Основният свидетел по делото КТБ не отговори идвал ли е посредник на Пеевски при Василев

6404
Основният свидетел по делото КТБ не отговори идвал ли е посредник на Пеевски при Василев
Снимка: Ива Иванова/ Аctualno.com

Основният свидетел по мегаделото за КТБ Бисер Лазов сравни пред журналисти Цветан Василев с Исус и същевременно го упрекна в предателство. "Ако минем в стилистиката на вярата, понеже нашите отношения, както и отношенията му с много от хората тук са се основавали на доверие, това е все едно да си представите Исус да привлече апостолите си, те да вървят с него и когато стане напечено, той да не отиде на кръста, да не извърви пътя да обяснява, а отива някъде", каза Лазов.

Запитан той като кой апостол се вижда, свидетелят, сочен като дясна ръка на Василев, отговори с думите: "Аз си извървявам собствения път", а за Василев каза: "Василев предаде всички хора, които работеха за него като абдикира, като каза мен не ме интересува" и се зарече да изясни това пред съда и да го докаже.

НС дава възможност за безконтролна продажба на активи на КТБ и други банки във фалит

Синдиците на банки в несъстоятелност ще имат възможност да продават безконтролно имуществото им при непрозрачни условия – с пряко...

Отговаряйки на последвалия въпрос дали това разочарование го е предизвикало да свидетелства, Лазов уточни: "Разочарование е някаква категория, която не е присъща за нещо, което ти е отнело живота" и добави: "Целият живец съм си дал за Василев. Нямам неизпълнена задача, колкото и тя да изглеждаше неизпълнима".

Той поясни, че добросъвестно е отишъл да свидетелства, когато разбрал, че Василев няма да се върне. "Когато видях, че Василев няма намерения да се върне, че се позова на това, че не е подписвал в лично качество нищо и се отрече от всички хора, които му вярваха и работеха за него, имайки понятие за щетата, която се заформя", каза Лазов.

Моето лично убеждение беше моментално да спирам да му изпълнявам всякакви нареждания, да бъдат информирани компетентните български власти, каза още Лазов и поясни, че е счетоводител, т.е. компетентното материално отговорно лице. Дали е трябвало и друга отговорност да носи, Лазов поясни, че това решават досъдебните органи.

Запитан дали е идвал Делян Пеевски в кабинета на Василев или в банката, Лазов заяви: "Никога не съм виждал в неговия кабинет или в банката Пеевски".

На уточняващия въпрос дали Василев е имал приятелски отношения с Пеевски, Лазов отговори: "По мое мнение - не", но не отговори дали при Василев е идвал някой от името на Пеевски.

Основният свидетел на обвинението по делото "КТБ" почна да говори с имена

90% от истината кой открадна тези 7 млрд. лева могат да се разбират от показанията на свидетеля Бисер Лазов. Това уверено заяви наблюда...

Лазов поясни кога точно е решил да oбяви какво е правил Василев: "Банката я затвориха на 20 юни 2014 г., денят се падаше петък. Аз отидох при г-н Василев в понеделник. Видяхме се във Виена. Занесох му документи. Поговорихме. И тогава Василев ми каза, че няма намерения да се върне. Тогава каза нещо, което, просто не мога да го възпроизведа, защото ми срина живота и на всички мисля, които му..." и бе прекъснат от наблюдаващия прокурор Иван Гешев, който настоя журналистите да напуснат залата.

За спомената среща на 23 юни 2014 г. в Австрия на Лазов и Цветан Василев, когато Лазов обясни, че се пречупил и отишъл в прокуратурата, адв. Христо Ботев, който защитава Василев заяви: "На тази среща са присъствали 4 човека", но отказа за уточни кои са, нито с какво Василев отнел живеца на Лазов на тази среща. "Не съм бил там, нека видим всички участници и тогава ще преценим", добави Ботев. Той изрази недоумение защо Лазов, който е бил на ясно какво се случва в банката, защо не е сигнализирал прокуратурата по-рано, защо не се е оттеглил, защо не е напуснал."Излиза че някаква "лав стори" ще се развие с Радосвета Василева, което е несериозно", коментира адвокатът.

"За разлика от обвиняемите тук и техните защитници, свидетелите, какъвто съм аз, сме задължени да говорим само истината", подчерта Лазов пред журналистите, настоявайки да изчакат края на изложението му, което ще продължи и в следващи заседания на съда.

"Ще изпълня ангажиментите си ще отговоря добросъвестно на прокуратурата и защитата и тогава ще намеря начин да информирам и обществеността. Аз нямам от какво да се притеснявам - изпълнявал съм си прецизно, професионално задълженията", заяви Лазов. 

"Тъй като г-н Василев имаше и банка, и фирма и тъй като моята работа в изпълнение на неговите задачи е налагала всекидневно да посещавам банката, да комуникирам с тези хора и бях копиран в неговата кореспонденция - затова съм информиран и тъй като той не дава обяснения" - така Лазов обясни познанията си за фирмените дела и показанията си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Какви са щетите от градушката в Садово и Първомай

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com