Кой е най-големият град в Италия?

20207
Кой е най-големият град в Италия?
Снимка: iStock/Guliver

Вечният град, към който, както е известно, водят всички пътища; където за един ден можете да получите емоции и спомени за цял живот – това е Рим. Концентрацията на забележителности в италианската столица е такава, че само след няколко часа съзнанието на обикновения турист започва да отказва да възприема нови впечатления.

Рим е вечно стар и завинаги млад, преживял величието и падането на най-великата цивилизация в световната история. Целият исторически център на този град е обявен за обект на Световното културно наследство.

Древният Рим

Ето един план за еднодневна разходка из античните древности: може да се разходите от Форума до Колизея, да се снимате при арките на Константин и Тит; изкачете се на Палатин или Капитолийския хълм; седнете върху хилядолетните камъни на форума на Цезар, докоснете Колоната на император Траян. Разгледайте Баните на Каракала, не пропускайте Пантеона, Мавзолея на Октавиан Август, Пиаца дел Пополо и Марсово поле.

Църкви и катедрали

В старите части на Рим има изключително много църкви, като всяка е в състояние да ви разкаже интересна история. Дори за най-невзрачната от тях може да се окаже, че истински шедьовър отвътре или да съдържа творби на най-големите световни скулптори и художници. Естествено, не бива да пропуснете базиликите „Свети Петър“, „Санта Мария дел Пополо“, Латеранската базилика, „Санта Мария Маджоре“. И помнете, че близо до вашия хотел непременно ще има църква, която е не толкова мащаба, но уникална по свой начин. Най-добрата панорама на Рим се разглежда от купола на ватиканската базилика „Свети Петър“.

Статуя на Херкулес е открита при ремонт на канализация в Рим

Статуя на Херкулес е открита в Рим, Италия, по време на ремонт на канализационната система под парка Appia Antica. Статуята очевидно п...

Музеи в Рим

В Рим има безброй музеи. Универсалният вариант за музейна обиколка са Капитолийските музеи, Музейният комплекс на Ватикана и Музеите на вила „Боргезе“.

В Националният музей на Рим ще видите най-богатата възможна колекция от антични скулптури. Сред по-необичайните обърнете внимание на Музея на изгубените души и Чистилището (не е за хора със слаби нерви), Музея на Леонардо да Винчи, Музея на криминологията в бивш затвор, Музея на италианската полиция и Музея на макароните (та, може ли без него?). Съществуват музеи на автомобилите, на авиацията, оръжейни и военни музеи, както и Музей на Наполеон. А за любителите на мистиката и загадките ще е интересна обиколка из подземните катакомби на Рим. Всяка първа неделя от всеки месец много археологически обекти, обществени музеи, галерии, градини и паркове в Рим може да бъдат посетени напълно безплатно.

Заведения в Рим

В града има два вида закусвални - trattoria и hosteria. Типичен белег на такива заведения е добрата кухня. Посещението тук излиза малко по-евтино, отколкото в ресторант – в рамките на 15 евро за пълноценен обяд (с вино, разбира се!).

Знаете ли кой емблематичен град е спасен от ято гъски?

Спасяването на този емблематичен град от ято гъски е легенда, която обаче се е вкоренила в историята му и е свързана с един от най-срам...

Ростисериите (rosticeria) представляват малки семейни ресторантчета с домашна традиционна кухня. Обядът тук струва около 9 евро. Такива заведения се разполагат в тихи улички, далече от туристическите оживени зони. Ако пък искате да похапнете съвсем евтино, може да си изнесете оттук пица за 3 евро.

Когато се колебаете къде да вечеряте, имате безпогрешен ориентир - публиката. Най-точният знак за добро място са няколко италиански шумни семейства и/или компании на съседни маси и на различна възраст.

Ако имате силен дух и стомах, опитайте яхния от говежда опашка, популярна в Рим вече няколко хиляди години. Още: задушени вътрешности и телешки черва като основно ястие или съставка за паста; свински мозък; пържени тестиси от овен или бик. Определено ще има какво да помните и да разказвате по-късно.

В случай, че горното ви звучи подозрително, изберете „качио е пепе" - традиционни римски спагети със зехтин, настърган кашкавал и чер пипер. Като предястие поръчайте брускети, които винаги, кой знае защо, се поднасят леко прегорели. Във всички случаи съвременната римска кухня ще ви остави не по-малко силни впечатления от древните развалини.

ОЩЕ: Ромул и Рем основават Рим

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЪТЕШЕСТВИЯ:

Ето как инфлуенсъри опитват да привлекат млади туристи в Маракеш (ВИДЕО)

Това е най-големият пясъчен остров в света, ето къде се намира

Какво се случва с хвърлените монети във фонтана "Ди Треви" в Рим?

Топ 10 на най-посещаваните места в България от чуждите туристи (СНИМКИ)

Кои са 30-те най-атрактивни улици в света за 2024 година?

Защо Киото затвори за туристите улици в квартала на гейшите?

Защо туристите на този популярен остров не могат да напускат хотелите си днес?

Петте държави с най-добър баланс между работа и личен живот

Тази планина въвежда входна такса и ограничения за туристите

Най-влиятелните паспорти за 2024 година: Къде попада България?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com