Volvo S60 D5: реVOLVOлюция (тест-драйв)

115931
Снимки: Христо Петров

Няма нищо революционно в един луксозен седан от средния сегмент. Революцията тече в самата компания, която се е постарала да направи достоен конкурент на BMW 3 Series, Audi А4 и Mercedes-Benz C-Class. По-важното – такъв, който ще се хареса на хора, чието ЕГН започва поне с цифрата 7, защото преди години, ЕГН-то на клиентите, предпочитащи Volvo, започваше с по-малка цифра. Това скандинавците правят с наистина привлекателна визия и много добро пътно поведение.

Volvo е любимец на застрахователите. Ако си на средна и отгоре възраст вероятно ще ти се стори добра алтернатива, но иначе едва ли ще се спреш на него. Досега. Защото обновеният S60 предлага визия, която е изключително привлекателна и за хора, които се ускоряват към 40-те, в това число и аз. Честно казано, не очаквах толкова силно да си падна по S60, защото все още във вените ми кипи буйна кръв, която по-скоро би искала да сгази педала на C30 Polestar, а не да гали газта на един луксозен седан от средния клас. За мое успокоение все още не съм стигнал до тази последна фаза, затова настъпих яко педала на газта на S60 D5. И останах много приятно изненадан.

 

Но първата изненада е визуалната. Volvo винаги е бил синоним за безопасност. Преди години името се споменаваше и като синоним за здравина и надеждност. Първият ми работодател в автомобилния бранш с гордост ми разказваше, че неговото Volvo ще го надживее, а веднъж, когато някакъв невнимателен келеш имал неблагоразумието да се ударил в него, той си продължил с ожулена броня, а въпросният „шофьор“ останал да плаче и събира това, което останало от неговата кола. Онова Volvo (не си спомням модела) беше продълговато, грозно и тогава се чудех как някой въобще може да ми хвали кола, която изглежда по този начин. Но S60 е нещо коренно различно: S60 е истински привлекателен автомобил, който вече е способен да привлича и младите клиенти.

ВИЖТЕ ЦЯЛАТА СНИМКОВА ГАЛЕРИЯ НА VOLVO S60

Всичко започва с компактните му размери и преследваната от дизайнерите цел да придадат на седана формата на купе (както всички други техни колеги) силует. Страничната линия минава над колесните арки, като привлича вниманието към колелата, фокусна точка за мощно излъчване. С-колоните са силно издължени назад, за да акцентират върху подобната на купе-моделите линия на покрива.

 

Във Volvo са преценили, че предницата на досегашното S60 е била прекалено минималистична, затова обновеният модел е оборудван с характерен LED светлинен „подпис“, подобно на Audi, който го прави моментално разпознаваем на пътя. По-спортно ориентираният дизайн се подсилва от новите предни фарове. Хромираната рамка на предната решетка вече я няма, а самата решетка вече е по-широка. Уголемена е и емблемата на автомобила. Задните стопове са много характерни, което важи и за габаритите.

 

Интериорът е мястото, в което не са правени почти никакви промени. Верни на ергономията, инженерите на Volvo са монтирали нови спортни седалки, които в допълнение с планките за превключване на предавките от волана осигуряват още по-удобо, а ако решите – и по-вълнуващо управление.

Централната конзола е разпознаваема от пръв поглед. Дизайнът й е един от най-ефикасните в индустрията, а мнозина други могат само да си мечтаят за подобна ергономия и изчистена линия. В действителност целия интериор е подчинен на ергономията и изчистените форми, като дори изцяло дигиталното приборно табло е изключително лесно за разчитане. Централният кръгъл прибор изобразява оборотомера, в него виждаме цифров скоростомер, а по средата на прибора е информационният дисплей. Единственото „по-колоритно“ решение е плъзгащата се стрелка в дясно, обозначаваща използваната в момента мощност на двигателя.

 

Инженерите на Volvo се хвалят с факта, че S60 е създаден за динамично шофиране. Най-мощната му версия е способна на ускорението от 0-100 км/ч за 5,9 секунди. В моя конкретен случай 215-те дизелови „коня“ дърпат до 100 за 7,6 секунди. Мен лично ме впечатлиха 440-те нютон метра, макар че преди да те ритнат в гърба се усеща турбо дупката. Петцилиндровият дизел е леко шумен на място, но особено интересен е фактът, че при увеличаване на скоростта, големите странични огледала не генерират характерния паразитен шум. Звукът от двата ауспуха можеше да е по-жив, нещо, от което има какво да се иска. Цифрата от около 10-10,2 разход извън града (при яко натискане на газта) ми се вижда висока. Седмица по-рано карах дизелово Cherokee с 250 к.с. и 2,5 тона, което също ми даде разход от 10,4 л/100 км, а и него не съм жалил.

Най-силно впечатление S60 ми направи в завои. Системата против приплъзване и пребуксуване DSTC и векторното разпределение на въртящия момент в завой са част от технологиите, които са фактор за стабилността на автомобила. Шофьорът на S60 може да избира между четири вида шасита – Touring, Dynamic, Four-C и Lower Sport, което до-скоро беше достъпно само за R-design серията. Воланът е приятно твърд, а предните колела не показаха склонност към недозавиване в нито един момент, за което своята роля има и тежкия D5 двигател върхя тах. Автоматичната скоростна кутия е само 6-степенна, но механичният й режим е изключително послушен. Поиграх си с планките на волана, трансмисията е прецизна и не решава вместо теб да увеличи предавка, когато задържиш на прекалено високи обороти на 3-та.

 

Не мога да не засегна темата безопасност, тъй като Volvo е синоним на безопасността. Като такъв, всеки нов модел на компанията е оборудван стандартно с революционната система за сигурност City Safety. Тя работи при скорост до 50 км/ч и предпазва шофьора и спътниците му от нискоскоростни сблъсъци. За щастие не ми се наложи да разбера как работи.

Новaта моделна гама на шведския бранд е достъпна с още редица технологии като Pedestrian detection, Road sign information, BLIS, Cross Traffic alert и много още други. Неслучайно Американската агенция за пътна безопасност отличи модела като най-безопасен премиум спортен седан сред останалите в класа.

След обобщаване на резултатите от тестовете на IIHS става ясно, че Volvo S60 структурно е най-безопасният автомобил от изследваните. За разлика от немските си конкуренти шведският модел получава най-високата оценка “Good” във всички дисциплини, сред тях и удар в задната част и преобръщане.

Volvo S60 успя да ме изненада. Приятно. Изглежда много добре, стои отлично на пътя, а е и по-евтин от немските си конкуренти. Не мога обаче да не изтъкна, че мястото за краката на задните седалки е прекалено малко.

Технически характеристики: Volvo S60 D5

Размери

Дължина, мм: 4635

Широчина, мм: 1825

Височина, мм: 1484

Колесна база, мм: 2776

Собствено тегло, кг: 1680

Двигател

Тип: редови, 5-цилиндров, турбодизелов

Работен обем, куб. см: 2400

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 215 при 4000

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 440 при 1500-3000

Динамика

Макс. скорост, км/ч: n/a

Jeep Grand Cherokee 2014: Rock&Roll Train (тест-драйв)

През 2011 г. Jeep съблече грубата утиформа от каления в безброй битки ветерен. Беше дошло време те да бъдат изпрани с европейски омекот...

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 7,6

Среден разход, л/100 км: 5,9

Вредни емисии СО2, г/км: 154

Базова цена, лв. с ДДС: 68 390

Топ цена, лв. с ДДС: 80 360 (R-Design R2)

КОНКУРЕНТЪТ

Skoda Octavia 1,6 TDI: Партньор за цял живот (тест-драйв)

Не съм предполагал, че ще направя това заключение, но този ден дойде: новата Skoda Octavia е прекрасна. Някои дори я определиха като на...

Audi A4 3,0 TDI Multitronic

Размери

Дължина, мм: 4701

Широчина, мм: 1826

Височина, мм: 1427

Колесна база, мм: 2808

Mercedes-Benz S500 L: S_упер C_ласа (тест-драйв)

Новата S-Class-а вероятно е най-важният автомобил, появил се миналата година. Това е автомобил, който ще диктува технологичната тенденц...

Двигател

Тип: V-образен, 6-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 2967

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 204 при 3500

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 4000 при 1250

Динамика

Jaguar XF AWD: Различната гледна точка (тест-драйв)

Няма видима причина да се прехласвам по фейслифта на XF, тъй като вече минаха години от представянето му. За сметка на това обаче има д...

Макс. скорост, км/ч: 244

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 8,0

Вредни емисии СО2, г/км: 133

Базова цена, лв. с ДДС: 75 572

Автор: Пламен Георгиев

Фотография: Христо Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com