Сменили шефа на полицията заради протестите

30584
Сменили шефа на полицията заради протестите
Снимка: БГНЕС

Шефът на националната полиция Ангел Антонов е сменен заради търсенето на по-подходящ ръководител на работата по охраната на протестите и за справянето с битовата престъпност, пише в. „Труд”.

Официалните мотиви за рокадата ще бъдат обявени в понеделник, когато се очаква да бъде огласено името на новия полицай №1. Почти сигурно е, че заповедта за назначение ще бъде връчена на комисар Тодор Гребенаров, който от средата на август т.г. ръководи областната дирекция на МВР в Пловдив.

Шефът на "Национална полиция" също си замина

Поредна знакова смяна в държавната администрация - директорът на "Национална полиция" Ангел Антонов е освободен от поста си, пише "24 ч...

Ангел Антонов не е нито уволнен, нито пенсиониран, а ще премине на друга длъжност, побързаха да уточнят още в петък от МВР. Възможно е дори да остане заместник-директор на полицията, отговарящ за работата по икономическата престъпност и финансовата дейност в главната дирекция. Запознати от ведомството твърдят, че оценките на вътрешния министър Цветлин Йовчев и на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров за Антонов не били лоши, но от няколко месеца общото мнение било, че постът трябва да се повери на още по-добър професионалист.

Главен комисар Антонов ръководеше Главна дирекция "Криминална полиция" и след сливането с "Охранителна полиция" от юли м.г. стана шеф на националната структура. В проекта за изцяло нов Закон за МВР, който вече е в парламента, отново се залага на децентрализация на полицията и повторното разделяне на "Криминална" и "Охранителна".

Идеята за поредното преструктуриране - четвърто от 2006 г. насам, била да се издигнат шефове, всеки от който поема отговорност, без да чака заповед от министъра или главния секретар. Смята се, че този модел е точно обратният на централизацията, възприета по времето на Цветан Цветанов в МВР, откогато е и израстването в кариерата на Ангел Антонов.

Злите езици твърдят, че директорът на националната полиция трябвало да бъде махнат още след февруарските протести заради неадекватните действия на униформените при сблъсъците с демонстранти. Антонов обаче оцеля и тогава, и при служебното правителство. На същия главен комисар се падна и тежката задача да организира полицията при провеждането на изборите през май, а само месец по-късно - на охраната на гражданските протести и демонстрации в София, които продължават вече над 160 дни.

"Оставка" отново кънти на площада

Около сто души протестират пред парламента, съобщи Агенция „Фокус”. Протестиращите, които бяха пред Министерски съвет, изм...

Остава тайна дали смяната на Антонов има връзка с неадекватните полицейски блокади от 12 ноември насам по улиците в центъра на столицата. За проверките на лични карти и записването на данни, за посещенията по адреси на ранобудните студенти и прочие мерки, за които МВР ден след ден остава в режим на обяснения.

Втората голяма причина за смяната на Антонов е растящата от няколко години битова престъпност и несполучливите опити на полицията да се преструктурира така, че да противодейства. И досега в страната има по един полицай на три села, а в районните управления продължават да връщат хора, които искат да се жалват, за да не се влоши статистиката. Отделно от това все по-малко пострадали съобщават на полицията, защото смятат, че случаят ще се възприеме или като маловажен, или че ченгетата никога няма да хванат злосторника.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com