Един ненадминат шедьовър на Антонио Гауди

273163
Един ненадминат шедьовър на Антонио Гауди
Снимка: Pixabay

Сградата, известна днес като “Каса Батло”, е построена между 1875г. и 1877г. от Емилио Салас Кортес, който е и един от учителите на Антонио Гауди. Първоначалният й дизайн не се отличавал с нещо особено от другите класически къщи по онова време. Няколко години по-късно била закупена от бизнесмена Йозеф Батло и неговата съпруга, като сградата била атрактивна, защото била разположена на много добро място и в престижен квартал. Те обаче имали намерение да я реновират, тъй като текстилният бизнесмен желаел неговият дом да се откроява от тези на останалите.

Тъй като Батло имал огромното желание да бъде реализиран този амбициозен проект, той решил да се свърже с архитект, който имал различно мислене, бил иновативен и не се страхувал да експериментира. Така Батло избрал Антонио Гауди. Собственикът на къщата имал твърдото намерение тя да бъде разрушена до основи и построена отново, но Гауди го разубедил, че това не било необходимо и стартирал проекта по нейното обновяване през 1904г.

Каса Батло, разположена в сърцето на “Пасаж де Гарсия”, е един от най-емблематичните проекти на брилянтния каталунски архитект. Гауди преобразил фасадата на сградата, като заменил първоначалния й дизайн с композиция от камък и стъкло, като по този начин тя придобила един оригинален и изпълнен с въображение облик. Той напълно заличил и първоначалния вид на стените, продавайки им вълнообразни форми, които на по-късен етап били измазани с хоросан, с нюанси на цвят лайм, и покрити с мозайка с фрагменти от цветно стъкло и керамични дискове.

Ако се абстрахираме от художествената й стойност, Каса Батло била много функционална и то по начин, който бил по-скоро характерен за бъдещето, отколкото за миналото. Според мнозина, тя притежава елементи, които са относими към теченията в архитектурата от късните години на 20-ти век.  На приземния етаж Гауди разположил голяма галерия, на която можело да се възхищават минувачите, а фасадата й се извисявала на няколко метра над “Пасаж де Гарсия”. Уникалният външен вид на Каса Батло се допълвал и от овалните прозорци и балконите с форма на маски за очи, а подпорните стени отвътре били преправени във формата на кости. Завършекът на този брилянтен, за времето си, проект бил покривът във формата на драконово тяло и извисяващата се кула с кръст върха й. Крайният резултат бил повече от впечатляващ – едно произведение на изкуството, за което хората говорели и му се възхищавали през следващите десетилетия.

Каса Батло е отворена за посетители от 2002г., когато се чествала годишнина в памет на Антонио Гауди. През годините тази сграда била реставрирана с изключително внимание към детайлите, за да може и до днес да излъчва блясъка на творението на Гауди. Тя била удостоена с отличие за най-добре съхранено архитектурно наследство през 2004г. В продължение на десетилетия сградата се разпознавала от гостите на града със своята уникална фасада, но не било възможно да бъде разгледана отвътре. След отварянето си през 2002г. тя предизвикала огромен обществен интерес, който получил и международен отзвук през 2005г., когато била включена в списъка на ЮНЕСКО като архитектурен паметник. През следващите години тя се превръща в една от най-емблематичните и посещавани забележителности в Барселона.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЪТЕШЕСТВИЯ:

Най-добрите летища в света: Класация

Заради свръхтуризма: Европейска столица забранява строителството на нови хотели

Скок на международните пътувания: Кои бяха най-натоварените летища през 2023 година?

Хотелът, който плаща на гостите, ако вали по време на почивката им

Туристически влак в наша съседка ще обикаля културните забележителности в страната

Местните жители на емблематични острови: Свръхтуризмът ни убива

Защо богатите вече получават по няколко паспорта?

Круизна компания отменя над дузина пътувания през 2025 година

Къде откриха най-високия висящ пешеходен мост в Европа?

Да обиколиш целия свят за малко пари: Данаил Алеков ни разкрива тайната (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Пътешествия