След около месец ВАС се произнася за временния кмет на „Младост“

1859
След около месец ВАС се произнася за временния кмет на „Младост“
Снимка: БГНЕС

След около месец се очаква Върховният административен съд ВАС да се произнесе по жалбите на Столичния общински съвет (СОС) и бившия временен кмет на район „Младост“ Румен Русев срещу решението на Административен съд София – град в полза на бившия ПР на района Петър Кърджилов.

Припомняме, Кърджилов спечели на първа инстанция делото срещу решението на СОС за избора на Русев за кмет на Младост. Съдия Мария Ситнилска тогава беше категорична в мотивите си, че след като Десислава Иванчева е изпълнявала законно правомощията си на районен кмет и е написала от ареста собственоръчно две легитимни заповеди – за назначаване на Кърджилов да я замества в пълен обем и за уволняването на Русев, то решението на СОС да избере Русев за и. д. кмет е противозаконно според чл. 39 ал. 2 от Закона за местното самоуправление и местната администрация.

ВАС ще решава дали бившият и.д. кмет на "Младост" е бил на поста незаконно

Утре, 9 юли, от 14:00 часа ще се проведе заседанието във Върховния административен съд след касационните жалби на Столичен общински съв...

Кърджилов разказа, че на днешното заседание е насочил вниманието на съда към т.нар. правен съвет, който СОС провежда по темата кой да е временния кмет на района. „Предоставен е протокол, но в този протокол не пише кой какво е говорил“, изтъкна Кърджилов. „Там пише кой е участвал, включително няколко комисии, преподаватели по административно и трудово право от трите университета – Софийския, УНСС и Нов български и пише какви документи са разгледали и че се провела задълбочена дискусия, от която са решили на другия ден да предложат да се гласува кой да бъде кмет на района“, уточни бившият ПР на района.

„Не се протоколираха изказванията там, но когато ми дадоха думата, аз казах, че тези заповеди на Иванчева – както за моето назначаване, така и за уволнението на Русев са написани, съществуват. Те не ми обърнаха внимание. Изказаха се, че не трябва да взимат предвид документи на Иванчева, които издава от ареста, че има назначен кмет от тях и че само той може да отговаря“, разказа Кърджилов.

Според впечатленията му от днешното заседание, Върховна касационна прокуратура общо взето застъпвала тезата на жалбодателите - че касационната им жалба срещу решението на първа инстанция трябва да се приеме и да се уважи, а решението на първа инстанция да се отмени. Кърджилов е категоричен: “Ако загубим, ще заведем дело в Европейския съд по правата на човека“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Промени в движението в София за Гергьовден

Инсталацията за горене на RDF на Топлофикация София е де факто незаконна

Великденска украса се появява в София на четири ключови локации

Авария остави без вода два столични квартала

След игра в Южния парк: Махнаха15 кърлежа по тялото и дрехите на дете

Как общинско дружество се превърна в черна кутия?: Терзиев след одита в ЦГМ

Балетна школа в Самоков отбеляза половин век с авторски танцов спектакъл

Галерия с детски рисунки на тема „Великденски шарки. Любов и възкресение“ бе открита до новостроящия се храм „Св. Патриарх Евтимий“ в София

"Топлофикация София" започва отчитане на уредите

Деца от Самоков се включиха в кампанията на общината за засаждане на цветя (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София