Следващата седмица ще е ясно за домакинството ни на Евро 2020

4282
Следващата седмица ще е ясно за домакинството ни на Евро 2020

Подкрепяме категорично кандидатурата на България за домакинство на мачове от Евро 2020, заяви министърът на младежта и спорта Мариана Георгиева след днешното редовно заседание на кабинета, предаде БГНЕС.

На оперативното заседание на Министерски съвет днес министрите са обсъдили кандидатурата на страната ни за домакинство на мачовете от Евро 2020. "Започнахме обсъждане на опорните точки за сътрудничество и ангажимент на държавата по отношение на подкрепа за провеждане на Евро 2020", съобщи спортният министър. Окончателната си позиция Министерски съвет ще вземе следващата седмица. Държавата е в готовност, че ще подкрепи тази кандидатура. Въпросът е да кажем как ще изглежда тази подкрепа, подчерта спортният министър. Обсъждат се какви са възможностите за реновиране на националния стадион "Васил Левски" и за изграждане на нов национален стадион.

По идея на президента на УЕФА Мишел Платини и с решение на Изпълнителния комитет на европейската футболна централа от 29 март тази година Евро 2020 ще се проведе по изцяло нова формула. За домакини на мачовете ще бъдат избрани 13 стадиона в различни държави на Стария континент и по този начин ще се отпразнува 60-годишният юбилей от първото в историята Европейско първенство, проведено през 1960 година.

До 26 август България трябва да декларира желанието си да приеме срещи от Евро 2020, в чийто финали ще участват 24 отбора, разделени на 6 групи по 4. За 1/8-финалите се класират първите два отбора от всяка група, както и 4-те най-добри трети. По същата формула бяха играни Световните първенства по футбол под егидата на ФИФА през 1986, 1990 и 1994 година. Общият брой на мачовете от Евро 2020 обаче ще бъде 51, тъй като УЕФА е против среща за третото място и не предвижда т. нар. "малък финал", 51-те мача ще се изиграят в 13 различни града от 13 различни държави в Европа, като мачовете са разделени на два големи пакета: пакет "Финали" и пакет "Стандартен".

При заявен интерес Българският футболен съюз ще има твърде малко време за изготвяне на необходимите документи, които трябва да бъдат изпратени официално до централата на УЕФА най-късно на 12 септември 2013 година. Градовете-домакини ще бъдат определени от УЕФА през септември 2014 година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com