X
 
 

Създават база данни за деца, жертви и извършители на насилие

902 1
photo of Създават база данни за деца, жертви и извършители на насилие
Снимка: iStock/Guliver
Поддържане на интегрирана база данни за случаи на деца, жертви и извършители на насилие, преглед на наличните системи за поддържане на база данни за деца, жертви на насилие и деца, извършители на насилие. Това са основните задачи, набелязани от работната група "Превенция на насилието и злоупотребата с деца" към Националния съвет на закрила на детето.

В базата данни ще има събиране и анализиране на информация относно случаите на суицид сред децата и изследване на причините за тях, съобщиха от Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД).

Психолог: Агресията е естествено здрав импулс детето да заяви себе си

Агресията е естествено здрав импулс детето да заяви себе си. Това каза за Радио „Фокус“-Бургас Радосвета Вардева, детски пс...

Предвижда се модернизиране и обновяване на Националната телефонна линия за деца 116 111 чрез разработване на мобилно приложение с опция за подаване на сигнал. Предстои да бъдат разработени критерии и индикатори за оценка на работата по случаите на насилие над деца. Експертите се договориха да има подобряване на взаимодействието с научната общност с цел извършване на анализ (научни изследвания) по проблемите на насилието, свързано с деца. Освен това да бъде направено национално проучване на насилието над деца в страната от УНИЦЕФ.

По отношение на контролните действия за гарантиране правото на детето на закрила срещу насилие ще бъдат актуализирани методологиите за извършване на проверките. Към тях се предвижда повишаване информираността на децата и родителите, развитие на програми за позитивно родителство, които ще бъдат осъществяни от общини, читалища, НПО. Развитие на програми за работа с деца в детски градини и училища за повишаване на знанията им за насилието, които ще се правят от Министерството на образованието и науката.

Министерството на здравеопазването трябва да подпомогне патронажните грижи за деца до 3 години, като ефективен механизъм за промоция на психичното здраве на бебето и малкото дете и идентифициране на деца в риск от насилие и неглижиране.

Работната група реши още да се създадат мерки за ефективна превенция на ранните бракове и ранните раждания при децата. С тези дейности пилотно ще се заемат семейно-консултативните центрове в Шумен и Монтана.

Държавата ще помага финансово за купуването на детските инвалидни колички

Три нови медицински изделия ще бъдат включени в списъка с помощните средства, приспособления, съоръжения и медицински изделия, за купув...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

1 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Алфа 1 Алфа преди 1 година Профил на трол?
    Преди избухването на демонокрацията имаше ТВУ та и база данни за всички хулигани и престъпници ..
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Седмичен хороскоп за 17-23 юни

Овен През тази седмица промяната за вас ще е просто необходима. Виждате ,че важни за вас дела буксуват, животът продължава, но вие стоите на едно...

Последно в Актуално