Вдигаме 30-километрова стена по границата с Турция

43891
Вдигаме 30-километрова стена по границата с Турция
Снимка: Getty Images / Guliver

Министерски съвет взе решение във връзка с нашествието на сирийски бежанци. На днешното си заседание кабинетът "Орешарски" отпусна 5 милиона лева за изграждане на 30-километрова преграда в района на Елхово.

"Това са места, където нашите гранични патрули нямат видимост. Около 85% от лицата влизат през региона на Елхово. Ще са необходими около 5 млн. лв. Това е сумата, която гърците са похарчили за тяхната 10-километрова преграда. Загражденията нямат идея да връщат бежанците. Те са за повишаване нивото на охрана на границата. Загражденията ще бъдат изградени там, където има необходима инфраструктура", заяви зам.-министърът на вътрешните работи Васил Маринов.

Агенцията за бежанците ще издава по 60 статута на ден

Държавната агенция за бежанците ще работи за създаване на организация, за да се издават по 60 статута на бежанци на ден, съобщи днес Ни...

"Целта е лицата, които искат да минат през зелена граница, да бъдат пренасочват към Свиленград. Днес две групи около 19 лица са задържани на турска територия и не са влезли на наша територия. С тези заграждения ще се намали потокът на тези лица. Целта е да бъдат контролирани на 100%", добави Маринов.

Вътрешният министър Цветлин Йовчев е поискал на днешното заседание на кабинета да бъдат отпуснати за бежанския проблем допълнително 26,7 млн лева от бюджетите на всички ведомства, ангажирани с бежанската криза, съобщи още Маринов и изреди ведомствата - БЧК, НРС, ДАНС, МО, МВР, МЗ, МЗХ, Агенцията за бежанците. По думите на Маринов никой от министрите не е възразил на исканите суми. Парите са до края на годината и трябва да покрият вече направените и предстоящи разходи. По-голямата част от тях ще бъдат за МВР.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Най-важното за деня, 24 май 2024 г.
Най-важното за деня, 24 май 2024 г.

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 24 май. ВЕЛИКАТА ПРОСВЕТИТЕЛСКА МИСИЯ НА ПЪРВОУЧИТЕЛИТЕ: ОТКЪДЕ МИНАВА...