Крехко разбирателство между Русия, Турция, Франция и Германия за Сирия (ВИДЕО)

3762
Крехко разбирателство между Русия, Турция, Франция и Германия за Сирия (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver

Лидерите на Русия, Турция, Франция и Германия (Владимир Путин, Реджеп Ердоган, Еманюел Макрон и Ангела Меркел) направиха стъпка в посока урегулираните на конфликта в Сирия на четиристранна среща в Истанбул. Те се обявиха в подкрепа на териториалната цялост на страната, договориха се за провеждането на конституционни реформи и отново подчертаха, че конфликтът в Сирия няма военно решение.

Четиристранната среща на върха за Сирия започна

Срещата на върха за Сирия, в която участват президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган, германският канцлер Ангела Меркел, президентът ...

Териториалната цялост на Сирия

Участниците в срещата в Истанбул – президентите на Русия, Турция и Франция, както и германският канцлер – са привърженици на териториалната цялост на Сирия. Това се казва в комюнике, разпространено от германското правителство след приключването на форума.Там пише, че "те са потвърдили своята подкрепа за суверенитета, независимостта, единството и териториалната неприкосновеност на Сирия". Лидерите на четирите страни са "изпълнени с решителност да се противопоставят на сепаратистките планове, насочени към подкопаването на суверенитета и териториалната цялостност на Сирия, а също така на националната сигурност на съседните държави".

Путин обаче заяви, че на четиристранната среща за Сирия не обсъждано мястото на Башар Асад в бъдещото политическо устройство на страната. "Не сме обсъждали никакви личности", подчерта стопанинът на Кремъл, отговаряйки на журналистически въпрос, дали е говорено за съдбата на Асад. "Това не е продуктивно, ако ние искаме да постигнем положителен резултат в края на нашия път", добави Путин. Той подчерта, че сирийският народ е този, който трябва да определи съдбата на своята страна, включително и на отделните политически лидери. Но едно от условията за това е стартирането на политически процес за създаване на Конституционен комитет. "Именно с това днес се занимавахме", каза руският президент.

Освен това четирите държави са изразили готовност да работят за създаването на условия "за доброволното завръщане на бежанците и вътрешно разселените лица". Това ще зависи от гаранциите за тяхната "защита от въоръжени конфликти, политическо преследване и неоснователни арести". Към това спада и необходимостта от възстановяване на инфраструктурата на страната за осигуряване на населението с вода и ток, се казва в документа.

Русия ще отговори, ако терористите в Идлиб продължат с провокациите си

Турция съсредоточава вниманието си на изток от река Ефрат в Сирия

Турция е решена да насочи вниманието си на изток от река Ефрат в Сирия вместо да губи време със сирийския район Манбидж. Това заяви пре...

Русия си запазва правото да помогне за ликвидирането на терористите в сирийската провинция Идлиб, ако те продължат с провокациите си и продължат да пречат на създаването на демилитаризирана зона там, заяви Путин. Стопанинът на Кремъл отбеляза, че той с турския президент Реджеп Тайип Ердоган подробно са запознали германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон с изпълнението на руско-турското споразумение за Идлиб. Едновременно с това Путин подчерта, че създаването на зона за деескалация и демилитаризирана зона в тази сирийска провинция е само временна мярка.

"Разчитаме, че турската страна в най-скоро време ще осигури окончателното изтегляне на опозицията от демилитаризираната зона, на въоръжените и военни формирования. Виждаме, че нашите турски партньори правят всичко възможно за постигането на тази цел", каза Путин. "В случай, че радикалните елементи пречат за решаването на тази задача, извършват въоръжени провокация от идлибската зона, Русия си запазва правото да окаже решителна подкрепа на сирийското правителство за унищожаването на това огнище на терористична заплаха", подчерта руският президент.

"Не трябва да се допуска получилите там боен опит бандити да продължат със своята престъпна дейност, създавайки в нашите страни "спящи клетки", да вербуват привърженици, да проповядват екстремистка идеология и терор", подчерта още Путин.

Комитетът за нова конституция на Сирия трябва да заработи до края на 2018 година

Комитетът за разработване на нова конституция на Сирия трябва да започне работа до края на годината. Това заяви френският президент Еманюел Макрон.

Русия подготвя за ЕС списък с терористи, извършили химически атаки в Сирия

Москва е готова да сподели с ЕС списъците на терористи в Сирия, включително представители на неправителствената организация Бели каски,...

"Конституционният комитет трябва да бъде създаден и да проведе своето първо заседание до края на годината. Това е нашето общо желание“, каза Макрон. "Създаването му е необходимо за подготовката на прозрачни избори, които трябва да се проведат под наблюдението на международната общност", смята френският държавен глава.

Решението за създаване на Конституционен комитет, който да изработи препоръки за поправки в Конституцията на Сирия, беше взето на 31 януари в Сочи, където се проведе Конгресът за сирийски национален диалог. В настоящия момент се решава въпросът за група от 15 независими участници в заседанието на този орган на гражданското общество. По-рано бяха утвърдени списъци с делегати от правителството и опозиционния Сирийски комитет за преговори, на които са отпуснати по 15 места.

За Макрон приоритет е борбата с тероризма

Париж смята за свой приоритет в Сирия борбата с тероризма и оказването на хуманитарна помощ на населението, стана ясно от думите на Макрон.

"Тази борба продължава", каза френският президент. Той добави, че "другият приоритет е оказването на хуманитарна помощ на населението". Макрон отново потвърди своята позиция, че е "недопустимо използването на химическо оръжие в Сирия".

Дамаск обвини международната коалиция във военни престъпления в Сирия

Министерството на външните работи на Сирия изпрати две идентични послания до генералния секретар на ООН Антонио Гутериш и настоящия пре...

Френският президент също така смята, че трябва да бъдат обединени усилията на участниците във формата от Астана с "малката група" за Сирия.

"Подчертавам, че съществуват няколко формата за разрешаване на сирийската криза. Трябва да обединим формата от Астана (бел. ред. - Русия, Иран и Турция) и "малката група" (бел. ред. - Великобритания, Германия, Египет, Йордания, Саудитска Арабия, САЩ и Франция). Сега, от една страна, работят членовете на формата от Астана, а от друга – САЩ и останалите членове на "малката група". Важно е те да работят координирано. Вече съм говорил за това, включително и по време на моето посещение в Санкт Петербург през май", каза Макрон.

Меркел поиска прозрачни избори с участието на бежанците

Срещата на лидерите на Русия, Турция, Германия и Франция за Сирия "беше продуктивна" и показа, че страните имат общи цели. Резултатът от политическия процес трябва да бъдат прозрачни избори. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел. Тя добави, че примирието в Сирия може да се постигне само с политически средства и този процес трябва да се осъществи под егидата на ООН.

Логичен резултат от този политически процес трябва да стане провеждането на избори, продължи тя. "Нуждаем се от прозрачни избори, които да се проведат с участието на международни наблюдатели. Бежанците също трябва да участват в този процес", отбеляза Меркел. По думите ѝ, това е записано в комюникето, прието след окончанието на форума на върха.

Турция покани Русия, Франция и Германия на среща за Сирия, САЩ няма да се оттегля от региона

Четиристранна среща на върха за съдбата на Сирия ще се проведе на 27 октомври в Турция, предава AFP. Турският президент Реджеп Тайип Е...

Германският канцлер е убедена, че сирийците сами трябва да определят своето бъдеще. "Такъв конфликт не може да бъде разрешен с военни методи", повтори Меркел. В този контекст тя подчерта, че Запада "няма да търпи използването на химическо оръжие" в Сирия.

Меркел се надява, че споразумението от 17 септември между Турция и Русия за буферна зона в сирийската провинция Идлиб ще прерасне в пълноценно примирие. "Днес ние се задължихме да направим всичко, за да може от това споразумение да се получи дългосрочно примирие. Вече е постигнат напредък и този процес трябва да бъде продължен", каза тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Срути се оживена магистрала в Китай, има жертви (ВИДЕО)

Военни учения в Централна Азия: Предупреждение срещу Русия и Иран

Ще има ли примирие: Израел ще изчака до утре отговора на „Хамас“

Висшият съд на ООН реши, че Германия може да продължи да въоръжава Израел

Заради крайна бедност: Много родители в Ливан пращат децата си в приют

Опасни горещини в Индия: Високите температури взеха жертви

Бреговата охрана на Китай стреля с водни оръдия срещу филипински кораби

Вулканът Руанг изригна отново, обявена е най-висока степен на тревога (СНИМКИ)

Хутите атакуваха кораб в Тихия океан

Хамас ще отговори писмено на предложението за примирие в Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия