Инсталацията за горене на RDF на Топлофикация София е де факто незаконна

4398
Инсталацията за горене на RDF на Топлофикация София е де факто незаконна
Снимка: БГНЕС

Одобрението от Регионална инспекция по околната среда и водите в София за инсталацията за горене на RDF оптадъци от Топлофикация София падна окончателно в съда. Това става ясно от прессъобщение на Върховния административен съд (ВАС): Столична община търси кой да изгаря отпадъците ѝ на половин цена

Разрешението, което РИОСВ е дало за инсталацията, е № СО-03-03/2015г. от 28.08.2015 г. То се отнася до инвестиционно предложение за "Изграждане на инсталация за комбинирано производство на енергия в София с оползотворяване на RDF / Refuse Derived Fuel/ отпадък" на площадка ТЕЦ "София" в поземлен имот с идентификатор 68134,511.4, район "Сердика", Столична община, с възложител "Топлофикация София" ЕАД. Съдебното дело е № 6134/2020 г., от Административен съд София-град (АССГ). То е образувано пред първоинстанционния съд по жалба на екологично сдружение "За земята", Национално сдружение за защита на собствениците на имоти, сдружение "Независим обществен контрол", Сдружение "Коалиция за устойчиво развитие" и физическо лице.

ОЩЕ: Боклукът на София и RDF горивото: Политическата битка гори

ВАС посочва, че в доклада за ОВОС РИОСВ София е взела решение за одобряване на доклада без наличието на достатъчно доказателства за съставяне на оценката. "Напълно формално административния орган е съгласувал доклада за ОВОС при наличните непълноти и неизяснени обстоятелства относно очакваното влияние от дейността на инвестиционното предложение върху човешкото здраве и въздействието на същата върху околната среда", казват върховните съдии по административно дело № 12035 от 2023 г. И добавят, че си има много точно разписана процедура какво се прави - в Наредбата за ОВОС и в Закона за опазване на околната среда (ЗООС). С това върховните съдии потвърждават решението на по-долната инстанция (АССГ).

ОЩЕ: Директорът на завода за столичния боклук опроверга ГЕРБ: Преди са заравяли 90% от RDF

Конкретика: Оценката за замърсяването не е точна

В съдебното решение пише следното - има непълноти в доклада за ОВОС относно кумулатиения ефект на замърсяването на въздуха не само от самата инсталация, но и от всички съществуващи източници на замърсяване на атмосферата на територията на община София. Това включва замърсяването от автомобилен трафик, битово отопление на кварталите и т.н. Посочените в доклада данни отчитат само и единствено замърсяването, което ще причини инсталацията сама по себе си, без да се отчита съществуващото замърсяване на въздуха на тероторията на София с финни прахови частици (ФПЧ) и серен диоксид от източници, различни от инсталациите на "Топлофикация София" ЕАД. Тоест - нито дума за фоновото замърсяване.

"Използваният програмен продукт PLUME /стр. 205 от ДОВОС/, при моделирането на дисперсията на емисии на вредни вещества, изследва единствено ефекта на замърсяване на въздуха, причинен от самата инсталация, като не отчита и релефа на местността", пише в решението. Там също така се посочва, че в ДОВОС (доклада) е взет пример от горещ летен ден при изчисленията, което е възможно най-добрият сценарий, а не от зимен ден. "ДОВОС не съдържа всеобхватен анализ на предполагаемото замърсяване от всички възможни източници, през всички сезони, а е изготвен при изходни данни, които дават стеснителна и нереална представа за възможното значително въздействие на процесната инсталация върху населението и околната среда", казват върховните съдии, също както и по-долната инстанция.

Освен това - в ДОВОС няма сметка за качеството на RDF горивото и няма данни относно въздействието на отпадния продукт. А "Топлофикация София" не е дала описание на отпадъците, които се очаква да се генерират, и предвиждания за тяхното третиране. На всичкото отгоре близо до инсталацията има обекти, които са от особено значение в здравно отношение - Националната многопрофилна транспортна болница на 925 м. от изпускателното устройство, Седма поликлиника - на около 1000 метра.

В началото на 2023 година "Топлофикация София" прекрати поръчката за избор на фирма, която да направи инсталацията. Със сегашното съдебно решение е ясно, че губим и европарите за проекта - 177 млн. лева, а Столична община трябва да решава дали да започне цялата процедура отначало, за да спаси проекта, чиято обща стойност е 370 млн. лева. Има преведен от Европа аванс от 70 млн. лева - сега ще трябва да се връща.

Още: Парите смърдят?: 383 лв. за гайка в завода за боклук на София*

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Сдружение дава пилотен проект за подземни паркинги в ж.к. „Стрелбище“

Георги Георгиев призова Васил Терзиев да спре да се крие и да не се държи като "Ергенът" на финала

Симеоновският лифт на Витоша няма да работи повече - не може да се гарантира безопасността

София посреща творците на бъдещето във второто издание на фестивала ShapeShift (СНИМКИ)

Съдът каза "не" на новото движение и паркиране при НДК и центъра на София

Крачка назад? Васил Терзиев с поредна мярка относно новото пътно движение в София

Васил Терзиев ще убеждава работещите в Столична община да не гласуват партийно

Въпреки скандалите и исканата оставка: Новата организация на движение в центъра на София остава

Кметът на Самоков оглави важна комисия в Сдружението на общините

"В присъствието на бивш премиер": Поставиха мраморна плоча в двора на училище в Самоков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com