Топ 5 на лесните върхове за изкачване – дори и през зимата

10918
Топ 5 на лесните върхове за изкачване – дори и през зимата

Планините крият своите тайни и предизвикателства, опасности и трудни терени, а изкачването на най-високите планински върхове изисква физическа подготовка, умения, опит, доза късмет и подходящо време без сериозни неблагоприятни природни явления, за да покори алпинистът върха и да се завърне жив и здрав. Инциденти и нещастни случаи са възможни в планината, те се случват и нито опитът, нито подготовката понякога помага да бъдат избегнати. Стотиците алпинисти, които никога не се завръщат и чиито кости лежат някъде там в подножието на най-високите върхове, преследвайки устрема си да ги покорят, не спират желанието на други да тръгнат по стъпките им в търсене на вълнуващото приключение, наречено покоряване на планински връх.

Повечето от високите планински върхове, които са популярни сред алпинистите и планинарите, са подходящи само за подготвени авантюристи и за професионалистите, готови да рискуват живота си, за да се насладят на победата на човека над природата. Но забележете – повечето. Оказва се, че има високи върхове, които са подходящи за почти всеки и отговарят на възможностите на неопитен, но здрав физически човек. Сред най-лесните върхове за изкачване по света има и такива, чиято височина е внушителна, но тя не поражда трудности при покоряването на върховете и изкачването им с водач е приятно и по силите на почти всеки.  

Пет от най-лесните върхове за изкачване в света

1. Еквадор,Котопакси

Това всъщност е вулкан, който е и активен, но изкачването му е лесна задача за всеки средно подготвен планинар в добра форма и физическо здраве. Звучи страховито височината му от почти 6 000 метра, както и че е действащ вулкан, но теренът не предполага опасности, нито трудности и изкачването изисква единствено желание, време (3-4 дни) и способност да се климатизирате, което е единственото предизвикателство по пътя към върха. Преходът и пътят към облаците предлага спиращи дъха гледки, удивителни панорами към националния парк в подножието на върха, настроение и спомени, които дълго ще споделяте и ще пазите до последния дъх.

Коя е най-дългата планина в България?

2. Русия, Елбрус

Считан не само за най-високия връх в Русия, но и в Европа със своите 5642 метра н.в., Елбрус в Кавказ вероятно ви звучи като непостижима цел, неосъществима мечта и връх, който никога не бихте могли да покорите. Оказва се, че сте много далеч от истината. Удобен лифт ще ви заведе на цели почти 4000 метра надморска височина, откъдето пътят към върха остава кратък и сравнително лесен. Не е случайно, че Елбрус е в топ 5 на лесните върхове за изкачване. Маршрутът не изисква нито оборудване, опит или умения, нито да сте технични, единствено подходящо време и вашето желание да го покорите. И все пак – не тръгвайте, ако не сте изкачили нито един от най-високите български върхове, както и не правете опит за изкачване на върха без водач. Това, че е лесен за покоряване, не го прави равносилен на кратка разходка в планината.

3. Мон Блан и магията на Алпите

Хиляди хора с различни умения, опит и подготовка се отправят всяка година към първенеца на Алпите, които е достъпен по различни маршрути, част от които са за подготвени алпинисти, а други по възможностите на всеки подготвен турист. 4808 метра е височината на върха, а леките маршрути, изминати с опитен водач, са подходящи за мнозина, но все пак не пропускайте, че и те не са напълно безопасни. 14 души никога не се връщат от Мон Блан от всички 20 000, поели към върха.

Знаете ли коя планина се намира между България и Сърбия?

4. Връх Виден, Конявската планина

Няма как да пропуснем и своята страна, когато говорим за най-лесните върхове за изкачване. Връх Виден е най-лесният за изкачване роден първенец, тъй като асфалтов път ви води на 200 метра от върха. По-лесно от това не би могло да бъде, макар че едва ли бихме нарекли точно покоряване на планински връх пътуването на четири гуми до там.

5. Гран Парадизо, Италия

Един от най-високите в Италия планински върхове, чиято височина е внушителните 4061 метра, се оказва и един от най-подходящите за начинаещи планинари. С опитен водач върхът може да бъде покорен от почти всеки в добро физическо здраве и с желание да катери върхове.

Статията има само информативен характер и не призовава към изкачване на планински върхове без разума информираност, подготовка и взимане на лично решение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се е празнувала Цветница в миналото?

Топ 20 оригинални идеи за декорация на великденските яйца

В какво най-богатите 0,001% в света влагат парите си?

Знаете ли къде се намира остров Гренада

Какво да не правите на Цветница?

Колко на брой са Балеарските острови

Любов в облаците: Пилот предлага брак на стюардеса пред пътниците (ВИДЕО)

Черен чай или кафе - кое ще ви събуди по-добре

Каква е причината да обикаляме 3 пъти църквата на Великден?

Какво задължително се прави през Страстната седмица?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com