Внукът на Талев: Това държание е геноцид спрямо българите от Македония

2174
Внукът на Талев: Това държание е геноцид спрямо българите от Македония

Климент Талев, внук на писателя Димитър Талев, изпрати писмо до президента, парламента и МС, в което изразява възмущението си от погазването на националната идентичност на българите в Македония. Агенция "Фокус" публикува пълния текст на писмото, с което разполага:

 

ОТВОРЕНО ПИСМО ДО ПРЕЗИДЕНТА,

НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ И МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ

ОТ КЛИМЕНТ БРАТИСЛАВОВ ТАЛЕВ

Железните поплювковци

Направихме това, което ни позволява законът. С тези думи министърът на културата Вежди Рашидов обясни защо подопечното му министерство ...

 

През 1965 г. литераторът Иван Сестримски гостува с приятели в дома ни в Бистрица и както сам казва в своите спомени остава слисан от думите на дядо ми ,въпреки жестокостите на които бива подлаган от тогавашния режим: “И в гласът му, трепетен но твърд ,прозвучаха метални нотки: “Ако сега ме изправят пред тази тук стена за разстрел и ми кажат да се отрека от своя български род ,да заявя ,че не съм българин,ще предпочета куршума,вместо да спася живота си с една национална измяна. “Точно тези дядови думи както и завета на баща ми Братислав Талев винаги да браня името на дядо ми от Македонизация, бяха причината да се обърна към институциите, за да защитят един български класик. Вашата реакция за жалост беше нежелание,шикалкавене. Преди дни получих съобщение от председателя на българския културен клуб в Скопие „Димитър Талев“, Лазар Младенов в oтговор на мой въпрос „Благодаря г-н Талев. Но за съжаление, чини ми се че това не е случайно. Днес разбрах че са отказали и наши документи, в които удостоверяваме произхода по статистиките на Васил Кънчев и статистиката на секретаря на Екзарйията, Стоян Мишев, в които са описани всички села в Македония. Ако това е вярно, това е самонегация на собствената история и окончателно отказване от Македония и българите в нея!"

“Това ваше държание за мен е геноцид спрямо българите от Македония и грубо неспазване на българската конституция и погазване правото на самоопределение и националната идентичност. Това е продължаване на репресията над Димитър Талев,който е символ на свободата за българите от Македония. Днес, когато ни делят дни от най—големия християнски празник,ще споделя с Вас няколко мисли на бл. Августин:

“До всеки връх има няколко пътеки. Праведните избират най-трудната,тази на идеалите, моралът и честността. Тези ,които изберат заобиколните, лесните пътеки,рано или късно се сгромолясват там от където са изпълзяли,“ Господа управници ,не злоупотребявайте с търпението на така наричаните от Вас,”обикновени хора“, защото на този свят всяко нещо има своето начало и край. Господа управници,все още имате време да се осъзнаете!!!!

Рашидов остави наследниците на Талев сами да се борят за "Железният светилник"

Наследниците на Димитър Талев трябва сами да защитят правата върху творбите на писателя, издадени в Македония. Това на практика казва в...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com