Актуални мърчове и какво е мърчандайз

20881
Актуални мърчове и какво е мърчандайз
Снимка: Книжарница "Елфите"

Понятието "мърч" отдавна вече не се асоцира с продажбата на тениски и сувенири на популярни рок групи. Мърчандайзинга отдавна се превърна в машина за пари, която осигурява съвсем не малка част от приходите на много арстисти, брандове и компании. Феновете на определена марка или бранд са ядрото на цялата машина, а мърча е важен елемент, чрез който да върнеш енергия и да се ангажираш с аудиторията си. Мърча говори от твое име на твоята публика. Художници, дизайнери и маркетьори участват в разработването на уникалния и оригинален стил на колекциите. Фенските стоки завладяват подиумите на модните къщи. Феномена Фрида Кало е вдъхновение на не една и две колекции на много съвременни дизайнери. Корпоративни гиганти от развлекателната индустрия, медиите и сферата на потребителските продукти превръщат всеки знаков елемент на субкултурни течения като пънкари, хипстъри, гийкове, нърдове и поп-културни феномени като Star Wars, K-pop, манга и много други в истински хит.

Един от най-популярните мърчове разбира се е Хари Потър. Феновете не можаха да се наситят на книгите и всичко, свързано с Хари Потър има невероятен успех. Мърчандайза е огромна част от маркетинга за допълване на който и да е популярен филм или книга, а в този случай и да занимава и вълнува феновете, докато чакат следващата книга. Лицензирани продукти на Warner Bros Harry Potter се намират под всякаква форма, започвайки от дрехи и стоки за бита до ученически раници, аксесоари и играчки. Пазарът прелива от изключителни дизайни и любими на феновете теми. Явлението Хари Потър отдавна е извън границите на литературния свят. До нас достигна новината за страхотни коледни колекции, които предстои да се появят в любимите ни книжарници Елфите през идните месеци.

La Casa De Papel, известен също като Money Heist, е испански телевизионен сериал на Netflix, персонажите в който не само откраднаха милиони банкови средства, но по-важно, откраднаха сърцата на техните фенове. Испанският сериал за престъпления и грабежи получи удивителни отзиви от публиката. Не е нужно да чакате повече, разгледайте мърча, вземете любимите си стоки от La Casa De Papel и пейте BELLA CIAO!

Може би най -популярният сериал на Netflix е "Stranger Things". Феновете получиха своя най -съществен поглед към предстоящия пети сезон. Тийзърът, който Netflix предостави е кратък, но достатъчно дълъг, за да ни накара да седим настръхнали в очакване на предстоящия сезон, който ще дебютира през 2022 г. Stranger Things има толкова запалени фенове, че се налага мерките за сигурност да са на ниво тайните правителствени операции от самата история.

Мърчандайза - този тип отдаденост на феновете, е жизненоважен за растежа и бизнеса на Netflix. Като крал на стрийминга с повече от 200 милиона абонати, Netflix (NFLX) не притежава интелектуалната собственост на конкуренти като Disney+, Paramount+ и HBO Max (собственост на компанията майка CNN WarnerMedia), които притежават марки като Marvel, Star Wars , Star Trek, DC и Хари Потър. И все пак "Stranger Things" е най -големият хит на Netflix по отношение на своите франчайзи. Спорадичните напомняния за поредицата засилват вълнението у легионите фенове и нараства очакването с наближаване на премиерната и дата през 2022, която все още е тайна. Няма по -добър начин да се върнете в света на Stranger Things от лицензирания мърч.

Disney закупи „Star Wars” и придоби целия мърчандайз-франчайз-маркетингово-продуктов пакет..., но тук ще замълчим.

Още една добра новина е, че Netflix е придобил творбите на Роалд Дал, покойният британски автор на обичани детски книги като „Чарли и шоколадовата фабрика“, „Матилда“, „СемействоТъпашки“ и „Фантастичния господин Фокс“. Гигантът за видео стрийминг е придобил Roald Dahl Story Co., която управлява правата върху героите и историите на автора. Предстои да видим на екрана „Чарли и шоколадовата фабрика“, адаптация на мюзикълът „Matilda", а вероятно и целия каталог на автора. Изпълнителният директор на Netflix Тед Сарандос и Люк Кели, управляващ директор на Roald Dahl Story Co. и внук на Роалд Дал, в съвместно изявление: „Тези проекти ни отвориха очите за много по-амбициозно начинание" Разбира се, че става дума за мърчандайз. Проектите вече са в ход и предстои да видим оригиналните лицензирани продукти от серията Willy Wonka&the Chocolate Factory в книжарници Елфите.

Култовата анимационна поредица за възрастни с награди Emmy - Rick and Morty е източник на не една маркетингови революции.  Милиони са феновете на сериала, както и потребителите на мърчандайз продукти.

Темата за популярните мърчове е необятна и съсвсем не сме я изчерпали, но интересното тепърва предстои.

Книжарници Елфите можете да намерите онлайн https://detski-igrachki.com/ или в София на:

Бул. Братя Бъкстон 28

Кв. Връбница, бул. Бели Дунав, бл. 530

INSTAGRAM @elfite.knijarnici

FACEBOOK @detski.igrachki.ELFITE

YouTube Дървени играчки - книжарница Елфите

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com