Русия, Иран и Турция се разбраха за следващите стъпки по конституцията на Сирия

2968
Русия, Иран и Турция се разбраха за следващите стъпки по конституцията на Сирия
Снимка: Getty Images/Guliver

Външните министри на Русия, Иран и Турция заявиха във вторник, че новият Сирийски конституционен комитет трябва да се събере в началото на новата година, с което ще се постави началото на жизнеспособен политически мирен процес. Това пише електронното издание Daily Star Lebanon, цитирано от агенция "Фокус"

В съвместно изявление, прочетено от руския външен министър Сергей Лавров, след като тройката се срещна със специалния представител на ООН за Сирия Стефан де Мистура, дипломатите заявиха, че работата по новия орган „трябва да се ръководи от чувство за компромис и конструктивно сътрудничество“. Де Мистура се обърна пред журналистите отделно, казвайки, че „има да се измине още една миля в тези маратонски усилия“, които трябва да осигурят надеждна и балансирана комисия.

Турция ще подкрепи плана на ООН за нова сирийска конституция

Турция подкрепя очаквания план на ООН за създаване на комисия за Сирия за пренаписване на конституцията на страната, разкъсана от война...

Actualno.com припомня, че външните министри на трите държави, които подкрепят различни страни в продължаващата близо 8 години сирийска война, започнаха разговори в Женева, за да се договорят за съвместно предложение и да искат благословията на ООН за него.

Де Мистура, който на 31 декември отстъпва поста си, се опитва от януари да договори идентичността на 150 членове на нов конституционен комитет и така да съживи застоялия мирен процес.

Правителството на президента Башар Асад и опозицията, която се бори да го свали, предложиха по 50 имена. Но Русия, Иран и Турция все още спорят за последните 50 члена на гражданството общество с „независим“ произход, посочват още дипломатически източници. Правителството в Дамаск преди отхвърляше усилията под егидата на ООН да се създаде конституционен комитет.

През почивните дни де Мистура заяви, че конституционният комитет ще бъде изходна точка за политическия напредък. „Той засяга например президентските правомощия, може и трябва да засяга това как се правят избори, разделението на властите, с други думи – това е голям въпрос“, заяви още той.

Путин и Нетаняху се договориха да подобрят военното сътрудничество в Сирия

Руският президент Владимир Путин и израелският премиер Бенямин Нетаняху са се договорили да подобрят военното сътрудничество в Сирия, п...

По-рано турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че подкрепя очаквания план на ООН за създаване на комисия за Сирия за пренаписване на конституцията на страната.

Сирия е в гражданска война от 2011 г. Оттогава хиляди хора са убити и повече от 10 млн. бяха разселени, според данните на ООН.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

САЩ, Канада и Великобритания с нови санкции срещу Иран

САЩ изграждат кей, за да доставят хуманитарна помощ в Ивицата Газа

Израел изтегли ключова бригада от Ивицата Газа - затишие преди операцията в Рафах

Китай е приютил кораб с оръжия от Северна Корея за Русия: Сателитни снимки

Служител на "Хамас": Ще хвърлим оръжията, ако има решение за две държави

Ако протестираш, умираш! Иран осъди рапър на смърт (ВИДЕО)

"Направиха ни по-силни": Северна Корея за санкциите на САЩ

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com