за издържат на тежкотоварния трафик. Затова местни жители са се оплакали на министъра, че пътищата са станали на юфка.

Тол таксите у нас са в пъти по-ниски отколкото в съседни страни. Например за преминаване от Видин до Кулата автобус над 12 тона с категория Евро 6 плаща 6 лв. тол такса за 414 км. За разстоянието от София до Бургас, което е 358 км, същият автобус плаща 7 лв. В Сърбия за 331 км от границата до Белград таксата е 65 лв., или девет пъти повече. В Гърция за преминаване от Кулата до Катерини, което е 178 км, таксата е 34 лв.

За 480 км от Солун до Атина таксата е 153 лв. Затова тол таксите вероятно да бъдат увеличени. Превозвачи обаче заявиха, че ако увеличат тол таксите, ще трябва да вдигнат цените, което ще се отрази на крайните цени за потребителите.

Превозвачите застрашени от фалит заради разширяването на тол системата

Планираното разширяване на тол системата и увеличаване на пътните такси може да провокира фалити на автобусни превозвачи, като особено ...

Превозвачите се оплакаха, че често има случаи да получават компенсаторна такса, която замества глобите, в размер на 750 лв., защото са преминали през участък от магистрала, в който тол системата не ги е отчела и не са платили такса от няколко лева. Който пътува без тол такса трябва да бъде глобен, но такова варварско наказване с бухалка не трябва да има, каза министър Караджов. Затова той ще възложи на експерти да предложат промяна при налагането на санкции. Превозвачите поискаха да бъдат премахнати посредниците при събиране на тол таксите, за да нараснат приходите. Министърът заяви, че ще възложи одит на тол управлението и ще каже дали посредниците може да бъдат премахнати след като види резултатите от проверката.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

България е с вторите най-ниски цени на битовия ток в ЕС

От Метеобалканс предупреждават: Идват бури с гръмотевици и градушки

По-високи заплати след отпуск за бременност, по-високи и след отпуск за "увреждане" - има ли как? ВАС реши

Габриела Наплатанова временно ще ръководи СЕМ до 27 октомври

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Край на мандата на Соня Момчилова: СЕМ избира нов председател

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com