Тръбопровод за водород ще свързва България и Гърция

1558
Тръбопровод за водород ще свързва България и Гърция
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов занимава за Гърция през следващата седмица, за да обсъди няколко проекта. Сред тях е такъв за тръбопровод, по който двупосочно да се доставя водород, обяви Малинов по време на Софийския икономически форум III, предава БТА.

"Ще се работи за свързаността на мрежите на водород на двете държави. Изискването е на 1 януари 2025 г. да има минимум 5 процента свързаност, но са поставени по-амбициозни цели - до 10-15 на сто свързаност да се постигне в този период. Освен това се предвижда изграждане на изцяло нови мрежи, включително на водородопровод за Маришкия басейн. Има и съвместен проект, който да свърже София и Солун с водородопровод", каза Малинов.

"Водородът в бъдеще ще бъде основно гориво", обяви от своя страна главният съветник на гръцкия премиер по енергетика, климат, околна среда Джордж Кремлис. По думите му България трябва да има изградена инфраструктура, за да може в бъдеще да се възползва от тази възможност.

Владимир Малинов: България може да се диверсифицира до 2024 г.

До 1.10.2022 г. може да бъде въведена в експалтация интерконекторната ни връзката с Гърция и да доставяме азерски газ. Това каза Владим...

България и Гърция ще трябва да обединят усилията за развитието на пълноценен енергиен съюз, добави Кремлис. Той очаква, че миграцията ще се увеличи в близко бъдеще не само поради войната в Украйна, но и заради климатичните промени.

Оценката на Владимир Малинов е, че времето за природния газ не изтича.

Енергийният преход е свързан и с енергийната сигурност, изтъкна Малинов. Според него природният газ не е руски, не е недостъпен и не е скъп. Затова той ще остане енергия на прехода в тежки икономически и геополитически времена. "Оттук нататък е преходът към водорода. Но водородът не е конкурент, а ще бъде допълнение на природния газ", коментира изпълнителният директор на "Булгартрансгаз". Той допълни, че с времето ще се вдига съотношението на зеления водород спрямо природния газ.

По отношение на диверсификацията на източниците на природен газ - с решението да се направи първата инвестиция на държавна компания извън територията на България с акционерното участие на "Булгартрансгаз" в терминала за втечнен газ в Александруполис са поставени основите. Малинов е убеден, че съоръжението ще бъде готово за експлоатация най-късно от 1 януари 2024 г. и ще даде на България различен източник, който ще бъде на конкурентна цена.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com