Volvo представи първия си модел без дизел – седана S60

5288
Volvo представи първия си модел без дизел – седана S60
Снимка: Volvo

Шведският производител Volvo представия първи модел в историята си, който няма да се предлага с дизелови двигатели. Това е новото поколение на седана S60, което беше показано при откриването на завода на компанията в Чарлстън, щата Южна Каролина. На първо време моделът ще се произвежда само в това предприятие, откъдето ще се изнася за цял свят.

Седанът е построен на модулната платформа SPA (Scalable Product Architecture), използвана при кросоувърите XC60 и XC90, при седана S90, както и при комбитата S60 и S90. Дължината на новото Volvo S60 е 4761 мм, широчината – 2040 мм, а височината – 1431 мм. Разстоянието между двете оси достига 2872 мм. Така в сравнение с предшественика си моделът е със 126 мм по-дълъг, а разстоянието между двете оси е увеличено с 96 мм.

Volvo прави промени заради голямото търсене на XC40

Шведската компания Volvo се похвали с успешен старт на продажбите на новия си компактен всъдеход XC40, след като се оказа, че интересът...

За сравнение, един от основните конкуренти – BMW 3-Series, е дълъг 4633 мм, а междуосието му е 2810 мм. Обемът на багажника също е по-голям – 442 литра (380 досега), като при свалени седалки обемът достига 1680 литра.

Базовият мотор за модела е 2,0-литров с турбо, развиващ мощност от 249 к.с. Тази модифигация ще бъде единствено с предно предаване. Същият агрегат, но с мощност 310 к.с., ще се предлага за варианта със задвижване на четирите колела.

Дизелови версии няма, но пък ще се предлагат два хибридни варината със задвижване на четирите колела -  T6 и T8 Twin Engine AWD. Тяхната мощност е 340 и 400 к.с., като втората модификация ще ускорява от 0 до 100 км/ч за 4,9 секунди. За по-мощния вариант е достъпен и допълнителен пакет Polestar, при който хибридният агрегат развива 415 к.с. Така колата ще развива 100 км/ч от място за 4,7 секунди.

За новото Volvo S60 ще се предлага система за полуавтоматично пътуване, която сама ще може да ускорява, завива и спира напълно при сокродст до 130 км/ч. Системата ще разпознава пешеходци и големи животни на пътя, ще предотвратява навлизане в лентата за насрещно движение и ще предупреждава шофьора за наличие на други автомобили наблизо.

Volvo S60 D5: реVOLVOлюция (тест-драйв)

Няма нищо революционно в един луксозен седан от средния сегмент. Революцията тече в самата компания, която се е постарала да направи до...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com