Чехия взе и купа "Дейвис"

10524
Чехия взе и купа "Дейвис"

Отборът на Чехия спечели юбилейното стотно издание на световното отборно първенство в мъжкия тенис – купа „Дейвис”. На финала чехите надделяха над Испания с три на две победи в отделните срещи.

По този начин Чехия направи нещо уникално през тази година, като спечели всички отборни надпревари в тениса - смесената надпревара "Хопман Къп", където се състезават и мъже, и жени, женското отборно състезание "Фед Къп" и мъжкия турнир купа "Дейвис".

Федерер победи Типсаревич и постигна нов рекорд

Още един рекорд записа Роджър Федерер в своята феноменална кариера. Швейцарецът победи сърбина Янко Типсаревич в Лондон и вече има на...

В игрите поединично за чешкия отбор победи записаха номер 6 в света Томаш Бердих и номер 31 Радек Щепанек. И двамата успяха да сломят съпротивата на втората ракета в отбора на Испания – Николас Алмагро, който е номер 11 в ранглистата на АТП.

Както подобава на финал, особено и предвид честването на стогодишнината на турнира, победителят беше излъчен в решаващ пети мач. В него Щепанек съумя да измъкне успеха с 3:1 сета – 6:4, 7:6 (0), 3:6, 6:3.

Чешкият тенисист се възползва максимално от много бързата настилка, която бяха избрали домакините за финала в Прага. С многобройни излизания на мрежата и отличен сервис в решителните моменти Щепанек, който е известен с прякора си „Секси”, се превърна в герой за страната си. Ключов за успеха на номер 31 в света се оказа вторият сет – тогава Щепанек изоставаше с 2:4 гейма, но успя да се върна в частта в последния момент за 5:5, а след това в тайбрека буквално прегази Алмагро, като не му даде възможност дори да спечели точка.

Всъщност именно Алмагро се оказа големият виновник за поражението на иберийците, след като загуби и двете си срещи поединично – от Томаш Бердих с 2:3 сета (3:6, 6:3, 3:6, 7:6 (5), 3:6) в петък, 16 ноември и вчера вечерта от Щепанек. Чехите спечелиха и съботния мач на двойки, когато тандемът Бердих/Щепанек победи с 3:1 сета (3:6, 7:5, 7:5, 6:3) испанската двойка Марсел Гранойерс/Марк Лопес.

Надя Петрова победи на Турнира на шампионките в София

Рускинята Надя Петрова поднесе голямата изненада и надигра с категоричното 6-2, 6-1 бившата номер едно в света Каролин Возняцки, за да ...

Вчерашният успех за Чехия е едва втори в историята на купа „Дейвис” за централноевропейската държава. Предишната титла беше спечелена от Чехословакия през 1980 година, като тогава в състава на страната играха звезди от величината на Иван Лендъл и Ян Кодеш.

Автор: Камък с рога

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com