Съдът обяви назначаването на кмета на "Младост" за незаконно

3731
Съдът обяви назначаването на кмета на "Младост" за незаконно
Снимка: БГНЕС

Столичният административен съд (АССГ) обяви назначението на арх. Румен Русев за временен кмет на район "Младост" за незаконно. Според съдия Мария Ситнилски единственият законен кмет след ареста на Десислава Иванчева е посоченият от нея Петър Кърджилов. Решението на съда не е окончателно и може да се обжалва.

Според адвоката на делото Александър Кашъмов действията на Столичния общински съвет и неговото ръковдство категорично са били в посока узурпиране на власт, при това в нарушение на принципа за върховенство на закона, закрепен в Българската Конституция.

Кметът на "Младост" отговори на жителите: Ще се строят две, а не четири сгради в района

Предвидено е строителството на две сгради срещу бл. 325 в "Младост", а не на четири, както твърдят жители на района. Това каза за вр. и...

Петър Кърджилов заяви пред медиите, че мотивите в решението на АССГ са толкова ясни и категорични, че едно достойно поведение на ответните страни – председателя на СОС Елен Герджиков и и.д. кмета на Младост Румен Русев би било незабавно да се оттеглят от длъжностите, които заемат поради грубото нарушаване на закона, а не да обжалват решението пред Върховния админнистратривен съд.

"Надявам се всички нормални медии да оповестят новината за спечеленото от мен дело поради изключително високия обществен интерес към г-жа Десислава Иванчева и г-жа Биляна Петрова, който отдавна надхвърли границите на район Младост и достигна национално, европейско и трансатлантическо ниво", добави Кърджилов.

В решението съдът посочва, че общинският съвет е бил длъжен да изясни всички факти и обстоятелства преди да назначи новия кмет на района. Това не е било направено.

СОС не е проучил дали Десислава Иванчева е упражнила властта си и е назначила човек, който да я замества, докато тя е в ареста, пише съдът. Десислава Иванчева определено е назначила свой заместник и това е Петър Кърджилов.

Временният кмет на "Младост": Не съм виждал Иванчева да взима пари под масата

Аз не съм виждал Десислава Иванчева да взема пари под масата. Бизнесмени са идвали с оплаквания от администрацията, че не им се движат ...

На следващо място, общинският съвет не е изяснил дали арх. Румен Русев е бил заместник-кмет към 31 май м.г., за да бъде повишен в кмет. Арх. Русев не е бил заместник-кмет към 31 май, защото е бил уволнен половин месец преди това от Иванчева с напълно валидна нейна заповед.

Петър Кърджилов обаче е бил действащ заместник-кмет, който е замествал арестуваната Биляна Петрова. След това с друга валидна заповед Кърджилов е бил произведен и във временен кмет на район "Младост".

Съдът обявява, че общинският съвет се е намесил незаконно в казуса с временния кмет на "Младост". СОС е можел да се намеси, но само ако Десислава Иванчева не е успяла да определи свой заместник.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Първото лицензирано такси започва работа в Костинброд (СНИМКИ)

Георги Георгиев: Не може София да има Фейсбук кмет

ГЕРБ поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт в СОС

Контрера призова Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столична община

Заместник-кметът на София по строителството подаде оставка

Ето кога ще се проведе фолклорният фестивал "Лазарица" в Елин Пелин

Кметът на София Васил Терзиев обяви 2 май за неучебен ден

Паркоместа и велоалеи: Какво става на бул. "Патриарх Евтимий" и бул. "Витоша"?

Общински съветник твърди, че е бил нападнат посред бял ден в София

Карлос Контрера: Кризата с боклука на София се задълбочава

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София