Старите лекарства ще се връщат от където са купени и с касова бележка

6269
Старите лекарства ще се връщат от където са купени и с касова бележка

Лекарствата с изтекъл срок на годност, които от тази година ще могат да се предават в аптеките, ще трябва да се връщат само там, от където са купени, и да се представя касовата бележка. Това става ясно от проекта на наредба на здравното министерство, който предстои да бъде одобрен, предаде Mediapool.

Изискването лекарствата да се връщат в точно определена, а не в произволна аптека, както и представянето на касова бележка, значително ще усложни процеса по предаването на стари лекарства от гражданите занапред. Глобата за изхвърляне на отпадъци на неразрешени места от физически лица е от 300 до 1000 лева.

Според експерти на здравното министерство обаче не трябва да се насърчава трупането на прекалено много медикаменти у дома. Те изхождат от това, че лекарите изписват определени количества, които би трябвало да се приемат в кратък период от време. Освен хапчета и сиропи по лекарско предписание обаче във всеки дом има и медикаменти, които се продават без рецепта и които често залежават.

В момента само аптеките и болниците могат да връщат закупените от тях лекарства с изтекъл срок на годност обратно на търговците на едро, вносителите и производителите. А те от своя страна са задължени да ги дадат за унищожаване на организации, получили разрешение за тази дейност от екоминистерството.

Сега аптеките и болниците също са длъжни да върнат лекарствата с изтекъл срок на годност точно на този, който им ги е доставил, като според фармацевти тази процедура е твърде тромава.

Промените в наредбата бяха подготвени именно, за да регламентират връщането на старите медикаменти, които се използват в домашни условия. Хората обикновено ги изхвърлят в контейнерите за битови отпадъци или в канализацията, а старите лекарства са опасни отпадъци по смисъла на Закона за управление на отпадъците.

И в стария, и в новия вариант на наредбата обаче изрично се забранява само изхвърлянето на старите лекарства в съдовете за битови отпадъци, но не и изсипването им в канализацията, което може да е опасно за водите.

Проектонаредбата обаче може да претърпи още редакции преди окончателното й приемане.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com