Четиристранната среща на върха за Сирия започна

2462
Четиристранната среща на върха за Сирия започна
Снимка: Getty images/Guliver

Срещата на върха за Сирия, в която участват президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган, германският канцлер Ангела Меркел, президентът на Русия Владимир Путин и президентът на Франция Еманюел Макрон започна, предават международните агенции.

Четиристранна среща на върха в Истанбул обсъжда бъдещето на Сирия

В Истанбул ще се проведе четиристранна среща на върха, на която ще се обсъжда бъдещето на Сирия след гражданската война. Това припомня ...

Срещата се провежда в двореца Вахдетин, който в момента се използва като офис на турския държавен глава и държавен дом за приеми на чуждестранни гости.

Брифинг пред участниците ще има генералният секретар на ООН Стефан де Мистура. „Искам да напомня на лидерите на страните, че след локализацията на проблема в Идлиб трябва международен консенсус за подкрепа на действията на ООН по създаването на конституционен комитет“, заяви де Мистура в навечерието на мероприятието, цитиран от руската РИА Новости.

Позовавайки се на пресслужбата на Кремъл, агенцията информира, че на срещата в Истанбул се планира обмен на мнения за придвижването на процеса за политическо разрешаване на конфликта в Сирия и по-нататъшните действия за укрепването на сигурността и стабилността, с което да се създадат условия за възвръщането на бежанците и възстановяване на социално-икономическата инфраструктура на републиката. От Кремъл отбелязаха, че страните имат различни подходи, но, „като цяло, искат политическо разрешаване на конфликта в Сирия“. „Това е обща цел, но, разбира се, може да има разлики в инструментите и тактиката“, заяви пред журналистите прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков. По неговите думи, „в момента става дума за съвместяване на различните формати за сверяване на часовниците, за обсъждане и за опит да се напипат общите теми“.

С инициатива за провеждането на четиристранната среща излезе още през лятото турския президент, а Русия я подкрепи. В средата на септември в Истанбул се състоя среща на помощниците на лидерите на Русия, Турция, Германия и Франция по международните въпроси, на която бе обсъдено съдържанието на срещата на върха.

Предстои четиристранна среща на върха за Сирия

От руското външно министерство съобщиха, че „се планира в близко бъдеще“ провеждането на четиристранна среща на върха за Си...

Очаква се, че след края на разговорите, лидерите ще излязат със заявление до пресата.

Според съобщение от пресслужбата на Кремъл, на срещата на върха трябва да бъдат обсъдени и „редица други актуални международни въпроси“, но какви именно теми ще допълнят дневния ред на срещата за Сирия не се уточнява. Освен четиристранната среща, лидерите, както се очаква, ще разговарят един с друг и в двустранен формат. Такава вече проведоха министрите на отбраната и на външните работи на Турция и Русия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Израелската армия: Важен член на ПВО звеното на "Хизбула" е убит при удар в Ливан (ВИДЕО)

Банките в ОАЕ дават глътка въздух на хората след наводненията

Обидил мюсюлманите: В Индия се ядосаха на Нарендра Моди (ВИДЕО)

Военни хеликоптери се разбиха в Малайзия, 10 жертви (ВИДЕО и СНИМКИ)

Ким Чен Ун наблюдава учение, симулиращо "ядрена контраатака"

"Високо напрежение": "Хизбула" атакува израелска база с десетки ракети "Катюша"

Ново силно земетресение разлюля Тайван

Панихида и в Истанбул за 40 дни от кончината на патриарх Неофит

NYT: Израел е планирал голям удар по Иран, включително край Техеран

Терористична атака в Йерусалим в навечерието на Пасха (ВИДЕО 18+)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com