Възпитанието на характера - нов подход в обучението на нашите деца

15181
Възпитанието на характера - нов подход в обучението на нашите деца
Снимка: iStock/Guliver

Уникално с образователния си подход училище отвори за първи път врати в София. То не само носи името на испанската кралица София, но се ползва и с подкрепата на посолството на Кралство Испания в София, има сключен договор за сътрудничество и с Института „Сервантес“.

ЧСУ "Кралица София Испанска" е едно от 10-те училища, които фондация „Ареналес“ е изградила в Европа и Америка. То предоставя на своите ученици подготовка на високо академично ниво и едновременно с това обръща специално внимание на ценностите, свързани със значението и удовлетворението от добре свършената работа, осъществена в полза на другите, със стремежа за усъвършенстване, с положителния поглед към хората, възпитанието в лична свобода и отговорност, в другарство, откровеност, честност, солидарност и търсене на справедливост и съгласие.

При утвърждаването на тези общочовешки ценности, ролята на учителите и използваната от тях система на обучение е да предлагат образователни решения, съобразени с възрастта и личностните особености на всеки ученик. При това учителският колектив е само един от трите основни елемента от учебния процес.

Нови правила за прием на първокласниците

По нови правила ще бъдат приемани децата в първи клас през следващата учебна година. Промяната идва от допълнителни наредби, гласувани ...

Вторият елемент е семейството, на което дори е отредено да изпълнява водеща роля в образованието. Именно поради тази причина родителите трябва да са запознати и да следват образователната програма и да напътстват своето дете. От тук произтича изискването семейството и училището да споделят образователните и възпитателните ценности и принципи, за да работят съгласувано. Училището е въвело и практиката за родителите да се организират конференции, работни срещи и курсове за семейно ориентиране. На тях се разглеждат теми, свързани с обучението и с възпитанието според възрастта и заложбите на децата.

Третият и най-важен елемент са самите ученици. Всяко дете е еднакво важно и стремежът на училището е да създава уникални личности, които развиват умения и притежават добри навици и добродетели, като реализацията им се основава на тяхната индивидуалност.

За да бъде по-успешно това образователно взаимодействие между учител, ученик и семейство, всяко дете има своя ментор или наставник. Той заедно с родителите внимателно разглежда и адаптира образователната програма към процеса на обучение на отделния ученик. Тази координираност и направляване на обучението се постига чрез редовни индивидуални разговори на личния наставник с ученика, родителите и останалите учители. По този начин за всеки ученик с помощта на неговите родители и учители се определя и развива собствения му личен проект.

Фондация „Ареналес” е разработила проекта iPad-School. Чрез него тя залага на образование, използващо новите технологии в учебните стаи още от ранна детската възраст. Целта е да се подобри качеството на обучението и интереса към него, като учебниците станат по-динамични, по-привлекателни и интерактивни в истинския смисъл на думата. Учениците ползват електронни учебници на таблет чрез програма за мобилно обучение. Освен това чрез подобен подход се постига по-добра комуникация с техните съученици и учители, като в същото време родителите имат постоянен дистанционен контрол.

Горчивият пример за образованието ни - делегирани бюджети и ученици-фантоми

От 12 души само с теб сме си пак, Тодорке. Това казва преподавател в училище "Кирил и Методий" в село Хераково за начало на учебния ча...

Чрез реализирането на тези подходи, училището желае да бъде разпознавано като открита и активна образователна общност, намираща се постоянно в процес на адаптация към новостите, винаги насочена в служба на личността в нейните различни измерения: семейно, професионално, духовно; да бъде разпознавано като образователен проект, който се стреми да създава хора със собствена преценка, съобразена с моралните и културните ценности.

Предлаганият модел на образование и работа в ЧСУ "Кралица София Испанска" е триезичен: испански, английски и български. Към училището се предвижда да функционира и детска градина и по този начин просветната институция ще задоволява образователните потребности на децата от всички възрасти.

За да бъде на ниво качеството на възприемане на знанията, фондация „Ареналес“ отделя специално внимание на интереса на учителя към непрекъснатото подобряване на неговата подготовка и обновяване на педагогическите му познания. За постигането на тази цел е създаден отдел „Обучение”. Той е общ за всички училища на фондацията и осигурява обновяването на знанията на учителите, като организира курсове за обучение, обмяна на опит и развитие на изследователски проекти. Практикува се и обмен на учители между отделните училища, а по време на ваканциите се организират гостувания на разменни начала, които съдействат за по-доброто усвояване на чуждите езици и взаимното опознаване на всички възпитаници. Така между учителските колективи, учениците и техните семейства се създават тесни и трайни връзки.

В крайна сметка, независимо, че ЧСУ "Кралица София Испанска" предлага знания на ниво, чуждоезиково обучение, музикални и спортни умения, основната цел на колектива е да направи от учениците си личности с мнения и характери, подготвени да посрещнат бъдещето и успешно да се реализират в него.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София