Как да прекараме празничните дни по Гергьорден

1219
Как да прекараме празничните дни по Гергьорден
Снимка: Българският пътеводител

Все ни трябва повод – да се видим с приятели, да изчистим дома си, да посетим родителите си... Около многото празнични и почивни дни напоследък повечето от нас са свършили поне две от трите описани по-горе неща. А поредната порция почивка някак ни притиска към леглото или в най-добрия случай ни очертава единствената активност между леглото, дивана, печката, трапезата... Само че можем да отделим поне единия от сегашните почивни дни, за да почетем причината за поредната почивка. Денят на българската армия и на храбростта е чудесен повод да посетим някой от военните музеи в страната. На този празник "Българският пътеводител" посвещава тазседмичната си рубрика в Actualno.com.

Националният военноисторически музей по традиция е подготвил празнична програма за самия 6-ти май. Както обичайно входът в музея от 10 до 18 ч. е свободен. Посетителите имат възможност да разгледат постоянната вътрешна и външната експозиция, а също и временните изложби, сред които е „Идoли или идeaли“, пocвeтeнa нa Aпpилcĸoтo въcтaниe. Може би най-атрактивната част от празника е възможността да се разгледат отвътре пилотските кабини на самолет и хеликоптер и да се надникне в самоходна минохвъргачка. А истинската военна боб чорба, която гостите могат да опитат, вероятно ще навее интересни спомени на някои татковци..

. Снимка: "Българският пътеводител"

Великден в красивите български манастири (СНИМКИ)

На прага на Великден сме. И както традицията повелява боядисваме яйца, събираме се с близки, посещаваме храмове. Има свети места, които...

Военноморският музей във Варна е друго подходящо място за посещение особено в дните около празника на храбростта и на българската армия. В него може да се видят десетки хиляди експонати, сред които множество находки, извадени от дъното на Черно море. Най-интересна обаче си остава внушителната фигура на кораба „Дръзки“, участвал храбро в Балканската война. Варненският музей също има програма за празника.

Единственото място в България, където може да се видят рицарски доспехи от героичното време на Владислав Варненчик е във Варна. Те са изложени в Парк-музея на бойната дружба – 1444 г., носещ името на полско-унгарския крал, загинал край града в битка за освобождението на Балканите и Югоизточна Европа. Сред експонатите в комплекса са оръжия и снаряжения от ХV век, намерени на бойното поле - шлемове, арбалети, мечове, щитове, копия и др., а също и знамена, макети, карти, гербове, както и произведения на изкуството, посветени на историческата Варненска битка.

Специална програма за празника в петък организира и Музеят на авиацията в Крумово. Ракети, самолети, бомби, скафандър и още много експонати са на разположение в единствения подобен музей у нас. Освен запознаване с развитието и постиженията на българската авиация през годините, той предлага достъп до кабините на самолет Су-22 и на вертолет Ми-24, а това винаги е паметно събитие.

В Ямбол също има подходящо място за отдаване на почит към храбрите български войни. Тук се намира първият общински специализиран музей в България – Музеят на бойната слава. Сред неговите атрактивни експонати са няколко реставрирани танка, щурмови оръдия, уникално самоходно противотанково оръдие, както и много други видове оръжия, документи, медали и др. Най-новата придобивка в музея е пълната възстановка на полеви команден пункт с автентичните фигури на участниците в командването – командир, началник щаб, химик – разузнавач и др.

В зелената прегръдка на Витоша

Най-често имаме нужда някой, нещо да ни разтърси, да ни извади от ежедневното тъпчене в един и също коловоз. Така сме по-склонни да изв...

Плевенският Военноисторически музей с уникалната Панорама “Плевенска епопея 1877 г.” и Военноисторическият музей в свищовското село Горна Студена също имат да покажат свидетелства за несломимия български боен дух и смелост. А ние разполагаме с три почивни дни и причина да посветим поне един от тях на военната ни история.

Автор: Петя Георгиева, "Българският пътеводител"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Пътешествия