Трети ден хиляди българи в капана на снега

7865
Трети ден хиляди българи в капана на снега
Пътните настилки са мокри, заснежени, по високите и усойни места заледени, обработени и опесъчени

Възстановено е електрозахранването в голяма част от населените места на община Чепеларе. Възстановено е и електрозахранването на Роман, като все още без ток са няколко села около града, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Данните са към 18 часа. Остава бедствено положението в община Чепеларе. Курортен комплекс Пампорово продължава да е без водоподаване.

Обявено е бедствено положение в община Тетевен. Трети ден без ток са кв. «Полатен», махала Брязово, махала Горньово, селата Черни вид, Дивчово, Васильово, Рибарица, Бабинци, Глобово, Кирчево, Галата, Градешница.

Обявено е бедствено положение на територията на община Роман, поради прекъснато електрозахранване и последвалото спиране подаването на питейна вода на територията на цялата община Роман.

Републиканските пътища са проходими при зимни условия. Пътните настилки са мокри, заснежени, по високите и усойни места заледени, обработени и опесъчени.

В област Ловеч е прекратено факелното горене на газов сондаж в с. Деветаки, община Ловеч. Извършен е ремонт на арматурата, при което течът и горенето са спрени.

В 11:30 часа, съвместно с техника и хора на служители на ДГС-Лесидрен и Ловно стопанство - Априлци от хижа на 12 км. от с.Лесидрен са евакуирани 10 туристи до центъра на селото. Колите на туристите са останали на хижата.

В община Тетевен се оказва помощ на почистващата техника в района на с. Дивчовото по посока хижа «Елпром», където има блокирани граждани.

В махала "Брязово" - с. Рибарица екип на РСПБЗН-Тетевен реагира на сигнал за спасяване на две деца, едното с астма, заради блокиран от снега път. Междувременно са отведени други две деца до разчистения вече главен път на с.Рибарица.

В община Троян се извършват действия по разчистване на пътя с.Борима-с.Старо село. Проходите Троян-Кърнаре и Шипка-Рибарица са затворени. Без ток са селата: Борима, Дебнево, Орешак, Черни Осъм, Голяма желязна, Старо село и Патрешко. Без телефон : Дебнево, Старо село, Голяма Желязна и гр.Априлци. Към хижа «Васильов» се придвижва роторен снегорин за разчистване на пътното платно от паднали дървета. За хижа «Коман» се осигурява достъп за отблокиране на туристи.

На хижа «Хайдушка песен» са блокирани 10 души. Имат храна и вода. Няма бедстващи, но пътят е непроходим.

По данни на ВиК без вода поради спиране на електрозахранването на помпените станции са гр. Правец и околните села, с.Вакарел в община Ихтиман и с.Габра в община Елин Пелин.

От с.Лопян е организирано транспортирането с АТВ на болно дете до с.Малки Искър и от там до МБАЛ-Етрополе.

В община Костенец – в махала Голак се намират около 25 ловци, които са настанени в две хижи. Поддържа се връзка с тях и в момента нямат нужда от стоки от първа необходимост. Трактор със служители от горско стопанство си проправя път към тях. Отворен е пътят до хижа "Пършевица". Без водоснабдяване в община Роман са с.Стояновци, с.Кунино, с.Камено поле, с.Радовене.

Въведено е ограничение за движението на товарни автомобили по мост на входа на с.Висока поляна, община Кърджали. Вследствие на проливните дъждове са подкопани основите на моста, който виси от лявата страна.

В община Чепеларе обявеното бедствено положение е в сила и е удължено с три дни. Сформираният щаб към общината продължава работа. Продължава работата по отстраняване на паднали дървета върху електропровод към с.Тешел.

В 15 часа вчера е получен сигнал от местността "Атолука" на 4 км. от с.Равногор, община Брацигово за блокирани 9 човека, които имат храна, вода и отопление. Снегопочистващата техника е на около 800 м. от местността "Атолука", когато се получава информация за малко дете с висока температура. Организирано е транспортирането на верижна машина с помощта на платформа от база с.Бошуля до разклона за с.Розово. Оттам на собствен ход ще продължи до м. Атолука за извършване на спасителни действия. Спасителната операция за освобождаването на 7 човека от снежни преспи над село Яворово в местността Руен, община Асеновград приключи, хората са изведени.

Метър сняг и критична ситуация в Тетевен

Критична е зимната обстановка в Община Тетевен. Със заповед на кмета е обявено бедствено положение, съобщиха от общината. На места сн...

Ремонтиран е електропроводът Равнец-Девин.

Аварийните екипи на дружеството работят за възстановяването на ел. проводните линии, но на определени високопланински места достъпът на екипите до авариралите участъци е силно затруднено поради заснежените пътища (над 1 м снежни преспи), просеки и паднали дървета по трасето на високоволтовите линии.

По информация на диспечерските управления на електроразпределителните дружества към момента без ел. захранване на територията на дружествата са следните населени места :

За района на Дружество "ЧЕЗ – България" ЕАД - без ел. захранване все още са 339 трафопоста, като за сравнение към 14:30 часа те бяха 354.

Без електрозахранване остават селища в следните области и общини :

В София област – в общините Правец, Етрополе, Елин Пелин и Самоков – 2 198 абонати са без захранване; в област Монтана и Враца – в общините Роман, Вършец и др. – 2495 абонати без ел.захранване; в област Кюстендил – в общината - 18 абонати без ел. захранване; в област Ловеч - общините Тетевен, Угърчин, Ябланица, Априлци, Троян – 11 305 абонати без ел.захранване. В област Благоевград – в общината - 2 абонати без ел. захранване.

Обстановката се нормализира

Обстановката на територията на страната се нормализира към 07.00 часа, съобщиха от пресцентъра на МВР. На отделни места продължават де...

За определени населени места работата на аварийните екипи е силно затруднена поради заснежените пътища и падналите дървета в участъка на просеките и пътищата.

За района на Дружество "Е.ОН - БЪЛГАРИЯ - МРЕЖИ" АД:

По отстраняване на възникналите аварии работят 56 души и 28 единици техника. В повечето селищата в района на дружеството е възстановено ел. захранването.

Без електрозахранване са 54 села - Област Габрово - общини Севлиево и Трявна и област Велико Търново – общини Елена и Златарица.

За района на Дружество "EVN – България ЕЛЕКТРОРАЗПРЕДЕЛЕНИЕ" АД

Критична остава обстановката по осигуряване на нормалното ел. захранване в следните населени места :

Кризисен щаб в Чепеларе

В Чепеларе се очаква да има заседание на кризисния щаб за обсъждане на обстановката. Вчера в общината бе обявено бедствено положение. ...

Област Пловдив – 1 населено място; Пазарджик – 1 населенo мястo; Смолян – 26 населени места; Стара Загора – 2 населени места.

Критична остава обстановката по осигуряване на ел. захранването в следните населени места – общините Чепеларе, Лъки, Смолян (Широка лъка, Стойките и с. Мугла). Поради силно заснежените пътища и падналите дървета от ветровете в района на тези общини, ще бъде въведен ограничителен режим за снабдяване с ел. енергия.

За отстраняването на възникналите аварии работят 127 души и 58 единици техника на дружеството.

По данни на НЕК водните баланси на язовирите Ивайловград и Студен кладенец към 11 часа са в нормални граници. Регистриран е спад на нивото спрямо 9 часа днес за яз. Ивайловград и яз. Студен кладенец. Отчита се спад в нивата на посочените язовири.

В област Кърджали на два километра след с. Ненково в посока язовир "Боровица" е затлачен водосток и има опасност за бъде прекъснат главния водопровод за гр. Кърджали. Комисия от община Кърджали ще провери обекта на място. Водните количества на наблюдаваните реки във водосборите на р.Вит, р.Янтра р.Камчия, р.Провадийска, р.Факийска, р.Ропотамо, р.Марица и р.Арда са високи. През следващото денонощие обаче не се очаква ново покачване на водните нива на тези реки.

От резултатите на хидравличния модел за р. Тунджа, в долното течение след гр. Ямбол, се очаква придвижването на високата вълна да достигне до гр. Елхово към 9 - 10 януари.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com