Сагата с КТБ: Василев отказал да си вземе де юре това, което де факто винаги било негово

5780
Сагата с КТБ: Василев отказал да си вземе де юре това, което де факто винаги било негово
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com

На последната си среща с Цветан Василев на 23 юни 2014 г. във Виена тогавашният му счетоводител и дясна ръка, а сега основен свидетел срещу банкера по мегаделото КТБ Бисер Лазов съобщи, че му е занесъл документи за подписване, но Василев отказал. "Това бяха документи, които щяха да имат функцията той да припознае като негови собствени действията по кредитирането на тези фактически негови дружества в момента, когато вече банката беше затворена", поясни след заседанието на съда пред журналисти Лазов. По думите му с отказа на Василев да подпише, в този момент на затварянето на банката се е откроила изначалната порочна същност на осъщественото кредитиране.

"Кредитирането беше само формата, начина на финансиране на банката към фирмата, а банката и Фирмата имаха един и същ собственик. Прехвърлянето на суми от банката към фирмата на Василев се даваше пода формата на банкови кредити. За да не бъдат те отнесени като вътрешни, тези дружества се подписваха от лица, формално нямащи нищо общо с него. При затварянето на банката лицата, които вече нямаше какво да работят при Василев и беше нужно да си потърсят нова работа, те не можеха да го направят, защото се водеха собственици и управители на фирми с многомилионни задължения", поясни Лазов. В съда той определи последиците като мародерство.

Обвинението донарисува картината за Цветан Василев и КТБ в съда

Поредна порция показания на бившия главен счетоводител на КТБ и основен свидетел на прокуратурата Бисер Лазов бяха представени пред Спе...

"Опитът, който направих с документите, които занесох, беше Василев вече да си вземе де юре като юридическа собственост това, което де факто винаги си беше негово", коментира Лазов. За тази среща във Виена и в предишно заседание Лазов каза, че била повратна.

Сега той поясни защо. "Василев категорично отказа да поеме отговорност. Това беше в пълен разрез с изповядваната от него бизнес философия, с която парадираше и увличаше множество хора. Това беше еманацията на неговото т.нар. 'визионерско и иноваторско финансиране' от банката под формата на банкови кредити. Всичко това със заетата от него позиция - "ама всъщност аз не съм подписвал нищо, придоби ролята на"..., и без да се доизкаже Лазов упрекна Василев, че е употребил и измамил хората в съдебната зала и всички останали, които са подписвали за негови дружества.

Лазов подчерта, че от този момент последователно и постоянно се стреми да помага на много хора да осъзнаят в какво са се забъркали и да се заеме правилната позиция. По думите му "правилната позиция е да се съдейства максимално да се разкрие обективната истина затова какво е станало, как тези пари са излизали от банката, какви са тези дружества, кой е командвал всъщност и фирмата и банката и какво е станало".

Свидетелят потвърди, че на въпросната среща във Виена Василев е заявил, че няма да се върне в България и коментира: "Изключително малодушно. Обяснението беше - "може би ще ми направят нещо там". Просто този човек измами много хора. Жалкото е че това не можеше да стане без да има широко затворените очи на контролни и на надзорни органи, но аз лично нямам впечатления за работата им".

Бившият счетоводител на Цветан Василев де факто го обвини за точене на 206 млн. лева

Банкерът Цветан Василев е опитал да скрие, че от трезора на КТБ липсват 206 млн. лева чрез изготвяне на документ със задна дата. Това т...

Лазов потвърди, че на тази среща е рухнал митът за финансиста Цветан Василев. "За мен беше ясно, че, продължавайки да изпълнявам задачите и разпорежданията на Василев, от този момент бях наясно, че ще стана съучастник в едни лоши практики, да не кажа кражби. Това важи за всички мои бивши колеги, някои от които продължиха да изпълняват задачи на Василев и за тях не може да важи извинението, което макар и срамно имахме ние", сподели Лазов. За себе си той заяви, че е изпълнявал нарежданията на Василев качествено, със сърце и докато е работел за него, нямал неизпълнена задача.  "Но това не означава, че маските като паднат и нещата са ясни, аз от позицията на някакъв крепостен селянин или от някаква любов необяснима, ще продължа", добави той и подчерта, че става въпрос за обществените средства.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com