Обвинението донарисува картината за Цветан Василев и КТБ в съда

5540
Обвинението донарисува картината за Цветан Василев и КТБ в съда

Поредна порция показания на бившия главен счетоводител на КТБ и основен свидетел на прокуратурата Бисер Лазов бяха представени пред Специализирания наказателен съд днес, 10 юли.

Този път Лазов говори за реакцията на Цветан Василев, след като на 20 юни, 2014 година, КТБ беше поставена под специален банков надзор. Според свидетеля, когато станало и официално ясно накъде отиват нещата с банката, Василев организирал конферентен разговор с няколко от най-доверените си служители в КТБ, като говорил с тях от Виена, пише в. "24 часа". Банкерът ги уверил, че не трябва да се притесняват от развоя на събитията и че няма да спре да ги подкрепя, макар и от чужбина. Казал и, че Лазов е полудял и не трябва да му вярват, ако им казва, че в банката се върши нещо нередно.

Бившият счетоводител на Цветан Василев де факто го обвини за точене на 206 млн. лева

Банкерът Цветан Василев е опитал да скрие, че от трезора на КТБ липсват 206 млн. лева чрез изготвяне на документ със задна дата. Това т...

По думите на Лазов, преди това служителите имали мотивационни срещи и с адвокатите Лазар Карадалиев и Мартин Апостолов. Последният казал, че Лазов бил извършвал предателство, от което последвало затварянето на банката.

Припомняме, че Апостолов беше задържан в началото на тази година, като обвиняем по делото срещу съпругата на Василев - Антоанета. Той обаче се оказа и част от делото срещу Делян Пеевски в САЩ по закона RICO. А в обвинението срещу Апостолов участва и Лазов - пак като свидетел. Що се отнася до Лазар Карадалиев, срещу него има обвинение в контрабанда, както и за пране на пари. И пак в началото на тази година с Карадалиев имаше скандал - той се оплака, че офисите на кантората му са били претърсвани неправомерно, заради "Дунарит". Сагата с "Дунарит" е част от голямата сага с наследството на КТБ, като се стигна дотам тази година в България да идват британски агенти заради версията, че собственикът на оръжейната компания "Емко" Емилиян Гебрев е бил мишена на руски агенти в опит за отравяне. Гебрев пое "Дунарит", но месеци наред икономическият министър Емил Караиванов оспорваше това и се стигна дори до спиране на договори на "Емко" за износ на оръжие, което пък доведе до протести пред Министерския съвет.

Когато Лазов отишъл за последен път в сградата на столичния булевард "Цар Борис III", той видял, че в личния офис на Цветан Василев вече е Лазар Карадалиев. Тогава той му показал пълномощно, подписано от Василев, и заверено от консула във Виена. Карадалиев започнал да управлява вместо Василев и отнел достъпа на Лазов до сградата, твърди свидетелят. Пак в този период 30-ина служители на Цветан Василев изготвили обръщение, в което казвали, че са единни и се чувстват подведени.

По време на разпитите в следствието адвокати от кантората на Карадалиев придружавали служителите. Такъв бил осигурен и на Лазов. Адвокатите записвали кой за какво е питан и какво е отговарял. "Така се създаде една база данни на всички разпитвани", смята Лазов.

Делото "КТБ": Свидетел казва, че Цветан Василев платил за нов главен прокурор

50 000 евро е платил банкерът Цветан Василев на френски гражданин, за да направи кампания за избор на определен кандидат за нов главен ...

Днес Лазов трябва да приключи с обясненията, а след съдебната ваканция ще отговаря на въпросите прокуратурата и адвокатите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Живко Коцев не може да бъде осъден, ако се е издал, трябват още доказателства

Освободиха под гаранция журналиста Димитър Стоянов

Стана ясно кога ще бъде освободен от ареста Димитър Стоянов

Разбиха схема за регистрация на автомобили с фалшиви документи

Божков отива на съд по хазартното дело - нанесъл 560 млн. лв. щети на бюджета

След като шофира дрогирана: Певицата Диона се изправи пред съда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com