Коя е най-страшната туристическа пътека в света и кой няма право да минава по нея (+ ВИДЕО)

7043
Коя е най-страшната туристическа пътека в света и кой няма право да минава по нея  (+ ВИДЕО)
Снимка: iStock/Guliver

Има една туристическа пътека, която изключително страшна и опасна. Но в същото време е много вълнуващо да минеш по нея и да стигнеш до върха. Става въпрос за пътеката до южния връх на Хуашан в Китай.

Пътеката Mount Huashan Plank Trail се счита за най-страшната и опасна туристическа пътека в света. И това не е случайно. Скалистият преход по неравен и стръмен терен може да бъде фатален, ако човек се подхлъзне дори веднъж.

За да започнете изкачването си по тази пътека, първо трябва да хванете лифт и да се повозите с него около 20 минути. Следва туристическа пътека по нестабилни дъски. Въпреки всички опасности, които дебнат, почти милион души минават по пътеката ежегодно, за да посетят будистките и даоистките храмове, които се намират на върха на един от най-високите върхове в Китай.

Знаете ли къде се намира планината Хуашан?

Тя е "Западната планина" от "Петте свещени планини" в Китай и има стръмни пропасти и надвиснали скали. Намира се на 120 км източно от Сиан в провинция Шънси. Тя може да се видят невероятни изгреви, спиращи дъха залези, красивото море от облаци и мъгливите планински върхове.

Туристическа пътека ще носи името на Боян Петров

Планината Хуашан е дом на дребни даоистки храмове с интересни легенди. Има и други интересни места като пещери, каменни стъпала, кули и др. Планината е известна с най-страшната и опасна туристическа пътека в цял свят. Преминаването по нестабилните дъски на скалите, които са там от години и са изложени на дъжд, слънце и сняг, дава прилив на адреналин на любителите на това усещане. За това не се и учудваме, че това се смята за най-опасния поход в света.

Защо пешеходната пътека на тази планина е толкова опасна?

Тя е построена от даоистки свещеник и се състои от дървени дъски, съединени с каменни гвоздеи, които са издълбани в стръмната скала. Важно е да се отбележи, че пътеката няма парапети. Трябва хубаво да се държите за железни вериги, които са прилепени към скалата и да се движите бавно - буквално сантиметър по сантиметър. Ако погледнете надолу със сигурност ще ви се завие свят, защото ще видите една бездънна пропаст.

И тази пътека не се минава само на изкачване. След това ще трябва да се върнете отново по нея. И си представете как ще се разминете с някой, който тепърва се качва.

За последните няколко години туризмът в планината Хуашан се развива и бяха предприети стъпки за осигуряване безопасност и достъпност. От над 30 години даже има и кабинков лифт.

Топ 5 на лесните върхове за изкачване – дори и през зимата

Най-страшната и опасна пътека е отворена през цялата година, освен в случаите, когато времето е наистина много лошо или трябва да ѝ се направи поддръжка. Най-доброто време да се мине по нея е през април, май, септември и октомври. Въпреки че тази пътека е толкова опасна, има доста желаещи да минат по нея и понякога се получава струпване, и ще трябва да изчакате, за да дойде редът ви.

Кои хора не могат да се качват на тази пътека?

Има някои ограничения за туристите. Хора над 50-годишна или по-ниски от 150см., страдащи от сърдечни заболявания, хипертония или със страх от височини, нямат право да минават по тази пътека.

Ако искате да изживеете това усещане, макар и виртуално, вижте това видео:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЪТЕШЕСТВИЯ:

Най-приятно ухаещите градове в Европа: Класация

Заради свръхтуризма: Град поставя двуметрова ограда, за да блокира туристическите снимки

Протести във Венеция след въвеждането на входната такса за еднодневни посетители

Най-добрите летища в света: Класация

Заради свръхтуризма: Европейска столица забранява строителството на нови хотели

Скок на международните пътувания: Кои бяха най-натоварените летища през 2023 година?

Хотелът, който плаща на гостите, ако вали по време на почивката им

Туристически влак в наша съседка ще обикаля културните забележителности в страната

Местните жители на емблематични острови: Свръхтуризмът ни убива

Защо богатите вече получават по няколко паспорта?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Пътешествия