Връщаме се към по-добро по отношение на осиновяването

1939
Връщаме се към по-добро по отношение на осиновяването
Снимка: iStock/Guliver

На брифинг след заседание на Националния съвет за закрила на детето, иницииран от Държавна агенция за закрила на детето (ДАЗД) стана ясно, че се обмисля връщане на разпоредбите, касаещи осиновяването на деца от Семейния кодекс от 1985г.

Заместник-министъра на труда и социалната политика Деница Савчева коментира във връзка с обсъждането, че целта не е осиновяването да стане по-рисково, защото е по-лесно административно.

„По-скоро говорим за промени за улесняване, дотолкова, доколкото имаме нови правила за начина, по който кандидат-осиновителите ще бъдат оценявани, за обучението, през което ще преминават, за възможността социалните услуги в значителна степен да дават възможност за оценка на родителски капацитет, работа с всеки един индивидуален случай”, допълни Савчева.

Тя обясни, че се предвижда и създаване на Национален съвет за осиновяване, който да е сходен с принципа на работа на Съвета за международни осиновявания. Така кандидат-осиновителите ще подават само една молба, но ще им бъде търсено дете в цялата страна. Сега това се прави по региони, за всеки от които се подава отделна молба, а това отнема и време. Предвижда се и въвеждане на интегрирана информационна система, която да съдържа информация за децата и пълен регистър на кандидат-осиновителите, за да може да се подбира най-добрият кандидат за всяко едно дете от цялата страна.

Малта даде "зелена светлина" за осиновяване на български деца

Сътрудничеството в областта на международното осиновяване между България и Малта обсъдиха днес на работна среща министърът на правосъ...

„Все още сме в диалог с Министерство на правосъдието и предполагам, че в края на август ще може да представим за публично обсъждане предложенията си”, добави Деница Сачева.

Вергиния Мичева, зам.-министърът на правосъдието обясни, че частта от предложения, която Министерство на правосъдието подготвя, касае тайната на осиновяването или правото на детето да знае биологичен произход. С предложенията детето по административен път ще научава кои са биологичните му родители, а няма да трябва да се бори в съда за това знание, както е в момента. До съд ще се стига едва ако биологичните родители изрично не искат самоличността им да се разкрива.

„Подготвили сме текстове и изменения в закона, които ще предложим съвсем скоро. Може би и в частта припознаване също ще предложим изменения, за споровете за родителски права, което е много гореща тема. Възникват спорове в съдилищата, които се разглеждат с години и, от които децата страдат. Още не сме обявили промените в Семейния кодекс за обществено обсъждане, затова не мога да кажа каква конкретно ще бъде разпоредбата, но идеята ни е да върнем режима, който съществува в предходния Семеен кодекс от 1985 г.”, съобщи Мичева.

Според нея настоящата уредба се е оказала твърде свободна и се ползва за престъпни дейности, като например трафик на деца или продажба на бебета. „Искаме да спрем това и затова смятаме да предложим на обществото старата уредба, която е действала разумно и добре до 2009 г.”, каза още зам.-министърът на правосъдието.

От друга страна Офелия Кънева, председателят на ДАЗД уведоми, че това е бил вторият за годината Национален съвет за закрила на детето, а до края на годината ще се проведе и трети. През 2017 г. съветът ще заседава на всеки три месеца.

Предлагат да падне тайната на осиновяването

Министерство на правосъдието работи върху промени в семейния кодекс, които предвиждат отпадане на тайната на осиновяване. Така наречен...

В Националния съвет по закрила на детето за първи пътприсъства и представител на Съвета на децата в лицето на председателя си – Йоана Захариева.

„Детското участие е един от приоритетите на ДАЗД. Гласът на децата не само е важен и трябва да бъде чут, но те трябва да участват в процеса по взимане на решения, касаещи децата”, увери Офелия Кънева.

Георги Богданов, който е изпълнителен директор на Национална мрежа за децата, пък разясни, че Мрежата има три предложения. Две от тях са свързани със системата за закрила на детето и за работата върху професионализма на отделите за закрила на детето и как ще се подобрява качеството на самата система, предаде БГНЕС.

Според Богданов трябва да има цялостна система във всяка институция, която работи с деца, за да се ограничи насилието над деца от персонал.

„Трябва да знаем ясно как персонала в тези институции се набира и какви обучения преминава или трябва да премине, за да няма насилие. От друга страна да е ясно какво се случва с човека, който е упражнил насилие на дете – дали остава на работа или трябва да бъде изведен от системата, за да няма достъп до други деца”, подчерта още Георги Богданов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Светлозар Желев: Нерде Ямбол, нерде Станбул (ВИДЕО)

Времето утре - 30 април 2024 г.

Ръководството на АПИ с ново попълнение

Ето кога трябва да е готов Терминал 3 на Летище София

Сериозен ръст на пътуванията на българите в чужбина през март

Проверяваме онлайн къде гласуваме на 9 юни

Магистрати, полицаи, адвокати: Преди 2 години ГДБОП е дала в прокуратурата имена от групата на Нотариуса

Вход свободен в Националния военноисторически музей по случай 6 май

Промените в Закона за хазарта: Защо сега и кой всъщност печели?

Обучителният център на BILLA в София отваря врати за посетители

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com