София Прайд излезе с отворено писмо заради изказванията на Марешки

3179
София Прайд излезе с отворено писмо заради изказванията на Марешки
Снимка: Sofia Pride 2017

"Приравняването на сексуалната ориентация с икономическа зависимост и призоваването „такива хора“ да бъдат третирани като престъпници, които нямат право да упражняват функции на народни представители, както и квалифицирането на хомосексуалността като „извращение“ е недопустимо поведение на зам.-председател на Народното събрание и е противоправно."

Това се казва в отворено писмо на Sofia Pride относно изказванията на депутата и лидера на партия "Воля" през последните дни, адресирано до до председателя на Народното събрание на Република България, Димитър Главчев и председателя на Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика в Народното събрание на Република България, Борис Ячев.

"С цитираното изказване от трибуната на парламента г-н Марешки нарушава Конституцията на Република България, в която се е заклел като народен представител и извършва пряка дискриминация по признак сексуална ориентация, така както е разписана в Закона за защита от дискриминацията. Изказването му е и в разрез с Хартата на основните права на Европейския съюз, въпреки че в собствения устав на ПП „ВОЛЯ“ е записано, че нейна основна цел е „да участва в българския политически живот като защитава неотменните човешки права и свободи“. Тъкмо такова неотменимо право е и неприкосновеността на личния и семеен живот, безогледна намеса в която предлага г-н Марешки.", пишат още от организацията.

Започна DMS кампания в подкрепа на София Прайд 2017

Нова DMS кампания набира средства за организацията на София Прайд 2017 и съпътстващите го арт седмица и филмов фестивал. Организаторите...

От Sofia Pride призовават Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика да разгледа случая и ако установи нарушение на етичните норми за поведение, да наложи на г-н Марешки мярка по чл. 153, ал. 1 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.

Чл. 153 от правилника за организацията и дейността на Народното събрание гласи:

(1) Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика установява нарушение по този раздел и се произнася с решение, с което може да наложи следните мерки:

1. забележка;

2. порицание;

За политическите зависимости сексуалната ориентация няма значение

"Хомосексуалистите във властта се крият. Това ги прави зависими от хора, които разполагат с тайни записи на това, с което се занимават"...

3. временно отстраняване от едно до три заседания на комисия.

(2) При определяне на мярката комисията взема предвид тежестта на нарушението и неговия епизодичен, повтарящ се или системен характер.

(3) Отстраненият от заседание народен представител не получава възнаграждение за заседанията, от които е бил отстранен.

"Също така, настояваме народният представител Веселин Марешки да се извини публично за направеното изказване и да препотвърди своя ангажимент към ценностите на Европейския съюз за зачитане на човешките права и равенството в качеството си на народен представител в Република България.", се казва още в писмото

Писмото е подписано от Венета Лимберова,Председател на Младежка ЛГБТ организация Действие; Иван Димов, Основател и председател на Фондация „Сингъл Степ“; Красимир Кънев, Председател на Българския хелзинкски комитет; Лилия Драгоева, Член на Организационния комитет на София Прайд; Моника Писанкънева, Председател на Фондация „Ресурсен център – Билитис“; Симеон Василев, Председател на Фондация „Глас“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com