Българин се върна от уникално плаване в открито море с каяк

32590
Българин се върна от уникално плаване в открито море с каяк

Успешно завърши първото по рода си солово плаване с каяк - Odysseus Journey. Самостоятелното пътешествие бе реализирано от българския каякар Боян Николов по маршрута „Атина - Игуменица“. Той измина почти 1 000 км. в Егейско море в рамките на един месец.

Всички фенове на пътешествието имаха възможност да проследят движението по маршрута, посредством виртуална карта на Facebook страницата – ODYSSEUS JOURNEY.

Мистериозното място в Калифорния

Mystery Spot (Мистериозно място) е туристическа атракция близо до Санта Круз в Калифорния, известна с това, че не зачита законите на фи...

На страницата Боян своевремнно отразяваше всички свои впечатления със снимки. Пътуването бе заснето с водоустойчива камера, специално създадена за екстремни спортове – GoPro Hero 3, и се предвижда реализирането на документален филм за него.

Още в началото на пътешествието се счупи основното му гребло и осем дни Боян трябваше да разчита само на резервното. Пътешествието бе съпроводено и с тежки метеорологични условия, които той преодоля благодарение на добрата си подготовка и опитност.

В рамките на пътуването имаше два рисковани участъка - заобикалянето на полуостров Пелопонес и нос Мелеас. От древни времена нос Мелеас има лоша слава, заради силните ветрове и високите вълни. Бил е повратна точка в пътешествията на древните галери. Такава беше и за българският каякар, защото брегът е скалист и висок и не предлага възможност за излизане в лошо време.

„Направих го. Въпреки трудностите, успях да реализирам една мечта, която нарекох „Пътят на Одисей“. Това пътешествие е четири пъти по-голямо от всички, които съм правил досега и ми показа за пореден път колко силни могат да бъдат духът и тялото на човека.“ – заяви Боян Николов при завръщането си. Той допълни, че предизвикателството за дълго солово плаване с каяк в открито море се поема от малцина ентусиасти в световен мащаб и искрено благодари на фирмите, застанали зад неговото рисковано начинание.

Нудистки хотел отваря врати за първи път в Родос

Днес първият нудистки хотел в Родос, Naturist Angel, отваря врати за посетители. Този вид туризъм се развива с бързи темпове в цяла Евр...

Идеята за маршрута „Атина -Игуменица“ е вдъхновена от легендата за Одисей. Според преданията той е посетил тези места на път за родния си остров Итака след края на Троянската война.

За Боян Николов


Българският каякар Боян Николов е на 37 години, от гр. София. От 1997г. до сега интересът му е насочен към каякинга в бързи води, а също и към предизвикателствата на морския каяк. До момента той има осъществени няколко самостоятелни (солови) плавания с каяк по море в рамките на 10-14 дни, и съответно с дължина 200-300км. всяко от тях. Спортната му биография включва още рафтинг, парашутизъм, пещерно дело, скално катерене, каньонинг, сноубординг.

Пърешествието ODYSSEUS JOURNEY бе осъществено с подкрепата на:

12 красиви исторически места

Съществуват много исторически места по света, които ни дават представа и доказателство за отминали цивилизации. Тези места ни помагат ...

Воден хоризонт - каяк Tahe Marine и спасителна жилетка Beluga, XCoSports България - камера GoPro и храни LYO Eхpedition, Sport Box Chain of stores - часовник Suunto, модел Core All Black, MB FUN, Магазини СТЕНАТА – екипировка, Жак Леман България ООД, официален представител на Prijon, Мобивил, Nettera, Satori, MXM Studio

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Пътешествия