За два дни 100 души са потърсили чата за първа психологическа помощ на БЧК

1770
За два дни 100 души са потърсили чата за първа психологическа помощ на БЧК
Снимка: "Actualno.com/ Гергана Цонева"

Към момента има около 100 души, които са потърсили помощ от Националния онлайн чат, който БЧК стартира в понеделник, за да отговори на нуждите на обществото в условията на извънредно положение в страната, породено от пандемията COVID-19 и повишеното ниво на стрес. Това каза пред БГНЕС Деница Баръмова, директор на Дирекция „Български младежки Червен кръст“ БЧК.

На уебсайта на организацията www.redcross.bg близо 30 специалисти по психосоциална подкрепа на БЧК, всеки ден от 10:00 ч. до 12:00 ч., от 15:00 ч. до 17:00 ч. и от 20:00 ч. до 22:00 ч. предоставят безплатна и конфиденциална подкрепа на хората, които са вкъщи и изпитват затруднения при справянето с настоящата обстановка, и които ще имат възможност да споделят своите притеснения и безпокойство. Всеки, който има нужда от подкрепа, може да пише в чата във всеки един момент, а екипът, предоставящ услугата, ще отговаря в рамките на посочените часове. Във всяко останало време, разбира се, всеки може да остави офлайн съобщение. Освен оказваната при нужда психологична и психосоциална подкрепа, професионалистите от БЧК предоставят и информация за дейностите на организацията, насочени към нуждаещите се хора по време на извънредното положение, както и за мерките на правителството относно ограничаването на разпространението на коронавируса.

Позитивна новина: Коронавирусът спасява от земетресения

Пандемията от коронавирус внесе хаос в живота на хората и в икономиките по целия свят. Но усилията за ограничаване на разпространението...

Директорът на БМЧК обясни, че над 50 от тези 100 души, които са потърсили помощ са се свързали онлайн. Така са проведени над 50 чата от професионалистите по психосоциална подкрепа. “Очевидно, че нуждата е голяма и хората имат тази потребност да се свържат и по този алтернативен, абсолютно анонимен, особено в онлайн частта начин, с хора, които могат да ги изслушат, могат да им окажат такава помощ“, обясни Деница Баръмова. Тя посочи, че въпросите са различни. „Тъй като ние даваме информация за официалните мерки, предприети от правителството за ограничаване на COVID-19, но също така много голям процент от хората търсят помощ за справяне със стресовата ситуация. Това всъщност е основната цел на онлайн чата – да подпомогнем на населението да се справи в тази нова стресова ситуация във връзка с COVID-19“, каза Баръмова.

А иначе тя обясни, че към настоящия момент БЧК изпълнява всички дейности, които са необходими във всяка една областна организация, т.е. в цялата страна. „Те са свързани с подпомагане основно на социалния патронаж. Нашите програми за домашни грижи са в действие и все още работят колегите, подпомагаме логистично навсякъде и в националния ни логистичен център цялата операция и в подкрепа на МЗ, също и Националния оперативен щаб“, обясни тя. Деница Баръмова припомни също така и че БЧК съвместно с DMS отвори кампания за набиране на средства в помощ на действията на Щаба и МЗ. „Всеки може да дари на кратък номер1466, също така и онлайн и чрез банковата сметка, която може да бъде намерена на www.redcross.bg“, каза Баръмова.

Всички новини за коронавируса следете ТУК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Велико Минков обвини държавата, че му пречи да е баща

Къде са 400 млн. лева за пътна безопасност?

Светият Синод избира наместник-председател

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Прогноза за времето - 19 март 2024 г. (вторник)

Пловдивският митрополит Николай няма да е кандидат за патриарх

Най-важните новини за деня: 18 март 2024 г.

Фаза на Луната на 19 март 2024 г.

Затварят за две седмици участък от АМ “Тракия” край Бургас

От догодина: Прекратяваме договор с телеком без неустойка, ако има индексация

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Велико Минков обвини държавата, че му пречи да е баща
Велико Минков обвини държавата, че му пречи да е баща

Велико Минков, който твърди, че е биологичен баща на бебето на арестуваната за убийството на мъжа си Габриела Славова, настоява да се извърши спешен...