В Пазарджик внасят общ проект за забрана на облеклата, скриващи лицето

563
В Пазарджик внасят общ проект за забрана на облеклата, скриващи лицето
Снимка: Getty Images / Guliver

Един общ проект за забрана на облеклата, скриващи лицето, ще бъде гледан на утрешната сесия на Общинския съвет в Пазарджик. Текстът вече е внесен в деловодството, съобщи съветникът от НФСБ Благо Петров, който е автор на проекта с по-строгите ограничения. Вторият – на групата на кмета Тодор Попов, бе по-предпазлив и се отнасяше само за общински и държавни институции и обекти.

В общия вариант остава основният текст, като към него е допълнена думата „аксесоари”. Той забранява „носенето на публични места на облекло или части от облекло и/или аксесоари, което прикриват изцяло или отчасти лицето и/или пречат за идентификация или разпознаване на лицата от граждани, органи на реда или технически средства”.

Патриотичният фронт внесе закона срещу бурките

Парламентарната група на Патриотични фронт представи Законопроект за носенето на облекло прикриващо или скриващо лицето, добил популярн...

За обхвата също е прието предложението на НФСБ – важи за всички официални институции и обекти на урбанизираната територия, свързана с предоставянето на административни, образователни или обществени услуги, както и на местата за обществен отдих, спорт, култура и комуникации или общодостъпни места. Както и в случай на придвижване, превоз и престой в пътни превозни средства. Изключения са допустими, ако облеклото се налага по здравословни причини или от професионална необходимост, или ако е с временен характер за спортни, културни или други подобни прояви, както и за домовете на гражданите или в официалните места за молитва на съответното вероизповедание, предаде Дарик.

Двете групи все още имат разногласия за санкциите. От НФСБ считат, че за първо нарушение глобата трябва да е фиксирана на минимум от 300 лева и 1000 лева за всяко следващо, докато съветниците около Попов залагат на „до 500 лева” за първо, а за следващите се колебаят между 1000 и 1500 лева. Тези въпроси явно ще бъдат обект на ново оживено обсъждане при гласуването.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com